hierom-wordt-arganolie-het-vloeibare-goud-genoemd

Hierom wordt Arganolie het vloeibare goud genoemd

Leestijd: 4 min

Als je veel aandacht besteedt aan gezonde voeding en verzorging, dan ben je het product ‘arganolie’ waarschijnlijk al wel eens tegengekomen. Hoewel arganolie pas sinds een aantal jaren in Nederland populair is, wordt dit product wereldwijd al tientallen dan wel honderden jaren gebruikt. Arganolie komt van de arganboom. Deze boom heeft aardig wat zonlicht nodig en groeit het best in Noord-Afrikaanse landen. De meeste arganbomen komen in het zuidwesten van Marokko voor. Arganolie wordt daarom ook wel eens het vloeibare goud van Marokko genoemd.

Belangrijkste vetzuren in arganolie

Arganolie is rijk aan allerlei vetzuren die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Zo bestaat arganolie voor 35% uit linolzuur, voor 46% uit oliezuur, voor 16% uit palmitinezuur en voor 2% uit stearinezuur. Deze unieke en diverse samenstelling van vetzuren zorgt ervoor dat arganolie tal van gezondheidseffecten heeft. Daarnaast is arganolie rijk aan verschillende vitamines en mineralen. Deze soort olie is vooral rijk aan vitamine E. Ook deze soort vitamine wordt in verband gebracht van tal van gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van arganolie

In de loop der jaren zijn er steeds meer gezondheidsvoordelen van arganolie bekend geworden. Ben je benieuwd welke gezondheidsvoordelen er precies zitten aan het gebruik van arganolie? Hieronder hebben we een handig overzicht voor je gemaakt!

1. Arganolie bevat veel belangrijke voedingsstoffen
Het eerste gezondheidsvoordeel van arganolie is dat deze oliesoort veel voedingsstoffen bevat die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Arganolie is rijk aan allerlei verschillende gezonde vetten die een belangrijke rol spelen in ons lichaam, waaronder linol- en oliezuur vetzuren. Daarnaast bevat arganolie ook veel vitamine E, wat een direct effect heeft op de gezondheid van onze huid, haren en ogen.

2. Arganolie helpt mogelijk bij de behandeling en het voorkomen van kanker
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat arganolie mogelijk kan helpen bij de behandeling en het voorkomen van kanker. Dit heeft ermee te maken dat arganolie rijk is aan omega 6 linolzuur, wat volgens wetenschapper Brian Peskin het lichaam kan helpen in het bestrijden van kankercellen. Dat arganolie helpt in het voorkomen en behandelen van kanker wordt door veel wetenschappers bevestigd, maar de werking wordt voornamelijk gebaseerd op de antioxidanten, polyfenolen en de grote hoeveelheid vitamine E die in arganolie zitten.

Ook interessant:  10 dingen die je kunt herleiden aan je darmen

3. Arganolie is goed voor het hart
Doordat arganolie een sterke antioxidant is, zou het volgens wetenschappers ook helpen bij het behandelen en voorkomen van verschillende hart- en vaatziekten. Niet alleen zorgt arganolie voor een betere bloeddoorstroming, ook zou het de bloeddruk in ons lichaam verlagen. Hoewel verschillende onderzoeken dit gezondheidsvoordeel van arganolie aantonen, zijn nog niet alle wetenschappers het erover eens. Er wordt in ieder geval nog steeds volop onderzoek gedaan naar de effecten van regelmatige consumptie van arganolie op de gezondheid van het menselijk hart. Veelbelovend dus!

4. Arganolie maakt de huid gezond
Steeds meer cosmetische producten bevatten arganolie. Dat is ook niet vreemd, want tal van onderzoeken hebben aangetoond dat het gebruik van arganolie op de huid een positief effect heeft op de gezondheid van de huid. Zo zou het gebruik van arganolie huidaandoeningen als eczeem, acné en brandwonden genezen. Als je arganolie voor op de huid wilt gebruiken, dan is het wel aan te raden om uitsluitend 100% geconcentreerde arganolie te kopen.

5. Arganolie voor het remmen van Alzheimer
Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat arganolie ook de ontwikkeling van de hersenziekte Alzheimer zou kunnen afremmen. Dit gezondheidseffect wordt gebaseerd op het feit dat arganolie rijk is aan omega 6 en tal van andere gezonde vetzuren. Vooral in de alternatieve geneeskunde wordt het gebruik van arganolie aangeraden voor het remmen van Alzheimer. De reguliere geneeskunde is het er nog niet over eens dat arganolie dit effect op Alzheimer kan hebben.

6. Arganolie reinigt het lichaam
Sommige mensen gebruiken arganolie ook voor het reinigen van het lichaam. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is van de reinigende werking van arganolie, kan het ook geen kwaad om het hiervoor te gebruiken. Als je arganolie wilt gebruiken om je lichaam te reinigen, dan wordt het aangeraden om in de ochtend een theelepel arganolie te nemen en dit ongeveer een half jaar te blijven doen.

Ook interessant:  Chroom en het voorkomen van chroomtekort

Hoe kan ik arganolie zelf gebruiken?

Arganolie wordt doorgaans gebruikt bij het koken. Doordat arganolie rijk is aan onverzadigde vetzuren, is het wel belangrijk om arganolie niet te verwarmen. Op het moment dat je het aan een gerecht wilt toevoegen, dan kun je dit het best pas doen op het moment dat het gerecht al voldoende warm is. Arganolie kan daarnaast ook perfect worden gebruik als sladressing. Het is in dat geval wel aan te raden om niet te veel olie te gebruiken, want dat maakt het geheel erg vettig.

In Marokko wordt arganolie ook vaak bij het ontbijt gegeten. Het is namelijk ook erg lekker en gezond om brood in arganolie te dippen. Niet alleen wordt arganolie gegeten, het wordt ook verwerkt in tal van cosmetische producten. Steeds meer crèmes en shampoos bevatten een kleine hoeveelheid arganolie, omdat is bewezen dat het tal van gezondheidsvoordelen voor de huid heeft.

Waar kan ik arganolie kopen?

Hoewel arganolie ook in sommige supermarkten wordt verkocht, is de kans het grootst dat je dit product in een natuurwinkel aantreft. Doordat arganolie uit Marokko moet worden geïmporteerd, is het in Nederland een vrij duur product. De goedkopere arganoliën die in Nederland worden verkocht bevatten vaak maar een kleine concentratie arganolie. Voor sommige toepassingen, waaronder toepassingen op de huid, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke concentratie arganolie te kopen.

Shop meteen jouw arganolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *