emoties-onder-controle-houden

Emoties onder controle houden

Leestijd: 6 min

Eén van de grootste uitdagingen is om je emoties onder controle te houden. Dit zal met alledaagse situaties prima lukken, maar het gaat juist om de piekmomenten. De momenten waarop je onder andere heel kwaad, geïrriteerd, overenthousiast of treurig kan worden. Natuurlijk zijn emoties hetgeen dat een mens menselijk maakt, maar door je emoties onder controle te kunnen houden zorg je ervoor dat je situaties ook onder controle kunt houden. Door gecontroleerde emoties behoud je meer grip op een situatie, waardoor je betere beslissingen kunt maken.

De meeste mensen maken de meest verkeerde beslissingen onder hoge emotionele omstandigheden. Dit is niet zo vreemd, want wanneer je emoties je oren uit blazen dan kan je niet meer rustig nadenken. Je overziet de situatie niet meer helder en dan ga je soms iets doen waar je achteraf spijt van kan hebben.

Emoties heb je zelf in de hand

Je emoties kun je trainen. Dit zal één van de lastigste zelf-trainingen zijn wat je tot nu toe hebt ervaren en dit vergt ook echt veel geduld. Veel mensen doen er jaren over om hun emoties daadwerkelijk goed onder controle te kunnen krijgen, maar wees gerust; het hoeft niet in één dag. Neem rustig de tijd, wees niet te streng voor jezelf en blijf in jezelf geloven dat je het kan.

Emoties onder controle krijgen kan op verschillende manieren en verloopt ook in fases. Onthoud in ieder geval dat het niet vanzelf gaat en ook niet van de ene op de andere dag. Wel is het iets wat iedereen kan, maar simpelweg veel tijd vergt.

Hoe krijg je emoties onder controle?

Eén van de manieren is om te beginnen met zoveel mogelijk bewust te zijn van je gevoel. Denk na over wát je voelt, wannéér je dat voelt en wat prettig voelt als reactie. Ervaar je emotie alsof het iets van buitenaf is en jij het observeert. Ga met je emoties om alsof het je mobiele telefoon is waarvan jij altijd bepaalt wat het doet. Emoties kunnen heel fijn zijn, maar ook heel onprettig. Beide is goed voor je ontwikkeling, dus probeer niet jezelf af te zonderen van emoties. Emoties heb je nodig om bewust te zijn van je gevoel en te kunnen ontwikkelen.

Ook interessant:  Betere relatie met je kinderen

Probeer elke dag steeds meer bewust te zijn van wat je voelt en hoe jij je zou wíllen voelen. Elke dag probeer je dan steeds meer te focussen op het gevoel wat je zou willen voelen, in plaats van het gevoel dat je ‘overkomt’. Jij bent een meester over je eigen lichaam en gevoel. Jij beslist wat je voelt en wanneer je dat voelt. De grootste uitdagingen zal je van buitenaf meemaken, maar daar leer je weer van om onzekere situaties niet meer uit de weg te gaan. Je hoeft echt niks uit de weg te gaan, want jij kan alles aan wat jij denkt dat je aankan. Jij kan alles aan wat jij dénkt dat je aankan.

Twijfel niet aan jezelf

Misschien merk je na enkele weken al een positief resultaat van de bewustwording van je emoties en dat zou knap zijn. Wanneer je resultaat merkt zal je zelfvertrouwen ook weer een boost krijgen, waardoor je verdere ontwikkeling nog beter zal gaan. Je zal je emoties hierna ook steeds beter onder controle kunnen krijgen, waardoor je ook het gevoel krijgt steeds meer ‘jezelf te zijn’. En dat is fijn!

Emotie: Blijdschap

Blijdschap is een emotie wat veel goeds doet voor je lichaam, want er worden stoffen aangemaakt waar je je goed door voelt. Het gezegde ‘lachen is gezond’ is ook echt geen fabeltje. In blijdschap zit een ongekend positief gevoel wat ervoor zorgt dat jou meer positiviteit zal overkomen. Het is fijn om blij te zijn, maar de angst dat dit gevoel voorbij gaat zorgt er voor dat het gevoel voorbij gaat.

Wanneer jij je emoties onder controle hebt, en dus ook blijdschap, heb jij in de hand wanneer én hoe vaak jij blij bent. Je zult ook geen twijfels meer hebben over het verdwijnen van je blijdschap, want jij hebt het onder controle. Loop desnoods de hele dag met een big smile op je gezicht, en je zal een geweldige dag hebben. Niks kan jou van je stuk brengen, want de kracht van jouw blijdschap overwint alles!

Emotie: Woede

Woede is een heftige emotie waardoor je moeilijk een situatie overziet. Toch is het een emotie waar je kracht uit kunt halen. Je moet je woede alleen omtoveren tot een daadkracht. Een kracht waarin je doet wat je moet doen. Woede denkt niet na over onzekerheden, gevolgen of geschiedenis. Woede DOET en voert uit, ongeacht of het verstandig is of niet, ongeacht de gevolgen.

Ook interessant:  11 Tips voor een lagere cholesterol

Iedereen kent de kracht van woede, maar woede is geen prettige ervaring. Wanneer je kwaad wordt om iets, geef je dan voortaan niet toe aan onbezonnen woede, maar ga meteen iets nuttigs doen. Maak desnoods meteen je huis schoon, want als je dat doet wanneer je kwaad bent dan merk je na je woede moment dat je huis helemaal schoon is en jij weer opgelucht bent. Je hebt hiermee al meteen je woede krachten omgezet in een fijne, praktische daad!

Wanneer je woede voelt opkomen is het goed om tot jezelf te komen. Neem even afstand van anderen om je heen, probeer jezelf te kalmeren en te bedenken wat het is dat jou zo kwaad maakt. Hierna kan je voor jezelf bedenken wat je als eindresultaat zou willen. Laat je niet gek maken en richt je op het gewenste eindresultaat. Doe wat je moet doen om dat te behalen, maar wees bewust van wat je doet zodat je niet als een kip zonder kop tekeer gaat.

Ontwikkel zelfcontrole

Je emoties onder controle krijgen is dus niet iets wat je eventjes doet na het lezen van dit artikel. Het vergt veel geduld, veel kracht en je zult veel twijfels ervaren. Sleur jezelf door de momenten heen waarin je denkt dat het jou niet lukt, want dat is onzin. Iedereen kan het. De twijfels zijn er om jou te weerhouden van je zelfcontrole, maar daar moet jij je niet door laten afleiden. Het eindresultaat is namelijk een stabiel, zelfverzekerd, positief en prettig persoon. Zowel voor jezelf als voor de ander is dit een geweldige groei.

Laat je niet afleiden als je een keer je emoties niet onder controle hebt. Een terugslag is heel normaal en straf jezelf daar niet voor. Alleen al het feit dat je (achteraf) bewust bent van je verloren emotie laat al zien dat je steeds bewuster wordt en uiteindelijk een betere controle over jezelf ontwikkelt. Je denkt er over na, je bent er mee bezig en je ziet het al voor je dat jij je emoties volledig onder controle hebt. Door dat beeld vast te houden heb je een vastberaden doel waar je naartoe wilt en dat is al het halve werk. De andere helft is ervaren, geduld en groei.

You can do it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *