geen-angst-meer-voor-kritiek

Geen angst meer voor kritiek

Leestijd: 4 min

Wees niet bang voor kritiek van anderen, want andermans kritiek komt bijna altijd voort uit eigen onzekerheden. Sommige mensen voelen zich er beter van door een ander naar beneden te halen. Terwijl het eigenlijk juist averechts werkt. Door een ander te bekritiseren zonder fatsoenlijke onderbouwing benadruk je eigenlijk indirect je eigen onzekerheden. Door alleen dit al te weten zal je gemakkelijker om kunnen gaan met kritiek.

Opbouwende kritiek

Er is kritiek en er is opbouwende kritiek. Met opbouwende kritiek kan je meer mee, want hierin wordt daadwerkelijk aangegeven wat het kritische punt is. Wanneer je dit weet, dan kan je jezelf aanpassen, verbeteren of eenvoudig bepalen dat het voor jou geen verdere waarde heeft. Opbouwende kritiek kan ook vervelend overkomen, maar daar moet je voorbij kijken. Je moet luisteren naar de uitleg achter de kritiek, zodat je daar van kunt leren.

Voorbeeld van opbouwende kritiek

Wanneer iemand jou opbouwende kritiek geeft over bijvoorbeeld je kapsel, dan kan dit op verschillende manieren uitpakken. We schetsen daarom een scenario met verschillende manieren hoe je daar mee om kunt gaan.

Persoon: “Je haar zit niet zo leuk wanneer het in dat model zit. Je kan het veel beter korter knippen en je eigen haarkleur behouden, want dat staat je veel beter.”

Dit kan je opvatten als een belediging, maar dat beslis je helemaal zelf. Onthoud ook van wie het afkomstig is en wat je er zelf van vindt.

Reactie 1:
Het is afkomstig van een bekende professionele kapper en je zal zijn advies (opbouwende kritiek) waarschijnlijk niet als een belediging opvatten. De persoon is immers een bekende professionele kapper die er wel verstand van heeft. Je zal het in dank afnemen en misschien zelfs meteen laten verbeteren.

Reactie 2:
Het is afkomstig van iemand die je eigenlijk niet mag. Het maakt niet uit hoe opbouwend het is, want je eerste reactie zal niet positief zijn. Schuif het echter niet meteen aan de hand, want misschien heeft deze persoon gelijk. Beslis voor jezelf of het misschien ook zo is, en zo niet dan wuif je het kritiek weg en maak jij je er geen zorgen meer over. Het is goed zo.

Ook interessant:  10 dingen waar een introvert behoefte aan heeft

Reactie 3:
Het is afkomstig van een goede vriendin die vaker met goede adviezen komt. Je bent je vriendin dankbaar en jullie zullen het meteen samen gaan verbeteren. Misschien vond je dat je vriendin d’r kapsel ook al niet goed zat en dan is dit een mooi moment om haar ook een dosis opbouwende kritiek te geven. Doe het echter niet uit ‘wraak’, maar alleen als je het echt meent.

Zoals je ziet zijn dit 3 totaal verschillende scenario’s wat 3 totaal verschillende reacties kan uitlokken. Met opbouwende kritiek kan je vaak iets mee, en dat maakt onderbouwing ontzettend belangrijk. Leer daar zelf ook van, want jij moet zelf ook zorgen voor onderbouwing wanneer je iemand bekritiseerd. Zonder onderbouwing is het namelijk ‘lege’ kritiek waar jij niks mee kunt, de ander niks mee kunt en het alleen maar een naar gevoel opwekt.

Kritiek vanuit onzekerheid

Kritiek zonder verdere onderbouwing komt dus voornamelijk voort uit een eigen onzekerheid. Misschien zit er stiekem een compliment achter, maar durft de persoon dit niet te uiten. Complimenten zijn voor de meeste mensen jammer genoeg moeilijker te geven dan beledigingen. Maar achter een compliment zit zoveel meer waarde waar je zoveel meer mee bereikt. Zo ook de ander! Besef dus goed voor jezelf dat je zelf geen ‘lege’ kritiek uitdeelt.

Houd je niet bezig met het beoordelen en bekritiseren van een ander, want daar schiet je zelf helemaal niks mee op. Mensen zullen je alleen maar minder aardig vinden, je bereikt minder in je eigen leven en je benadrukt voor jezelf ook nog eens je eigen onzekerheden. Hierdoor wordt het voor jezelf nóg moeilijk om van je onzekerheden af te komen.

Geef mensen complimenten over dat wat je wél leuk of mooi aan hen vindt en je zal spoedig merken dat jij ook meer complimenten zal ontvangen dan voorheen. Het kritiek wat je kreeg zal meer plaatsmaken voor complimenten en dat is fijn. Het is fijn om complimenten te krijgen, want daar ontwikkel je meer zelfvertrouwen mee.

Ook interessant:  Zo kom je van je bindingsangst af

Geef je eigen zelfvertrouwen een boost en laat anderen dit ook ervaren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *