haaruitval-dit-kun-je-er-tegen-doen

Haaruitval? Dit kun je er tegen doen

Leestijd: 6 min

Als je last hebt van haaruitval, dan kan dit knap vervelend zijn. Niet alleen kan dit ervoor zorgen dat je onzeker wordt over de kale plekken in je haar, ook is het niet vreemd dat je jezelf zorgen maakt over je gezondheid op het moment dat je voor het eerst last hebt van haaruitval. Gelukkig is haaruitval heel normaal en in de meeste gevallen volledig ongevaarlijk. Er zijn tal van oorzaken die voor haaruitval kunnen zorgen. Op een groot aantal van deze oorzaken heb je zelf invloed. Door een aantal maatregelen in je levensstijl te nemen, kun je dus mogelijk voorkomen dat je last krijgt van haaruitval.

Probeer zo gezond mogelijk en zwavelrijk te eten

Gezond eten heeft tal van gezondheidsvoordelen, maar wist je ook dat dit ervoor kan zorgen dat je minder snel last krijgt van haaruitval? Ons voedsel is ook meteen de voeding van ons haar. Gezond eten staat daarom in direct verband met gezond, glanzend haar. Je haar bestaat voor een groot gedeelte uit het eiwit cysteïne. Om gezond te blijven, heeft cysteïne zwavel nodig. Om je haar in goede conditie te houden, is het belangrijk om voldoende zwavel binnen te krijgen.

Er zijn tal van groentesoorten die rijk zijn aan zwavel, waaronder boerenkool, knoflook, sperziebonen, zoete aardappel, spinazie, prei, tomaten, erwten, uien, avocado’s, peterselie, waterkers, asperges, mosterd, broccoli, paksoi en kool. Door deze producten wat vaker te eten, kun je er dus mogelijk voor zorgen dat je minder of geen last hebt van haaruitval.

Neem supplementen die goed zijn voor je haar

De meeste Westerse diëten zijn niet erg divers te noemen. Het gevolg hiervan is dat een groot deel van de Nederlanders onvoldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Belangrijke voedingsmiddelen voor ons haar zijn onder andere vitamine B en C, zwavel, kiezelzuur, zink en L-cysteïne. Hoewel we een groot gedeelte van deze voedingsmiddelen uit onze voeding kunnen halen, is het in sommige gevallen noodzakelijk om supplementen te nemen.

Ook interessant:  Is avocado echt zo gezond?

Dit is bijvoorbeeld het geval als je weinig producten eet die rijk zijn aan zwavel. Het zal je waarschijnlijk opvallen dat de drogist op het eerste gezicht geen supplementen voor zwavel lijkt te verkopen. Toch is dit wel degelijk het geval. Supplementen voor zwavel worden namelijk verkocht onder de naam ‘MSM’. Zeker als je al last hebt van haaruitval, is het slikken van een aantal supplementen die goed zijn voor je haar zeker aan te raden.

Shop vandaag nog voor gezonde en sterke haren

Gebruik zo min mogelijk chemische shampoos

Aan de meeste shampoos zijn chemische middelen toegevoegd. Dit doen producenten om allerlei redenen, maar de voornaamste reden is dat ze natuurlijk graag willen dat de shampoo heerlijk ruikt. Toch kan het gebruik van chemische shampoos erg slecht zijn voor de gezondheid van je haar. De agressieve middelen in dergelijke shampoos tasten namelijk de vetlaag van de hoofdhuid aan, waardoor schadelijke stoffen gemakkelijk via de hoofdhuid je lichaam binnen kunnen dringen.

Een mogelijk gevolg hiervan is dat je last krijgt van haaruitval, of dat je haar minder gezond en glanzend oogt. Je kunt daarom beter milde, natuurlijke shampoos gebruiken als je vaak last hebt van haaruitval.

Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen

Wist je dat één van de voornaamste oorzaken van haaruitval stress is? Stress heeft sowieso al tal van nadelen voor de gezondheid van ons lichaam, maar het kan er ook voor zorgen dat haar afsterft. Als je spontaan last hebt gekregen van haaruitval, dan is de kans groot dat je in een stressvolle periode zit. Probeer in dat geval de hoeveelheid stress in je leven aanzienlijk te verminderen.

Controleer de bijwerkingen van medicijnen op haaruitval

Ook het gebruik van sommige medicijnen kan haaruitval veroorzaken. Heb je recent last gekregen van haaruitval en slik je sinds kort een nieuw medicijn? Dan is de kans groot dat dit medicijn haaruitval veroorzaakt. Bekijk altijd de bijsluiter van het medicijn om te controleren of haaruitval een bekende bijwerking is.

Is dit geen bekende bijwerking van het medicijn, of heb je erg veel last van haaruitval? Dan is het aan te raden om advies te vragen aan je huisarts. Mogelijk kan er namelijk een alternatief medicijn zonder deze bijwerking worden voorgeschreven. Er zijn verschillende medicijnen die haaruitval als bijwerking hebben.

We hebben een beknopt overzicht van de voornaamste medicijnen die haaruitval kunnen veroorzaken:

  • Thiamazol (schildklier)
  • Heparine en cumarine (bloedverdunner)
  • Carbamazepine (kramp)
  • Clofibrate (bloedvetverlagend)
  • Danazol en testosteron (hormonen)
  • Allopurinol (jicht)
  • ACE-remmers en bètablokkers (bloeddrukverlagend)
  • Cimetidine (zuurremmers).

Stop met roken om haaruitval te voorkomen

Doordat roken ervoor zorgt dat de bloedvaten in je lichaam vernauwen en je hoofdhuid hierdoor minder bloed krijgt, kan ook roken voor haaruitval zorgen. Het is daarom aan te raden om te stoppen met roken als je last hebt van haaruitval of haaruitval wilt voorkomen.

Ook interessant:  Zo krijg ook jij volle, ronde billen

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van enkele glazen alcohol per week de doorbloeding naar de hoofdhuid juist kan verbeteren. Maak het echter niet te gek, want te veel alcohol heeft juist weer een negatief effect op de gezondheid van je haren.

Wees kritisch met het gebruik van medicijnen die haaruitval behandelen

Juist omdat zoveel mensen last hebben van haaruitval, zijn er in de loop der jaren talloze medicijnen ontwikkeld die haaruitval tegen zouden moeten gaan. Deze middelen beïnvloeden de hormonale cyclus in je lichaam echter flink, waardoor het tal van andere gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Het gebruik van medicatie voor het behandelen van haaruitval is zelden effectief. Het blijkt vaak een stuk effectiever te zijn om een aantal eenvoudige aanpassingen te maken in je levensstijl, bijvoorbeeld door de bovenstaande tips te volgen.

Was je haar niet te vaak om haaruitval te voorkomen

Om je haren in goede gezondheid te houden is het natuurlijk wel belangrijk om ze met enige regelmaat te wassen, maar probeer het niet te overdrijven. Vrijwel elke shampoo, of het nu enkel natuurlijke of uitsluitend chemische middelen bevat, tast de hoofdhuid namelijk aan. Op het moment dat je te vaak je haren zou wassen, dan zou dit er juist voor kunnen zorgen dat je last krijgt van haaruitval.

Probeer gedurende de dag voldoende te drinken

Ook je haar heeft vocht nodig om te kunnen groeien. Het is daarom belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken. Onder voldoende drinken verstaan we een minimale dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter, maar als je vaak last hebt van haaruitval dan is het aan te raden om dit te verhogen naar minimaal 2 liter per dag.

Kam je haar niet te vaak om haaruitval te voorkomen

Zeker als je al last hebt van haaruitval, kan het regelmatig kammen van je haar er juist voor zorgen dat je kale plekken krijgt in je haar. Probeer je haar maximaal twee keer per dag te kammen, bijvoorbeeld in de ochtend en in de avond. Daarnaast is het belangrijk om je haar rustig te kammen en hiervoor een fijne borstel te gebruiken.

Verf je haar niet te vaak om haaruitval te voorkomen

Wist je dat het verven van je haar eigenlijk heel slecht is voor de gezondheid van je haar? Je kunt daarom je haar het beste niet te vaak verven. Let er daarnaast goed op welke soort verf je gebruikt. Van sommige soorten haarverf is namelijk bekend dat het haaruitval kan veroorzaken.

Zet de föhn voortaan wat kouder en laat je haar natuurlijk drogen

Een te hete föhn kan haaruitval veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de föhn niet al te heet te zetten en daarnaast je haar niet te lang te föhnen. Droog je haar voortaan eerst goed af met een handdoek en wacht simpelweg tot het uit zichzelf wat droger is geworden als je geen haast hebt. Dit is een stuk gezonder voor je haar dan lang föhnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *