hierdoor-heb-je-last-van-rugpijn

Hierdoor heb je last van Rugpijn

Leestijd: 3 min

Als je ooit rugpijn hebt gehad, kun je er zeker van zijn dat je in goed gezelschap bent. Tachtig procent van de mensen zal ten minste eenmaal in zijn leven rugpijn hebben, en na hoest en verkoudheid is rugpijn de tweede meest voorkomende reden voor een bezoek aan de dokter. Wereldwijd lijden meer dan 25 miljoen mensen aan rugpijn.

Rugpijn kan in elk deel van je rug voorkomen, maar de onderrug is de meest voorkomende plaats – niet verwonderlijk, aangezien deze een groot deel van het lichaamsgewicht draagt. Rugpijn kan echter ook in de midden- of bovenrug optreden, kan op andere plaatsen in het lichaam ontstaan, zoals in de lies, en kan het gevolg zijn van een probleem met testikels of eierstokken. Rugpijn wordt gedefinieerd als acuut of kortdurend als de pijn minder dan een maand duurt, maar aanhoudende pijn die langer dan drie maanden duurt, wordt als chronische rugpijn beschouwd.

Waarom zo veel mensen rugpijn krijgen

Rugpijn is een van de meest voorkomende vormen van pijn die wordt gemeld, omdat rugpijn, in tegenstelling tot een ziekte als hoge bloeddruk, een symptoom is dat op veel verschillende oorzaken kan berusten.

Hoewel er enkele verschillen zijn tussen etnische groepen wat betreft de prevalentie van rugpijn, liggen de belangrijkste verschillen op het gebied van leeftijd en geslacht. Meestal wordt gezegd dat rugpijn meer voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, maar dat zou kunnen komen door verschillen in pijnperceptie, en dit soort pijn kan niet goed worden gekwantificeerd.

De oorzaken van rugpijn

Als je nadenkt over alle mogelijke oorzaken van rugpijn, is het geen verrassing dat zoveel mensen er last van hebben.

  • Verrekte spieren en gewrichtsbanden zijn de oorzaak van de meeste lage rugklachten.
  • Structurele problemen zoals beschadiging van de tussenwervelschijven, artritis, osteoporose en kromming van de wervelkolom veroorzaken ook rugpijn.
Ook interessant:  Wat moet je doen als je een longvliesontsteking hebt?

Er zijn ook talrijke risicofactoren die de kans op rugpijn kunnen vergroten:

  • Een stressvolle baan hebben
  • Fysiek inspannend werk doen
  • Een baan hebben die je inactief houdt
  • Roken
  • Zwaarlijvigheid
  • Angst of depressie

Dan zijn er factoren waar we weinig of geen controle over hebben: Vrouwen hebben meer kans op rugpijn, vooral tijdens de zwangerschap, en naarmate je ouder wordt, krijg je vaker lage rugklachten. Bij mannen is de prevalentie van pijn lager, maar de symptomen zijn ernstiger en de rugpijn is vaker gerelateerd aan lichamelijke activiteit.

Met het ouder worden krijg je meer rugpijn gerelateerd aan degeneratieve ziekte [de afbraak van de structuren in de rug, zoals de botten en de schijven die fungeren als kussentjes tussen de botten], terwijl je bij jongere populaties meer ziekte-gerelateerde rugpijn ziet, zoals rugpijn veroorzaakt door reumatoïde artritis.

Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn verschillende behandelingen voor rugpijn, maar u kunt ook veel doen om te voorkomen dat u in de rij komt van degenen die er last van hebben. Door in goede conditie te blijven met regelmatige lichaamsbeweging en een gezond gewicht, zal je rug je dankbaar zijn omdat hij beter bestand is tegen de schokken en stoten van het dagelijks leven. Als je leert hoe je op een wervelkolomvriendelijke manier moet staan, zitten en tillen, voorkom je ook lage rugpijn.

Het andere goede nieuws is dat lage rugpijn zelden een operatie vereist en meestal kan worden behandeld met pijnstillers en ontstekingsremmers die zonder recept verkrijgbaar zijn en een paar dagen rust, gevolgd door matige lichaamsbeweging. De behandelingen voor ernstigere rugpijn variëren van alternatieve therapieën zoals acupunctuur, massage en chiropractie tot medicijnen en, in ernstige gevallen, chirurgie.

Nieuwe hoop voor lijders aan rugpijn

Er wordt op verschillende gebieden veel onderzoek verricht om een beter inzicht te krijgen in de oorzaken van rugpijn, welke geneesmiddelen het beste verlichting geven aan mensen met lage rugpijn, en de voor- en nadelen van chirurgische versus niet-chirurgische maatregelen. Dergelijk onderzoek kan verlichting brengen voor miljoenen mensen.

Ook interessant:  Chroom en het voorkomen van chroomtekort

Wervelkolomproblemen zijn de meest voorkomende reden waarom mensen van middelbare leeftijd pijn en invaliditeit hebben. Let voor jezelf daarom alvast op de manier hoe je iets optilt (vanuit je armen, niet vanuit je rug), let op je voeding (om zwaarlijvigheid tegen te gaan) en zorgt dagelijks voor gezonde beweging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *