een-rijpe-mango-is-een-lekkere-mango

Een rijpe mango is een lekkere mango

Leestijd: 4 min

Mango’s komen steeds vaker voor in westerse diëten, wat een goed teken is. Mango’s zijn namelijk niet alleen enorm lekker, maar ook rijk aan allerlei vitamines en mineralen die van belang zijn voor het menselijk lichaam. Als je een echte liefhebber van mango’s bent, dan weet je waarschijnlijk wel dat een onrijpe mango niet bepaald lekker is. Het is daarom altijd de kunst om in de supermarkt rijpe mango’s te vinden, die nog steeds lekker vers zijn.

Maar hoe onderscheid je een onrijpe mango van een rijpe mango? En wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van mango’s eigenlijk? In dit artikel vertellen we het je!

Gezondheidsvoordelen van de mango

Doordat mango’s rijk zijn aan tal van belangrijke vitamines en mineralen en deze vrucht daarnaast erg caloriearm is, past een mango eigenlijk in vrijwel elk dieet. Als je een stuk mango van 100 gram zou eten, dan zitten hier maar 61 kilocalorieën in. In vergelijking met de meeste andere fruitsoorten is dat erg weinig. Daarnaast zijn mango’s rijk aan vitamine A, B6 en C en foliumzuur, calcium, ijzer en magnesium.

Ook bevatten mango’s een grote hoeveelheid vezels, wat een positieve werking heeft op de spijsvertering. Al met al kunnen we dus concluderen dat de mango één van de gezondste en volgens liefhebbers ook wel één van de lekkerste fruitsoorten is.

Hoe weet je of een mango rijp is?

Zelfs voor de echte liefhebbers is het vaak nog een kunst om een onrijpe mango van een rijpe mango te onderscheiden. De teleurstelling is vaak groot als je eenmaal de mango hebt opengesneden en deze onrijp blijkt te zijn. De mango’s die in de supermarkt worden verkocht zijn nog lang niet altijd rijp. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, want je kunt ze zelf nog een tijdje laten rijpen totdat ze voor consumptie geschikt zijn. Een onrijpe mango kun je het best niet eten, want de smaak zal je flink tegenvallen!

Ook interessant:  5 Tips om meer Water te drinken

Rijpheid controleren door aan de mango te ruiken

De eerste stap om een onrijpe mango van een rijpe mango te onderscheiden is door simpelweg aan de mango te ruiken. Als de mango geen geur heeft, dan betekent het dat het nog een lange tijd duurt voordat deze rijp is. Zelfs als je het een probleem vindt om de mango nog geen tijdje te laten rijpen, kun je deze beter in het schap laten liggen.

Een rijpe mango heeft een fruitige geur en ruikt daarnaast een beetje naar muskaat. Als je in de supermarkt een mango hebt gevonden die zo ruikt, dan is de kans groot dat deze rijp is en dus meteen gegeten kan worden!

Rijpheid controleren door in de mango te knijpen

Ben je op basis van de geur nog niet helemaal overtuigd? Dan kun je zachtjes in de vrucht knijpen om een onrijpe mango van een rijpe mango te onderscheiden. Als je tijdens het knijpen merkt dat de schil van de mango wat indeukt, dan betekent dit dat de vrucht rijp is. Je kunt het dus meteen eten! Probeer niet te veel deuken in de mango te maken, want hierdoor zal de vrucht sneller bederven.

Rijpheid controleren door het kroontje van de mango te bekijken

Een andere makkelijk manier om te zien of een mango al rijp is is door het kroontje van de vrucht te controleren. Je kunt het kroontje met de hand van de mango verwijderen. Kijk vervolgens naar de plek op de mango waar het kroontje eerst zat. Als de kleur geel is, dan betekent dit dat de mango waarschijnlijk al rijp is. Een groene kleur duidt erop dat de mango nog niet rijp is. Laat de vrucht in dat geval nog een tijdje rijpen alvorens je deze aansnijdt.

De kleur van de mango kan bedrieglijk zijn

Hoewel de kleur van de mango kan verklappen of deze al rijp is, kun je niet blind vertrouwen op de kleur van de vrucht. Een eetrijpe mango heeft doorgaans een mooie rood of diepgele kleur, terwijl een onrijpe mango vaak nog erg groen is. De kleur van de mango is weliswaar één van de kenmerken om de rijpheid van de vrucht te bepalen, maar het is zeker aan te raden om ook de bovenstaande tips te volgen.

Ook interessant:  Dit zijn de voordelen van Karwij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *