eerste-tandjes-van-jouw-baby

Eerste tandjes van jouw baby

Leestijd: 4 min

Al tijdens de zwangerschap groeit het melkgebit onder het tandvlees van je baby. Pas enkele maanden na de geboorte zul je de eerste tandjes boven het tandvlees zien verschijnen. Hoewel het voor ouders vaak leuk is om de eerste tandjes van hun baby te zien, kan het doorkomen van de melktandjes voor je baby erg vervelend zijn. Gelukkig kun je als ouder tal van dingen doen om het doorkomen van de tandjes wat minder pijnlijk te maken voor je kleintje.

Wanneer komen de eerste tandjes van mijn baby door?

Wanneer de eerste tandjes precies doorkomen verschilt per baby, maar meestal zie je de eerste tandjes binnen 4 tot 7 maanden na de geboorte verschijnen. Het gaat dan vaak om de middelste tanden in de onderkaak, dus ze zijn soms wat lastig te zien. Na 8 tot 12 maanden zul je vervolgens zien dat ook de centrale tanden in de bovenkaak doorkomen.

Na 9 tot 16 maanden gaat het opeens snel en komen er waarschijnlijk zowel links als rechts naast de snijtanden meerdere tanden door. Na ongeveer 13 tot 19 maanden zul je de eerste kiezen zien verschijnen, zowel aan de linker- als rechterkant. Na 16 tot 22 maanden verschijnen ook de vier hoektanden in het gebit.

Na 20 tot 33 maanden worden de laatste kiezen gevormd, waarmee het melkgebit compleet is. Meestal is het melkgebit rond de 3 jaar na geboorte volledig volgroeid en telt dan 20 tanden en kiezen.

Wat zijn de symptomen van het doorkomen van de eerste tandjes?

Op het moment dat je baby de eerste symptomen van het doorkomen van de eerste tandjes vertoont, dan duurt het vaak niet meer lang voordat je de eerste tandjes in het gebit ziet verschijnen. Hoewel de symptomen weliswaar onschuldig zijn, kunnen ze wel knap vervelend zijn voor je baby.

Ook interessant:  Zo heb je een stressvrije zwangerschap

De voornaamste symptomen van het doorkomen van de eerste tandjes zijn kwijlen, huilerig en geïrriteerd gedrag, gezwollen tandvlees, slaapproblemen en het niet willen eten. Vaak wordt ook gedacht dat het hebben van koorts, diarree en luieruitslag in verband staat met het doorkomen van de eerste tandjes.

Er zijn echter geen onderzoeken die dit hebben aangetoond, waardoor deze symptomen niet aan het doorkomen van tanden kunnen worden toegeschreven. Als je baby last heeft van symptomen als koorts en diarree, dan kan een huisartsbezoek geen kwaad.

De klachten van je baby verlichten bij het doorkomen van tandjes

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je als ouder kunt doen om het ongemak voor je baby te beperken tijdens het doorkomen van de eerste tandjes. We hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet:

  • Ergens op bijten helpt tegen de pijn. Als je baby last heeft van het doorkomen van de tandjes, dan is het aan te raden om je kindje iets te geven om op te bijten. Dit zorgt er namelijk voor dat er minder druk komt te staan op de doorkomende tanden, wat het doorkomen van de eerste tandjes een stuk minder pijnlijk maakt. Je kunt hiervoor speciale bijtringen kopen, maar dat hoeft niet.
  • Masseer het tandvlees rustig. Een andere manier om de pijn van het doorkomen van de eerste tandjes te verzachten is het tandvlees rustig masseren met je vinger. Je merkt vanzelf of je baby dit fijn vindt.
  • Koud eten en drinken. Als je merkt dat je baby veel last heeft van het doorkomen van de tandjes, dan is het aan te raden om wat vaker koud eten en drinken te geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koud water of koude yoghurt. Let er altijd wel goed op dat hetgeen je aan je baby geeft bij zijn of haar leeftijd past.
  • Gebruik van pijn verzachtende zalfjes. Er zijn ook verschillende zalfjes te koop bij de drogist waarmee je de pijn als gevolg van het doorkomen van melktanden kunt voorkomen. Deze zalfjes moet je met een wattenstaafje aanbrengen op de plekken waar de tandjes doorkomen. Lees natuurlijk wel altijd voor gebruik de bijsluiter goed, want niet alle zalfjes zijn zonder meer te gebruiken bij baby’s.
  • Medicatie als paracetamol. Als je baby erg veel pijn heeft, dan kun je er in het uiterste geval voor kiezen om een paracetamol-zetpil te geven tegen de pijn. Dit kun je echter wel het best alleen na overleg met je huisarts doen. Daarnaast moet het gebruik van medicatie bij baby’s natuurlijk zoveel mogelijk worden beperkt, zodat het eigen immuunsysteem zoveel mogelijk sterk wordt op eigen kracht.
Ook interessant:  Zorgverzekering als je zwanger bent

Video – Eerste tandjes van jouw baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *