Voor veel mensen is verlatingsangst één van de voornaamste redenen waarom het niet lukt om een relatie vol te houden. In principe kan verlatingsangst al in de kindertijd ontstaan, bijvoorbeeld omdat je als kind voortdurend angstig was als je ouders van huis waren. Het is ook goed mogelijk dat je hier pas op latere leeftijd last van krijgt. Verlatingsangst kan een langdurige relatie, zowel met vrienden als een geliefde, aardig in de weg staan. Het is daarom niet meer dan logisch dat je graag zo snel mogelijk van je verlatingsangst af wilt komen.
Inhoud
Wat is verlatingsangst precies?
Laten we eerst kort toelichten wat verlatingsangst precies is. Verlatingsangst is eigenlijk niets anders dan een voortdurend aanwezige angst om verlaten te worden. Verlatingsangst kan in principe in elke relatie ontstaan. Het is dus een misvatting dat het alleen kan voorkomen in een relatie met een geliefde, want het komt minstens net zo vaak voor in relaties met vrienden en familie. Het is vooralsnog onduidelijk waardoor verlatingsangst wordt veroorzaakt en wanneer het precies ontstaat. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de basis van verlatingsangst al in de kindertijd gelegd.
Of iemand in zijn of haar leven last zal krijgen van verlatingsangst is volgens de beschikbare onderzoeken grotendeels afhankelijk van de opvoeding en het verloop van de kindertijd, maar dit is zeker niet de enige oorzaak. Het is namelijk ook goed mogelijk dat een traumatische ervaring gedurende het leven verlatingsangst bij iemand veroorzaakt. Hoewel het vaak lastig is om volledig van je verlatingsangst af te komen, kun je de symptomen in de meeste gevallen wel aanzienlijk verminderen.
Symptomen van verlatingsangst
Benieuwd of je zelf ook last hebt van verlatingsangst? Er zijn een aantal duidelijke symptomen die erop wijzen dat je mogelijk verlatingsangst hebt. We hebben daarom een overzicht van de belangrijkste symptomen voor je gemaakt.
- Je voelt jezelf altijd van streek en angstig op het moment dat je niet in het gezelschap bent van vrienden, familie of je partner
- Je merkt dat je altijd erg bezorgd bent over de gezondheid en het welzijn van de mensen uit je directe omgeving
- Je bent bang dat er iets met jezelf gebeurd, waardoor je niet meer in je vertrouwde omgeving kunt zijn
- Je hebt vaak geen zin om van huis te gaan, omdat je dan niet langer in de buurt bent van de mensen uit je naaste omgeving
- Je hebt regelmatig lastig van vervelende nachtmerries, waarin je droomt dat je verlaten wordt
- Je hebt vaak last van lichamelijke klachten als je een tijdje alleen bent
Als je jezelf in minimaal drie van de bovenstaande symptomen herkent, dan is de kans groot dat je verlatingsangst hebt. Doordat de symptomen bij lang niet iedereen die verlatingsangst heeft even sterk aanwezig zijn, hoeft dit echter niet te betekenen dat je in je dagelijkse leven last ervaart van je verlatingsangst.
Tips om van je verlatingsangst af te komen
Heb je al lange tijd last van verlatingsangst en ben je er ondertussen wel klaar mee? Dan hebben we goed nieuws voor je, want er zijn verschillende manieren waarop je van je verlatingsangst af kunt komen. Hoewel het niet altijd lukt om helemaal van je verlatingsangst af te komen, kun je er wel voor zorgen dat je er een stuk minder last van ervaart in je dagelijkse leven. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.
1. Probeer te achterhalen waar de verlatingsangst vandaan komt
Om actief iets met je verlatingsangst te kunnen doen, is het eerst belangrijk om te achterhalen waar deze angst precies vandaan komt. Het lukt helaas niet altijd om zelf te achterhalen waarom je last hebt van verlatingsangst. Je kunt hiervoor dus ook zeker de hulp van een professional inschakelen.
2. Probeer je verlatingsangst te rationaliseren
Stel jezelf de vraag hoe erg het eigenlijk is om verlaten te worden en wat je er zelf precies aan kunt doen om dit te voorkomen. Je conclusie is waarschijnlijk dat je er heus wel bovenop zult komen op het moment dat iemand je verlaat. Daarnaast kom je waarschijnlijk tot de conclusie dat je er zelf niet veel aan kunt veranderen. Als iemand je wilt verlaten, dan heb je daar zelf meestal namelijk weinig of geen invloed op.
3. Probeer te werken aan je zelfvertrouwen
Verlatingsangst is vaak het resultaat van te weinig zelfvertrouwen en een te laag zelfbeeld. Vaak denken mensen met verlatingsangst dat ze de moeite niet waard zijn en dat ze daardoor voortdurend het risico lopen om verlaten te worden door de mensen in hun naaste omgeving. Door actief aan de slag te gaan met het verbeteren van je zelfvertrouwen, heb je daarom doorgaans aanzienlijk minder last van de symptomen van verlatingsangst.
4. Probeer te praten over eerdere traumatische ervaringen
Het komt vaak voor dat verlatingsangst ontstaat als gevolg van een traumatische ervaring, bijvoorbeeld omdat je in het verleden verlaten bent door iemand waar je erg veel van hield. Om van je verlatingsangst af te komen is het belangrijk om deze traumatische ervaring op de juiste manier te verwerken.
Vaak helpt het al goed om er simpelweg over te praten met vrienden, familie of je geliefde. Vind je het lastig om hierover te praten met mensen in je directe omgeving? Dan is het helemaal niet vreemd om hiervoor de hulp van een psycholoog in te schakelen.