Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar toch is het één van de gezondste producten ter wereld. We hebben het natuurlijk over spirulina. Oorspronkelijk werd spirulina vanwege alle gezondheidsvoordelen voornamelijk gebruikt als astronautenvoeding, maar tegenwoordig kun je het in tal van voedingssupplementen vinden. De laatste jaren hebben onderzoekers veel aandacht besteed aan het onderzoeken van de geneeskrachtige werking van spirulina.
Op basis van de resultaten van alle uitgevoerde onderzoeken hebben we een top 10 gemaakt van bekendste gezondheidseffecten van spirulina.
Inhoud
De voedingswaarde van spirulina is ontzettend hoog
Het eerste gezondheidsvoordeel van spirulina is dat de voedingswaarde van dit product uitzonderlijk hoog is. In principe zou het dagelijks consumeren van ongeveer 3 tot 5 gram spirulina voldoende moeten zijn om te genieten van de gezondheidsvoordelen, maar de meeste wetenschappelijke studies hebben de resultaten gebaseerd op een dagelijkse consumptie van zo’n 10 tot 20 gram spirulina. Spirulina is rijk aan allerlei vitamines en mineralen.
Zo bevat een eetlepel gedroogde spirulina poeder (ongeveer 7 gram) zo’n 4 gram eiwitten, 11% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B1 (thiamine), 15% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B2 (riboflavine), 4% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B3 (niacine), 21% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper en 80% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer.
Ook is spirulina rijk aan tal van andere mineralen, waaronder kalium, mangaan en magnesium. Als je dagelijks 7 gram spirulina poeder zou eten, dan krijg je slechts 20 kilocalorieën binnen. De combinatie van de lage hoeveelheid calorieën en de grote diversiteit aan vitamines en mineralen maakt van spirulina één van de voedzaamste producten ter wereld!
Spirulina werkt ontstekingsremmend en is een sterke antioxidant
Van steeds meer voedingsmiddelen wordt bekend dat ze een ontstekingsremmende werking hebben. Zo is dit ook het geval bij spirulina. Niet alleen kan regelmatige consumptie van spirulina de kans op het ontstaan van ontstekingen (die vaak de oorzaak zijn van het ontstaan van allerlei andere ziektes en aandoeningen) aanzienlijk verlagen, ook kan het reeds aanwezige ontstekingen remmen. Ook is spirulina een krachtige antioxidant, waardoor het oxidatie in het lichaam kan voorkomen.
Spirulina verlaagt cholesterol in het lichaam
Een ander gezondheidsvoordeel van spirulina is dat het cholesterol in het lichaam kan verlagen. Door regelmatig spirulina te consumeren, kunnen sommige hart- en vaatziektes dus mogelijk worden voorkomen. Verschillende studies hebben aangetoond dat dagelijkse consumptie van ongeveer 1 of 2 gram spirulina al voldoende is om de gezondheidseffecten op hart- en vaatziektes te kunnen merken.
Spirulina kan lipideperoxidatie verminderen
Verschillende studies hebben aangetoond dat spirulina lipideperoxidatie, wat één van de veroorzakers is van tal van verschillende ernstige ziektes, kan voorkomen. Overigens hebben studies aangetoond dat spirulina deze effecten zowel bij mensen als dieren heeft. Er wordt daarom steeds meer onderzoek gedaan door fabrikanten van dierenvoeding naar de gezondheidseffecten van spirulina voor dieren. Mogelijk zien we spirulina over een tijdje dus ook als ingrediënt van dierenvoeding verschijnen!
Spirulina verlaagt mogelijk het risico op kanker
In verschillende studies, waarin het effect van spirulina op de kankercellen van proefdieren is onderzocht, is aangetoond dat spirulina de tumorgrootte kan reduceren. Er zijn ook enkele studies gepubliceerd waarin het effect van spirulina op kankercellen van mensen is onderzocht. In één studie onder 87 deelnemers is aangetoond dat consumptie van één gram spirulina per dag bij 45% van de deelnemers voor een reductie van de tumor heeft gezorgd.
Hoewel we de resultaten van de huidige studies voorzichtig moeten interpreteren, zijn er dus wel al aanwijzingen dat regelmatige consumptie van spirulina mogelijk het risico op het ontstaan van kankercellen verlaagt.
Spirulina verlaagt de bloeddruk
Een te hoge bloeddruk kan voor allerlei hart- en vaatziektes zorgen, waaronder hartaanvallen en beroertes. Mensen die last hebben van hart- en vaatziektes moeten vaak allerlei medicijnen nemen om de bloeddruk laag te houden. Onderzoeken tonen steeds vaker aan dat het eten van bepaalde producten de bloeddruk op een natuurlijke wijze kan verlagen. Eén van de producten waarvan is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagd is spirulina. De studies die deze gezondheidseffecten van spirulina hebben geconstateerd, hebben als uitgangspunt een dagelijkse consumptie van 4 gram spirulina genomen.
Spirulina verzwakt de symptomen van hooikoorts
Goed nieuws voor hooikoorts-patiënten, want verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat spirulina de vervelende symptomen van hooikoorts aardig kan verzwakken. De onderzoeken die het effect van spirulina op de symptomen van hooikoorts hebben onderzocht hebben als uitgangspunt een dagelijkse consumptie van 2 gram spirulina als uitgangspunt genomen.
Spirulina kan bloedarmoede voorkomen
Doordat één studie heeft aangetoond dat spirulina bloedarmoede kan voorkomen, wordt er momenteel nog steeds veel aanvullend onderzoek gedaan naar de effecten van het consumeren van spirulina op het hemoglobinegehalte in het bloed. In het enige beschikbare onderzoek hebben 40 ouderen die last hadden van een verlaagd hemoglobinegehalte gedurende enkele maanden een minimale hoeveelheid spirulina (1 of 2 gram per dag) moeten nemen, waarna zichtbaar werd dat het hemoglobinegehalte in het bloed aanzienlijk was gestegen.
Hoewel er nog meer onderzoek nodig is, betekent dit dus mogelijk goed nieuws voor de mensen die regelmatig last hebben van bloedarmoede!
Spirulina verbetert het uithoudingsvermogen en voorkomt spiervermoeidheid
De antioxiderende eigenschappen van spirulina zorgen er volgens verschillende onderzoeken voor meer uithoudingsvermogen en minder spiervermoeidheid. Hoewel er nog maar weinig onderzoeken zijn gedaan naar het effect van spirulina op het uithoudingsvermogen en de spiervermoeidheid van topsporters, zijn de resultaten vooralsnog veelbelovend. Als je een (top)sporter bent, dan mag spirulina eigenlijk niet meer in je dieet ontbreken.
Spirulina kan de bloedsuikerspiegel verlagen
In verschillende onderzoeken met dierproeven is aangetoond dat spirulina de bloedsuikerspiegel kan verlagen. In deze studies is ook het effect van spirulina vergeleken met het effect van traditionele geneesmiddelen voor het behandelen van diabetes, waaruit is gebleken dat het effect van spirulina zelfs een stuk groter is dan dat van deze medicijnen.
In de studies waarin dit gezondheidseffect werd geconstateerd moesten deelnemers gedurende enkele maanden zo’n 2 gram spirulina per dag consumeren. Als je spirulina zelf wilt gebruiken voor het verlagen van je bloedsuikerspiegel, dan is een soortgelijke consumptie van spirulina een prima uitgangspunt.