eerlijk-zijn-zonder-iemand-te-kwetsen

Eerlijk zijn zonder iemand te kwetsen

Leestijd: 1 min

Je hoeft niet iemand te kwetsen door eerlijk te zijn. Er is namelijk een groot verschil tussen deze twee. Eerlijkheid betekent ook niet bekritiseren of afkraken, want eerlijkheid kan zowel iets positiefs zijn als iets negatiefs. Het is echter wel belangrijk dat je de ander niet zomaar afkraakt of naar beneden haalt. Heb je iets minder leuks te vertellen in al je eerlijkheid? Doet dit dan genuanceerd en onderbouw het met uitleg.

“Je ziet er lelijk uit!”

Zulke ‘eerlijke’ bewoordingen kun je dus beter niet gebruiken. Niemand kan hier iets mee en de ander zal jouw ‘eerlijkheid’ ook niet kunnen waarderen. Als je met die zin bedoelde dat het outfit van de ander niet goed past, of dat zijn haar niet op ten top zit; onderbouw het dan en denk aan de ander zijn gevoelens.

“Je hebt leukere outfits gedragen.”
“Je haar zit andere keren beter.”

Met zulke zinnen geef je meteen ook een compliment bij je eerlijke mening over iets wat minder positief is. Je geeft aan dat andere outfits wel goed staan en het haar normaal gesproken wel goed zit. Zo weet de ander dat je eerlijk bent en kan zij er meteen een beter beeld bij refereren over hoe het beter kan. De ander kan natuurlijk nog steeds beledigd zijn, maar ook dat is afhankelijk van jullie relatie en hoe de ander zich op dat moment voelt. Alles heeft ook te maken met het juiste zeggen op het juiste moment.

Kwets niemand, want niemand verdient het om gekwetst te worden.

Grab a plate and throw it on the ground.
– Okay done.
Did it break?
– Yes.
Now say sorry to it.
– Sorry.
Did it go back to the way it was before?
– No.
Do you understand?
~ Unknown

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *