Hoewel je er misschien nog niet eerder last van hebt gehad, is de kans dat je in je leven een keer te maken krijgt met een acute darmontsteking vrij groot. We spreken pas van een acute darmontsteking op het moment dat de darm plotseling ontstoken is, maar de symptomen in de dagen daarna al in heftigheid afnemen. Ben je benieuwd hoe een acute darmontsteking ontstaat, van welke symptomen je last kunt krijgen en wanneer een acute darmontsteking behandeld moet worden? In dit artikel leggen we het aan je uit!
Inhoud
Het ontstaan van een acute darmontsteking
Een acute darmontsteking ontstaat in principe net als elke andere ontsteking. Een ontsteking van de darm is namelijk een directe reactie van je lichaam op het binnendringen van ziekteverwekkende bacteriën. In feite probeert je lichaam, door te ontsteken, de ziekteverwekkers te doden. De bekendste oorzaak van een acute darmontsteking is voedselvergiftiging, een situatie waarin iemand voedsel of drank heeft genuttigd waar de ziekteverwekkende bacteriën zich in bevonden. Een voedselvergiftiging loop je doorgaans sneller op in het buitenland, omdat de hygiënestandaard voor voedsel daar vaak een stuk lager is dan in Nederland. Daarnaast bevat het drinkwater in het buitenland vaak ook ziekteverwekkende bacteriën. Hoewel het immuunsysteem van de lokale bevolking er prima op is ingesteld, zijn onze Nederlandse darmen qua hygiëneniveau wat verwend. Dit is dan ook de reden dat de lokale bevolking hetzelfde stukje vlees, waar jij een voedselvergiftiging van hebt gekregen, vaak zonder problemen kan eten. Bij mensen met een verminderd afweersysteem komen ontstekingen zoals een acute darmontsteking doorgaans vaker voor. Het lichaam van deze mensen is namelijk niet in staat om de ziekteverwekkende bacteriën te doden die normaal gesproken geen kans maken in een menselijk lichaam.
De verschillende soorten acute darmontstekingen
Een acute darmontsteking kan in principe in elk gedeelte van de darm ontstaan. De symptomen die je kunt ervaren zijn echter wel afhankelijk van welk gedeelte van de darm ontstoken is. Je kunt last krijgen van een acute darmontsteking aan je dunne of dikke darm.
Over het algemeen onderscheiden we drie soorten darmontstekingen:
1. Colitis. In dit geval betreft het een acute darmontsteking aan de dikke darm
2. Enteritis. In dit geval betreft het een ontsteking aan de dunne darm
3. Gastro-enteritis. In dit geval is er sprake van een ontsteking aan zowel de darmwand van de dunne darm en de maagwand
Symptomen van een acute darmontsteking
Hoewel een acute darmontsteking in principe niet gevaarlijk is, is het toch goed om de symptomen tijdig te herkennen. Door al in een vroeg stadium de symptomen te herkennen, kun je het verdere verloop van de darmontsteking goed in de gaten houden. De symptomen die je kunt ervaren bij een acute darmontsteking kan erg verschillen per soort ontsteking.
De meest voorkomende symptomen zijn:
- Buikpijn
- Winderigheid en/of opgeblazen gevoel
- Diarree en/of overgeven
- Verminderde eetlust en/of misselijkheid
- Bloed bij de ontlasting (directe reden voor een huisartsbezoek)
Als je last hebt van een acute darmontsteking, dan kun je in sommige gevallen bloed bij de ontlasting hebben. Hoewel helder, vers bloed eerder duidt op aambeien of een wondje in de endeldarm, kan donkerrode of zelfs pikzwarte ook op een maag- of darmbloeding duiden. Wanneer je bloed bij de ontlasting hebt, is het altijd noodzakelijk om een arts te bezoeken.
Behandelen van een acute darmontsteking
Het goede nieuws is dat een acute darmontsteking doorgaans niet met medicatie hoeft te worden behandeld. In principe hoef je dus ook geen contact op te nemen met je huisarts als je last hebt van een darmontsteking. Doorgaans nemen de symptomen na een aantal dagen in heftigheid af, waaraan je kunt merken dat je lichaam de ziekteverwekkende bacteriën in je darmen succesvol aan het bestrijden is. Pas als de symptomen in de dagen daarna in heftigheid toenemen, kan dit erop duiden dat het je lichaam niet lukt om de ziekteverwekkers te doden. In dit geval kun je contact opnemen met de huisarts, zodat de infectie met een antibioticakuur kan worden behandeld.
Natuurlijk kun je ook zelf ontstekingsremmende middelen nemen als je last hebt van een acute darmontsteking. Denk hierbij bijvoorbeeld aan natuurlijke producten als gember. Heb je ook bloed bij je ontlasting? Dan is het beslist noodzakelijk om contact op te nemen met je huisarts. Dit kan er namelijk op duiden dat je last hebt van een bloeding in je maag- of darmregio. Doordat je tijdens een acute darmontsteking vaak last hebt van diarree, is het belangrijk om een stuk meer te drinken dan je normaal gesproken op een dag doet. Drink tenminste zo’n 3 liter per dag tijdens een darmontsteking om de hoeveelheid verloren vocht te compenseren. Neem daarnaast ook op z’n tijd een kopje bouillon. Het hoge zoutgehalte van bouillon zorgt er namelijk voor dat je niet uitdroogt. In principe is er ook geen bezwaar tegen het nemen van pijnstillers als paracetamol.
Het nemen van diarreeremmers voor het stoppen van de ontlasting wordt echter sterk afgeraden, omdat de veelvuldige toiletbezoeken er juist voor zorgen dat de ziekteverwekkende bacteriën snel het lichaam kunnen verlaten.