hierom-wil-jij-ook-aan-oil-pulling-doen

Hierom wil jij ook aan Oil Pulling doen

Leestijd: 5 min

Hoewel oil pulling in sommige delen van de wereld al honderden jaren wordt toegepast, begint het pas de laatste jaren echt populair te worden in Westerse landen. Met oil pulling kun je op een eenvoudig en veilige manier je lichaam reinigen, wat tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Oorspronkelijk komt oil pulling uit India, waar het een hele gebruikelijke manier is om je lichaam te ontgiften. Hoewel de wetenschappelijke onderzoeken vooralsnog weinig bewijs hebben gevonden voor de gezondheidsvoordelen van oil pulling, zweren wereldwijd enorm veel mensen bij deze methode. Maar wat is oil pulling precies en waarom is dit wellicht ook iets voor jou?

Wat is oil pulling precies?

Wellicht heb je de term ‘oil pulling’ al wel eens voorbij zien komen, maar de kans is groot dat je nog niet precies weet wat het is. Laten we daarom beginnen met kort toe te lichten wat oil pulling nu eigenlijk is.

Oorspronkelijk werd oil pulling vooral toegepast voor het ontgiften van het lichaam. Tijdens dit proces zuiver je je organen van alle slechte stoffen die je binnen hebt gekregen. Vooral mensen die regelmatig last hebben van maag- en darmklachten of nierklachten kiezen er vaak voor om met enige regelmaat aan oil pulling te doen. In India wordt oil pulling al honderden jaren toegepast, mede vanwege de lage kosten van deze ‘behandelmethode’ en de vele gezondheidsvoordelen.

Hoe werkt oil pulling eigenlijk?

Hoewel de naam ‘oil pulling’ waarschijnlijk doet vermoeden dat het lastig toe te passen is, is dat absoluut niet het geval. Oil pulling is eigenlijk niets anders dan het innemen van 1 eetlepel koudgeperste olie en hier vervolgens ongeveer 20 minuten je mond mee te spoelen.

In de praktijk is het voldoende om de olie ongeveer 20 minuten in je mond te houden en het langzaam tussen je tanden en kiezen te laten gaan. Van echt ‘spoelen’ is dus geen sprake. Daarnaast wordt het ook sterk afgeraden om de koudgeperste olie door te slikken, vanwege de vrijgekomen bacteriën. Na de 20 minuten moet je de olie dus weer uitspugen.

Ook interessant:  Zo voorkom je stijve benen na rust of sport

Hoe zorgt oil pulling voor de vele gezondheidsvoordelen?

Nu zul je jezelf waarschijnlijk afvragen hoe het precies kan dat oil pulling tal van gezondheidsvoordelen voor je lichaam biedt, terwijl je hier alleen je mond mee spoelt. Dit effect is echter eenvoudig te verklaren. De koudgeperste olie neemt namelijk alle gifstoffen die door de slijmvliezen in je mond in het speeksel terechtkomen in zich op.

Als je uiteindelijk de koudgeperste olie uitspuugt, dan zal het als het goed is een hele andere kleur hebben. Dit betekent dat de olie ontzettend veel slechte bacteriën heeft opgenomen. Dit is ook meteen de reden waarom je de olie niet moet doorslikken. Je zou anders de slechte bacteriën tenslotte weer toelaten in je lichaam.

Welke olie kan ik het best gebruiken voor oil pulling?

In principe maakt het niet zoveel uit welke soort olie je gebruikt voor oil pulling, maar het is aan te bevelen om te kiezen tussen kokosolie, olijfolie, sesamolie of zonnebloemolie. Welke soort olie je het prettigst vindt en voor jou het beste effect heeft is simpelweg een kwestie van uitproberen. Het is ook geen probleem om regelmatig van oliesoort te wisselen.

Je kunt wel het best kiezen voor olie met biologisch geteelde ingrediënten. Let er daarnaast op dat het altijd koudgeperste olie betreft. Koudgeperste olie is nog niet eerder verhit, waardoor het alle gezonde voedingsstoffen nog bevat.

Handige oil pulling tips voor beginners

Ben je overtuigd en wil je zelf ook graag oil pulling gaan proberen? We hebben een overzicht gemaakt van een aantal handige tips, zodat je direct aan de slag kunt.

  • Het is belangrijk om altijd koudgeperste olie te kopen. Je mag hierbij zelf kiezen tussen kokosolie, olijfolie, zonnebloemolie of sesamolie.
  • Je kunt oil pulling, zeker in het begin, het best op een lege maag doen. De meeste mensen die aan oil pulling doen, doen dit in de ochtend. Het is echter niet strikt noodzakelijk om het op een lege maag te doen. Het maakt het wel een stuk gemakkelijker om de olie een dergelijke lange tijd in je mond te houden zonder het gevoel te krijgen te moeten overgeven.
  • Het is belangrijk om de olie niet door te slikken. Op die manier krijgen de bacteriën namelijk weer toegang tot je lichaam. Spuug de olie na ongeveer 20 minuten uit en spoel de wasbak goed na met (gloeiend) heet water.
  • Nadat je de olie hebt uitgespuugd is het belangrijk om je mond goed met water na te spoelen en je tanden en tong goed te poetsen. De concentratie slechte bacteriën is namelijk na oil pulling te hebben toegepast nog hoger dan normaal in je mond.
  • In principe mag je oil pulling tot wel drie keer per dag doen, maar het is al ruim voldoende om dit dagelijks één keer te doen.
Ook interessant:  Een fitter en gezonder lichaam met deze 10 tips

Gezondheidsvoordelen van oil pulling

Zoals eerder aangegeven heeft oil pulling een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen. We hebben de 4 belangrijkste voordelen van oil pulling op een rijtje gezet.

1. Oil pulling zorgt voor een frisse adem
Doordat oil pulling de slechte bacteriën uit je mond haalt en slechte adem doorgaans wordt veroorzaakt door de bacteriën in je mond, krijg je door regelmatig oil pulling toe te passen een frisse adem.

2. Oil pulling werkt ontstekingsremmend
Door regelmatig aan oil pulling te doen kun je ontstekingen aan het tandvlees eenvoudig voorkomen en behandelen. Oil pulling werkt namelijk ontstekingsremmend.

3. Oil pulling zorgt voor wittere tanden
Wist je dat je ook wittere tanden kunt krijgen door regelmatig aan oil pulling te doen? Om dit effect te blijven behouden is het echter wel belangrijk om in ieder geval elke dag één keer aan oil pulling te doen.

4. Oil pulling zorgt voor minder slechte bacteriën in je lichaam
Oil pulling voert grote hoeveelheden slechte bacteriën af. Het resultaat is dat er dus veel minder slechte bacteriën in je lichaam overblijven, wat ook weer tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *