hierdoor-zijn-dadels-zo-gezond

Hierdoor zijn Dadels zo gezond

Leestijd: 3 min

In menig recept zie je tegenwoordig dadels op de ingrediëntenlijst staan. Niet alleen zijn dadels heerlijke smaakmakers aan tal van gerechten, ook is het nog eens een heel gezond product. Benieuwd wat dadels precies zo gezond maakt? Lees snel verder, want in dit artikel geven we je antwoord op je vraag!

De voedingswaarde van dadels

Laten we beginnen met de voedingswaarde van dadels. Als je 100 gram dadels zou eten, dan krijg je ongeveer 277 calorieën binnen. Dezelfde hoeveelheid dadels bevat ongeveer 68 gram koolhydraten, waarvan ongeveer 66 gram (natuurlijke) suiker is. Daarnaast zitten er in 100 gram dadels ongeveer 2 gram eiwitten, 7 gram vezels en geen vet.

Dadels zijn rijk aan tal van vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam.
Zo bevat het met 100 gram dadels:

  • 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A
  • 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1
  • 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2
  • 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3
  • 8% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B5
  • 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B6
  • 3% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K

Ook als we kijken naar de mineralen in dadels kunnen we concluderen dat het een gezond product is. Een hoeveelheid van 100 gram dadels bevat 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid foliumzuur, 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium, 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium, 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper en tot slot 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan.

Gezondheidsvoordelen van dadels

Mede door de diverse samenstelling van gezonde vitamines en mineralen, kleven er tal van gezondheidsvoordelen aan het dagelijks eten van dadels. We hebben een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste gezondheidsvoordelen waar dadels mee in verband worden gebracht.

Ook interessant:  Waarom heb ik pijn in mijn bovenbeen?

1. Dadels zouden de hersenfunctie kunnen verbeteren
Doordat dadels rijk zijn aan vitamine B6, een belangrijke stof voor je hersenen, zou het eten van dadels je hersenfunctie kunnen verbeteren. Zo zou het er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je dingen sneller kunt onthouden. Een ideale snack dus voor tijdens het studeren!

2. Dadels verbeteren je weerstand
De grote hoeveelheid gezonde vitamines en mineralen ondersteunen je weerstand. Daarnaast zijn dadels rijk aan vezels. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat een goede spijsvertering een positief effect heeft op je weerstand. En laten vezels nu net voor een betere spijsvertering zorgen.

3. Dadels verlagen de bloeddruk
Ook voor mensen die last hebben van een te hoge bloeddruk zijn dadels een gezonde snack. Gezien het feit dat dadels rijk zijn aan kalium en magnesium, stoffen die volgens onderzoek juist zorgen voor het verlagen van de bloeddruk, kan dit gezondheidsvoordeel ook aan dadels worden toegewezen.

4. Dadels hebben een ontstekingsremmende werking
Van steeds meer voedingsproducten wordt bekend dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Dadels behoren tot de producten die een ontstekingsremmende werking hebben. Dat heeft ermee te maken dat dadels rijk zijn aan magnesium, wat de kans op het ontstaan van allerlei vervelende hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verlagen.

5. Dadels houden je botten gezond
Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van het eten van dadels is dat het je botten gezond houdt. Dit komt door de ruime hoeveelheid kalium, calcium en fosfor die in dadels zitten. Deze stoffen zijn erg belangrijk voor het in goede conditie houden van je botten en tanden. Ook voor het gezond houden van je botten zijn dadels daarom een echte aanrader.

6. Dadels kunnen het triglyceridengehalte verlagen
Wellicht heb je nog nooit van een triglyceridengehalte gehoord, maar volgens verschillende onderzoeken zorgt een verlaging van het triglyceridengehalte in je lichaam ervoor dat de kans op een hartaanval, aderverkalking of een beroerte aanzienlijk afneemt. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dadels de hoeveelheid vet in de bloedbaan kan verlagen, wat direct zorgt voor een lager triglyceridengehalte.

Ook interessant:  Wanneer weet je of je hoogsensitief bent?

Video – Hierdoor zijn Dadels zo gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *