hierdoor-is-een-zoete-aardappel-gezonder-dan-een-gewone

Hierdoor is een Zoete Aardappel Gezonder dan een Gewone

Leestijd: 4 min

Aardappelen en zoete aardappelen hebben dezelfde naam, maar ze komen eigenlijk uit heel verschillende plantenfamilies. Hier is wat je moet weten over de gezondheidsverschillen tussen aardappelen en zoete aardappelen en de beste manieren om ze te eten.

  • Hoewel ze allebei deel kunnen uitmaken van een gezond dieet, zijn zoete aardappelen over het algemeen gezonder dan gewone aardappelen, deels vanwege hun ongelooflijk hoge vitamine A-gehalte.
  • Zoete aardappelen staan ook lager op de glycemische index, wat betekent dat ze minder kans hebben dan gewone aardappelen om je bloedsuiker te laten pieken.
  • Zoete aardappelen bevatten ook meer antioxidanten, waaronder vitamine A en C, dan gewone aardappelen.

De voedingswaarde van aardappelen en zoete aardappelen

Zowel aardappelen als zoete aardappelen zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder veel verschillende vitaminen en mineralen. Hier een overzicht met hoe ze zich tot elkaar verhouden in hun voedingswaarde:

Voedingsfeiten van aardappel vs. zoete aardappel

VOEDING AARDAPPEL ZOETE AARDAPPEL
Koolhydraten 29,6 gram 26,2 gram
Zetmeel 24,1 gram 16,4 gram
Vezels 3,17 gram 3,9 gram
Suiker 1,49 gram 5,43 gram
Eiwit 3,63 gram 2,04 gram
Vitamine A 0% ADH 2300% ADH
Vitamine C 11% ADH 4% ADH
Vitamine B6 37% ADH 20% ADH
Kalium 18% ADH 11% ADH
Mangaan 15% ADH 16% ADH
Magnesium 8% ADH 7% ADH
IJzer 8% ADH 4% ADH

*ADH = Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid

Welke aardappel is gezonder?

Hoewel beide soorten aardappelen een gezond onderdeel van je dieet kunnen zijn, zijn zoete aardappelen rijker aan voedingsstoffen zoals vitamine A die extra voordelen kunnen bieden voor je algemene gezondheid.

Er zijn veel overeenkomsten tussen aardappelen en zoete aardappelen. Ze hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, koolhydraten en eiwitten – en ze zijn allebei goede bronnen van vitamine B6, magnesium en kalium.

Ook interessant:  5 Voordelen van Groene Thee voor je geheugen, huid en hart

Plus, zowel aardappelen als zoete aardappelen bevatten ook resistent zetmeel een type zetmeel dat langzamer wordt verteerd en veel voordelen voor de gezondheid heeft.

Toch zijn er een paar belangrijke verschillen die zoete aardappelen het voordeel geven als het gaat om uw gezondheid.

Zoete aardappelen staan lager op de glycemische index

Een belangrijk verschil tussen aardappelen en zoete aardappelen is hun glycemische index (GI), een schaal van 0 tot 100 die aangeeft hoe snel een voedingsmiddel je bloedsuiker doet stijgen.

Een gekookte aardappel heeft een hoge GI van ongeveer 78, terwijl een gekookte zoete aardappel een gemiddelde GI van 63 heeft. Dit betekent dat aardappelen in je spijsverteringskanaal sneller worden afgebroken tot suiker, waardoor je bloedsuiker gaat pieken.

Deze maatregelen zijn belangrijk omdat het eten van voedsel met een over het algemeen lagere glycemische index kan helpen je bloedsuiker te verlagen en je gewicht te beheersen.

Zoete aardappelen hebben meer antioxidanten

Veel van de voedingsstoffen in aardappelen en zoete aardappelen bevatten verbindingen die fungeren als antioxidanten, die de cellen in je lichaam beschermen tegen oxidatieve stress. Dit is belangrijk omdat oxidatieve stress in verband wordt gebracht met hartziekten kanker, en hersenziekten zoals Alzheimer.

Zoete aardappelen hebben een hoger gehalte aan belangrijke vitamines die fungeren als antioxidanten, waaronder vitamine A en vitamine C. Zoete aardappelen bevatten ook antioxidant plantenpigmenten die niet aanwezig zijn in gewone aardappelen – oranje zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld rijk aan bètacaroteen en paarse zoete aardappelen hebben meer anthocyanen.

Beide soorten aardappelen toepassen in een gezond dieet

Over het algemeen zijn de meeste bereidingswijzen van aardappelen en zoete aardappelen gezond, zoals bakken, koken of stomen. Al deze methoden behouden veel van de voedingswaarde van beide soorten aardappelen. In de magnetron is ook een optie, maar dit resulteert wel in verlaagde voedingswaarden.

Het eten van aardappelen met schil kan ook extra voedingsstoffen leveren zoals vezels, ijzer en kalium, maar voor zoete aardappelen kan de schil te taai zijn om te eten.

Ook interessant:  Hierdoor zijn Dadels zo gezond

Het frituren van elk type voedsel is over het algemeen een minder gezonde optie, omdat het extra calorieën en vet toevoegt, maar voor aardappelen kan frituren extra slecht zijn. Een studie uit 2017 wees uit dat, terwijl het eten van aardappelen geen negatieve gezondheidseffecten heeft, het eten van gefrituurde aardappelen ten minste twee keer per week het risico op overlijden verdubbelde.

Conclusie

Zowel aardappelen als zoete aardappelen zijn gezonde voedingsmiddelen die goed in de meeste diëten passen. Als je echter op zoek bent naar extra gezondheidsvoordelen zoals het reguleren van de bloedsuikerspiegel en meer vitamine A en antioxidanten, zijn zoete aardappelen een betere optie. Er zijn veel gezonde manieren om aardappelen en zoete aardappelen te koken, maar probeer gefrituurde aardappelen zo veel mogelijk te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *