hoe-gezond-is-karnemelk

Hoe gezond is karnemelk?

Leestijd: 4 min

Veel Nederlanders drinken dagelijks een glaasje karnemelk, maar hoe gezond is dit eigenlijk? Karnemelk is één van de producten die op de Schijf van Vijf staat. Dat is niet zo vreemd als je ziet welke gezondheidsvoordelen er allemaal kleven aan het regelmatig drinken van karnemelk. Ben je benieuwd wat de gezondheidsvoordelen van karnemelk precies zijn? In dit artikel vertellen we het je!

Karnemelk is goed voor de bloeddruk en het cholesterol- en vetgehalte

Eén van de gezondheidsvoordelen van karnemelk is dat het goed is voor de bloeddruk en het cholesterol- en vetgehalte in je lichaam. Als je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, dan wordt vaak aanbevolen om dagelijks niet te veel verzadigde vetten te eten. Doordat karnemelk een mager zuivelproduct is en weinig verzadigde vetten bevat, past het vaak perfect in het dieet van mensen die last hebben van hart- en vaatziekten.

Daarnaast blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat het regelmatig drinken van gekarnde karnemelk zorgt voor een lagere bloeddruk en het reguleren van het cholesterol- en vetgehalte in het lichaam. Om van deze gezondheidsvoordelen te kunnen profiteren zou je volgens het onderzoek ongeveer 45 ml gekarnde karnemelk per dag moeten drinken. De karnemelk die je in de supermarkt kunt kopen is vaak gemaakt van magere melk, waardoor moderne karnemelk deze gezondheidsvoordelen waarschijnlijk niet heeft.

Karnemelk zorgt voor een lager risico op darmkanker

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het dagelijks drinken of eten van ongeveer 400 ml zuivelproducten, waaronder karnemelk, het risico op darmkanker met zo’n 15 procent kan verlagen. Daarnaast beweren meerdere onderzoeken dat karnemelk het risico op het ontstaan van borstkanker kan verkleinen. Hoewel het bewijs voor deze gezondheidsvoordelen nog redelijk beperkt is, kun je door regelmatig karnemelk te drinken mogelijk dus wel van deze gezondheidsvoordelen profiteren.

Ook interessant:  Is gerookte zalm wel zo gezond?

Karnemelk zorgt voor gezonde darmen

Karnemelk is rijk aan veel verschillende melkzuurbacteriën en andere probiotische bacteriën. Onze darmen hebben deze bacteriën nodig om goed te blijven functioneren. Daarom zorgt het regelmatig drinken van karnemelk ervoor dat je darmen in goede conditie blijft. Ook kunnen hiermee klachten als obstipatie of diarree worden voorkomen. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de bacteriën in karnemelk de ontstekingswaarden in de darmen kunnen verlagen. Hierdoor past karnemelk mogelijk ook in het dieet thuis van mensen die last hebben van darmklachten die worden veroorzaakt door ontstekingen in de darmen.

Karnemelk is mogelijk geschikt voor mensen met lactose-intolerantie

In melkproducten zit doorgaans veel lactose. Consumptie van lactose kan bij mensen die last hebben van lactose-intolerantie voor allerlei darmklachten zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat zure melkproducten, waaronder karnemelk, doorgaans aanzienlijk minder lactose bevatten. Dat komt omdat een groot gedeelte van de lactose in karnemelk al is verteerd door de melkzuurbacteriën in het product. Doordat er hierdoor relatief weinig lactose aanwezig is in karnemelk, kunnen veel mensen die last hebben van lactose-intolerantie vaak wel karnemelk drinken.

Als je last hebt van lactose-intolerantie, dan is het echter wel van belang om ook karnemelk met mate te drinken. Door dagelijks meerdere glazen karnemelk te drinken, krijg je namelijk alsnog meer lactose binnen dan je waarschijnlijk kunt verdragen. Als je lactose-intolerantie hebt en alsnog klachten ervaart op het moment dat je karnemelk drinkt, dan kun je het voortaan beter laten staan. Je kunt dan bijvoorbeeld kiezen voor één van de alternatieven, zoals lactose-vrije melk.

Karnemelk kan blaasontsteking mogelijk voorkomen

De pro-biotische bacteriën in karnemelk zorgen ervoor dat de darmbacterie Escherichia coli (E.coli), de bacterie die blaasontsteking kan veroorzaken, zich minder goed aan de urinebuis kan hechten. Door regelmatig karnemelk te drinken, zou je dus in principe een lager risico hebben op blaasontsteking. Toch zijn er nog maar een paar onderzoeken die dit gezondheidsvoordeel van karnemelk hebben aangetoond. Als je regelmatig last hebt van blaasontsteking, dan kan het echter de moeite waard zijn om karnemelk aan je dieet toe te voegen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Ook interessant:  Zo voorkom je vroegtijdig prostaatproblemen

Karnemelk werkt zuiverend voor de huid

Hoewel het al lange tijd bekend is dat zuivelproducten de gezondheid van de huid kunnen verbeteren, weten veel mensen niet dat karnemelk één van de gezondste zuivelproducten is voor de huid. Het eten en drinken van zuivelproducten, waaronder karnemelk, kan bijvoorbeeld huidklachten als acné voorkomen. Tevens hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de stoffen in karnemelk mogelijk ook de vorming van rimpels kan verminderen.

Het is echter wel zo dat zuivelproducten voor sommige mensen juist ook een tegenovergestelde werking kan hebben op de huid. Zo kunnen huidproblemen ook erger worden op het moment dat je meer zuivelproducten eet of drinkt. Het is een kwestie van uitproberen of je baat hebt bij het drinken van karnemelk voor je huid.

Conclusie: wel of geen karnemelk drinken?

Zoals je ziet heeft het drinken van karnemelk enorm veel gezondheidsvoordelen. Het is daarom zeker aan te raden om karnemelk toe te voegen aan je dieet. Net als bij alle andere producten is het wel belangrijk om ook karnemelk met mate te drinken. Elke dag een glas karnemelk is prima, maar overdrijf het niet. Mogelijk is karnemelk ook een goed alternatief voor normale melk voor mensen die last hebben van lactose-intolerantie.

Lang niet alle gezondheidsvoordelen van karnemelk zijn goed onderbouwd met wetenschappelijke onderzoeken. Het bewijs voor de gezondheidsvoordelen is daarom vaak nog niet geleverd. Feit blijft wel dat karnemelk waarschijnlijk tal van gezondheidsvoordelen heeft waar wij het bestaan nog niet van kennen. Desondanks blijft karnemelk een heerlijk fris drankje, dat prima in elk dieet past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *