hoe-lang-wilt-een-vrouw-dat-seks-duurt

Hoe lang wilt een vrouw dat seks duurt?

Leestijd: 6 min

Soms hoor je mensen grapjes maken over hoe lang iemand het in bed ‘kan volhouden’, meestal met betrekking tot mannen. Maar hoe lang seks duurt voor vrouwen is een gecompliceerde vraag, omdat het veel aannames heeft over welke handelingen bij seks nodig zijn, hoe belangrijk orgasmes zijn en hoe vrouwenorgasmen eigenlijk werken.

Hoe lang de gemiddelde vrouw het in bed volhoudt

Uit een studie van 2020 blijkt dat de gemiddelde tijd die vrouwen nodig hebben om een orgasme te bereiken tijdens de seks met een man 13,41 minuten is. Ze zijn meestal nodig bij seksuele activiteiten anders dan ‘slechts’ penis-in-vagina geslachtsgemeenschap. Dat gezegd hebbende, is er geen gemiddelde hoeveelheid tijd die een vrouw ‘nodig heeft’ in bed. Terwijl mannen meestal maar één orgasme kunnen hebben (dat samenvalt met ejaculatie) per seksuele sessie, hebben vrouwen een veel kortere herstelperiode tussen de orgasmes en kunnen dus meerdere orgasmes hebben in één seksuele sessie. Dat betekent dat vrouwen in principe zo lang kunnen doorgaan als beide personen willen.

Seks hoeft ook niet altijd te eindigen in een orgasme. Het kan bevredigend zijn om een orgasme te bereiken tijdens de seks, maar voor een complete seksuele ervaring zijn geen orgasmes nodig. Ook al is het gebruikelijk dat mensen seksuele ervaringen meten op basis van het ‘eindigen’ met een orgasme.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat 17% van de vrouwen nog nooit een orgasme had gehad.

Hoe lang willen vrouwen dat seks duurt

Er is geen vaste duur voor hoe lang de seks moet duren om vrouwen tevreden te stellen. Uit een informeel onderzoek onder 3.836 mensen bleek dat vrouwen gemiddeld 25 minuten en 51 seconden seks willen hebben, hoewel de meeste van hun ontmoetingen tussen 16 en 17 minuten duurden.

Maar volgens de sekstherapeuten die werden ondervraagd in een studie die werd gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine, is de ideale duur voor vaginale geslachtsgemeenschap tussen 7 en 13 minuten. Tussen één en twee minuten is ’te kort’, drie tot zeven minuten is ‘voldoende’ en 10 tot 30 minuten is ’te lang’. Alles tussen drie en 13 minuten wordt echter als acceptabel beschouwd.

Ook interessant:  Chlamydia: symptomen en behandeling van deze soa

Hoewel enquêtes en studies prachtige bronnen zijn, spreken ze niet voor ieders ervaring. De beste manier om te weten hoe lang een vrouw seks wil hebben is door het haar zelf te vragen.

Het probleem met het onderzoek naar de seksuele ervaringen van vrouwen

In de jaren ’60 schetsten William Masters en Virginia Johnson de cyclus van de menselijke seksuele reactie na het bestuderen van koppels die seks hebben in een laboratorium. Dit model beschrijft vier fasen van de seksuele reactie van een persoon – opwinding, plateau, orgasme en resolutie – en beweert dat seks elke keer deze algemene volgorde volgt.

Naast het model van de seksuele reactie van Masters en Johnson, gebruiken veel klinische studies de intravaginal ejaculation latency time (IELT) – het moment dat de penis de vagina binnenkomt tot de tijd dat een persoon met een penis ejaculeert – om seks te definiëren en de duur te meten. Na het bestuderen van de IELT van 500 koppels, heeft een studie uit 2005 aangetoond dat de gemiddelde duur van seks 5,4 minuten is.

Maar de focus op orgasmes en op een P-in-V seksuele ervaring betekent dat deze onderzoeken en studies beperkt zijn voor het begrijpen van de volledige omvang van seksuele ervaringen. De meeste vrouwen kunnen het orgasme van P-in-V geslachtsgemeenschap niet krijgen. Het meten van seks op basis van hoe lang geslachtsgemeenschap duurt houdt dus niet voldoende rekening met de orgasmes of het plezier van de vrouw.

Veel mensen nemen aan dat wanneer een man een orgasme heeft, de hele seksuele ervaring voorbij is. Niet alleen is deze regel verouderd, maar het is ook eens niet waar. Wanneer we aannemen dat seks een vooraf bepaald patroon volgt, missen we de mogelijkheden die seks biedt. Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat koppels die andere seksuele activiteiten dan enkel P-in-V seks (knuffelen, zoenen, strelen en orale seks) hebben, vinden dat de seksuele ervaring langer duurt.

Wanneer je de definitie van seks uitbreidt, opent zich een heel rijk van seksuele ervaringen.

Waarom orgasmes geen goede manier zijn om seks te meten

In tegenstelling tot wat je denkt, is de duur van het orgasme voor een vrouw geen formule die je in je portemonnee stopt en met je meedraagt. De mogelijke manieren waarop een vrouw een orgasme kan bereiken (vaginaal, clitoraal en anaal) en het aantal keren dat een vrouw een orgasme kan hebben, zijn sterk afhankelijk van de vrouw in kwestie, wat voor soort seksuele handelingen ze verricht en hoe gefocust haar partner is op haar plezier.

Ook interessant:  10 dingen waar een introvert behoefte aan heeft

Omdat veel mensen zich richten op P-in-V geslachtsgemeenschap als de ‘belangrijkste’ geslachtsdaad, kan het vrouwen onder druk zetten om op deze manier een orgasme te krijgen. Zelfs ondanks het feit dat het geen betrouwbare manier is om een vrouw een orgasme te laten bereiken. Als een vrouw het orgasme niet bereikt voordat hun mannelijke partner en de seksuele ervaring abrupt eindigt, kan ze zich schamen of zichzelf de schuld geven.

Wat kan invloed hebben op hoe lang de seks duurt?

Onze definitie van seks en factoren zoals voorkeur, omstandigheden en gezondheid hebben allemaal invloed op hoe lang de seks duurt. Elke vulva verandert tijdens de menstruatie, na het krijgen van baby’s en het leven in het algemeen. Je kunt er niet van uitgaan dat wat de vorige keer voor je werkte, met een andere partner, of 20 jaar geleden, elke keer zal werken.

Daar is niks mis mee. Het betekent simpelweg dat je de vrijheid hebt om van gedachten te veranderen, dingen te veranderen en je als individu en binnen je relatie voortdurend te ontwikkelen.

Als je op zoek bent om seks langer te laten duren of om te leren hoe je sneller kunt klaarkomen, praat dan met je partner over jouw beeld van seks en wanneer je een orgasme hebt zoals jij dat wilt. Eerlijke en open communicatie is belangrijk, omdat je een bewuste seksuele ervaring creëert waar jullie beiden van kunnen genieten.

Als je de manier waarop je over seks denkt verandert en volledig in een seksuele ervaring opgaat, kun je jouw seksuele ervaring steeds weer opnieuw definiëren en herdefiniëren. Dit is het moment wanneer we er écht achter komen hoe lang we willen dat seks duurt.

Seks voor een vrouw kan zo lang duren als ze zelf wil, kan en zich er klaar voor voelt. Er is niet één lengte van de tijd dat seks zou moeten duren. Eigenlijk zou het woord ‘moeten’ geen plaats kunnen hebben in de slaapkamer. Seks is een moment om te genieten met jezelf en/of je partner, en hoe lang het ook duurt – dat is hoe lang het duurt. Vergeet de tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *