hoe-gezond-zijn-zongedroogde-tomaten

Hoe gezond zijn zongedroogde tomaten?

Leestijd: 6 min

Waarschijnlijk zijn we het erover eens dat het verwerken van zongedroogde tomaten in een gerecht een eenvoudige manier is om je gerecht net wat smaakvoller te maken. Het is dan ook niet vreemd dat we zongedroogde tomaten steeds vaker op de ingrediëntenlijst van recepten zien staan. Daarnaast worden zongedroogde tomaten steeds vaker gegeten als snack, waardoor de consumptie ervan de laatste jaren flink is gestegen. Zeker als je bewust bezig bent met je voeding vraag je jezelf waarschijnlijk af hoe gezond die zongedroogde tomaatjes precies zijn.

Wat zijn zongedroogde tomaten precies?

Zoals de naam eigenlijk al zegt, zijn zongedroogde tomaten eigenlijk niets meer dan normale (cherry)tomaatjes die gedurende langere tijd gedroogd zijn. Vaak worden er extra ingrediënten toegevoegd, waaronder tijm, knoflook, zout en peper. Dit verklaart ook meteen waarom zongedroogde tomaatjes eigenlijk heel anders smaken dan normale tomaten.

Zongedroogde tomaten kunnen in potjes worden gekocht in de supermarkt, maar je kunt de tomaatjes ook relatief eenvoudig zelf laten drogen. Aangezien we in Nederland helaas veel te weinig kunnen genieten van een heerlijk zonnetje, kiezen veel mensen die de tomaatjes zelf drogen ervoor om hiervoor een oven te gebruiken.

Zongedroogde tomaten en de gezondheid

Laten we direct met het goede nieuws beginnen, want zongedroogde tomaatjes zijn wel degelijk goed voor de gezondheid. Net als met bijna alles is het echter wel belangrijk om zongedroogde tomaatjes met mate te consumeren. Als je het product enkel met enige regelmaat verwerkt in een gerecht, dan zijn de gezondheidseffecten vrijwel altijd positief.

Gezonde vitamines in zongedroogde tomaten

Net als in normale tomaten, zitten er in zongedroogde tomaten tal van gezonde vitamines. Deze vitamines zijn voor het menselijk lichaam noodzakelijk om goed te kunnen functioneren.

Als je ongeveer 100 gram zongedroogde tomaten per dag zou eten, dan krijg je ongeveer 65% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine C, 17% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine A, 53% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine K, 35% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B2, 30% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B12, 44% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B3, 17% van de aanbevolen hoeveelheid vitamine B2 en tot slot 17% van de aanbevolen hoeveelheid foliumzuur binnen.

Zoals je ziet zorgt het met enige regelmaat consumeren van zongedroogde tomaten ervoor dat je een groot gedeelte van de benodigde dagelijkse hoeveelheid vitamines al binnenkrijgt. Nu zullen er natuurlijk weinig mensen zijn die op dagelijkse basis 100 gram zongedroogde tomaatjes eten, dus het is ook belangrijk om extra vitamines uit andere voedingsmiddelen te halen.

Ook interessant:  Zo voorkom je vroegtijdig prostaatproblemen

Zongedroogde tomaten zijn rijk aan vitamine C. Het lichaam gebruikt vitamine C voor het opbouwen van weerstand tegen allerlei virussen, waaronder verkoudheid en de griep. Daarnaast behoort vitamine C tot de antioxidanten die het lichaam nodig heeft om schadelijke bacteriën en virussen de baas te blijven.

Daarnaast zijn zongedroogde tomaatjes rijk aan vitamine B12. Vooral vegetariërs en mensen die weinig vlees eten kunnen te maken krijgen met een vitamine B12 tekort. Een tekort aan vitamine B12 kan een drastisch effect op je gezondheid hebben. Zoals je ziet is het dus erg belangrijk om voldoende vitamines, waaronder vitamine C en B12, binnen te krijgen. En wat is nu een lekkerdere manier dan het regelmatig eten van zongedroogde tomaatjes?

Zongedroogde tomaten als bron van mineralen

Niet alleen bevatten zongedroogde tomaten tal van vitamines die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam, ook zijn deze tomaatjes een belangrijke bron van mineralen. Als we er wederom van uitgaan dat je 100 gram zongedroogde tomaatjes per dag eet, dan krijg je al 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid ijzer binnen.

Daarnaast zijn zongedroogde tomaatjes rijk aan kalium, mangaan, fosfor, koper, calcium en magnesium. Al deze mineralen hebben een belangrijke functie in het menselijk lichaam en staan daarom in direct verband met je algehele gezondheid.

Zongedroogde tomaten zijn goed voor de bloeddruk

Het kalium in zongedroogde tomaten zorgt ervoor dat de bloeddruk op peil blijft. Kalium zorgt er namelijk voor dat natrium wordt geneutraliseerd. Zeker voor mensen die last hebben van hart- en vaatziekten kan het regelmatig consumeren van zongedroogde tomaten mogelijk een positief effect hebben. Vraag in ieder geval altijd advies aan je arts of diëtist om na te gaan of de consumptie van zongedroogde tomaten ook voor jou voordelig is.

Zongedroogde tomaten kunnen nierstenen voorkomen

Als je regelmatig last hebt van nierstenen, dan kan het eten van zongedroogde tomaten die mogelijk (deels) voorkomen. Het kalium in zongedroogde tomaten kan de vorming van nierstenen namelijk voorkomen. Als je last hebt van nierstenen, dan is het uiteraard ook belangrijk om voldoende kalium uit andere voedingsmiddelen te halen.

Zongedroogde tomaten zijn goed voor de spieren

Zeker als je regelmatig sport, dan is het belangrijk om voldoende kalium binnen te krijgen. Kalium speelt namelijk een belangrijke rol bij het onderhouden en groeien van spieren. Doordat zongedroogde tomaten rijk zijn aan kalium, past dit product ook perfect in het dieetschema van (top)sporters!

Ook interessant:  10 Manieren om je partykilo’s kwijt te raken

Zongedroogde tomaten zijn gezond voor het hart

Als je last hebt van hart- en vaatziekten, dan is het belangrijk om voldoende vezels te eten. Doordat zongedroogde tomaten rijk zijn aan vezels, past dit product daarom vaak prima thuis in het dieet van mensen die last hebben van hart- en vaatziekten. Of zongedroogde tomaten inderdaad geschikt zijn voor in het dieet is per persoon verschillend. Het is daarom aan te raden om altijd met een diëtist te overleggen of zongedroogde tomaatjes in jouw dieet passen.

Zongedroogde tomaten zijn positief voor de botten

Om in goede gezondheid te blijven, hebben botten calcium, magnesium en fosfor nodig. Deze mineralen halen we vrijwel volledig uit voeding. Zongedroogde tomaten zijn rijk aan tal van mineralen, waaronder calcium, magnesium en fosfor. Op deze manier helpt het regelmatig consumeren van zongedroogde tomaten bij het in goede conditie houden van de botten. Daarnaast gaan de mineralen in zongedroogde tomaten het verouderingsproces van botten tegen. Je zou dus kunnen zeggen dat jezelf regelmatig trakteren op heerlijke zongedroogde tomaatjes je lichaam jong houdt!

Zelf zongedroogde tomaten maken

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om zongedroogde tomaten in de supermarkt te kopen, maar het is natuurlijk een stuk leuker om ze zelf te maken. Vind je het te veel moeite om de zongedroogde tomaten zelf te maken? Je kunt ze tegenwoordig in vrijwel elke Nederlandse supermarkt vinden. De zongedroogde tomaatjes zijn meestal verpakt in glazen potjes.

Als je het een leuke uitdaging vindt om zelf eens zongedroogde tomaatjes te maken, dan hebben we ook goed nieuws voor je. Het maken van zongedroogde tomaten is namelijk een eenvoudig klusje! Om zelf zongedroogde tomaatjes te kunnen maken heb je alleen wat verse (cherry)tomaten, gehakte knoflook, tijm, oregano, rozemarijn, olijfolie, zout en peper nodig. Daarnaast moet je de beschikking hebben over een oven.

Je kunt het onderstaande stappenplan volgens als je zelf zongedroogde tomaatjes wilt maken.

  • Verwarm de oven alvast voor op 80 graden Celsius. Spoel de tomaten met kraanwater schoon en droog ze daarna goed af.
  • Als je ervoor hebt gekozen om normale tomaten te gebruiken, dan is het verstandig om deze in ongeveer vier stukken snijden. Indien je ervoor hebt gekozen om cherrytomaatjes te gebruiken, dan is het prima om ze in twee stukken te snijden.
  • Leg de stukjes tomaat op een bakplaat en bestrooi ze met peper en zout. Laat ze daarna ongeveer 3 uur op 80 graden Celsius in de oven drogen. Laat hierbij de deur van de oven wel op een kiertje staan, want anders kunnen de tomaten gaan bakken.

Na ongeveer 3 uur is het tijd om de zongedroogde tomaatjes uit de oven te halen en in een kom te doen. Je mag er nu knoflook en andere kruiden bij doen. Je kunt de zongedroogde tomaatjes vervolgens het best in de koelkast (afgedekt) bewaren.

Video – Hoe gezond zijn zongedroogde tomaten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *