een-betere-relatie-met-je-vader

Een betere relatie met je vader

Leestijd: 6 min

Vaders blijven een geval apart. Je voelt je in de basis net zo verbonden met hem als met je moeder, maar op een andere manier. Omdat bij mannen het ego regelmatig een grotere rol speelt dan bij vrouwen, zijn er ook ontzettend verschillende vaders. En bij grote verschillen hoort een separate aanpak van het verbeteren van jullie relatie. Hoe communiceer je goed met je vader, hoe pak je dit aan en hoe bouw je een goede relatie met je vader?

Uiteenlopende karakters

We verdelen de vaders in 2 uiteenlopende types;
1. stoere, oer-man vader die vaak moeite heeft met het tonen van liefde.
2. zachtaardige, lieve vader die vaak uitdagende situaties uit de weg gaat.

Nu is de wereld natuurlijk niet zo zwart-wit, dus de meeste vaders zitten tussen vader 1 en 2 in. Hierdoor kun je zelf bepalen welke aanpak het beste bij jou vader zal passen om jullie relatie te verbeteren.

Vader type 1 voorbeeld

De stoere, oer-man vader heeft een sterk ego. Dit brengt voor hem veel voordelen en hierdoor voelt hij zich de koning van de jungle, maar onbewust geeft hem dit ook veel nadelen. Het uiten van liefde, tonen van genegenheid en bescheiden zijn, zijn onderdelen waar deze vader veel moeite mee kan hebben.

Deze vader weet vaak niet goed om te gaan met zachte, liefdevolle situaties, omdat dit tegen het sterke ego ingaat. Het is ook lastig om over gevoelens te praten met zulke vaders en daarom vergt dit een andere aanpak om jullie relatie te verbeteren.

Nadat jij je kindertijd goed hebt kunnen verwerken, heb jij je vader ook beter leren kennen zonder dit met hem te hebben besproken. Je hebt situaties overzien zonder het te beoordelen en hierdoor ben je meteen in het voordeel. Vader 1 staat graag in het middelpunt en praat graag over dat waar hij zelf het meest in is geïnteresseerd.

Enkele voorbeelden zijn; sport, auto’s, motors en bier. Om jullie relatie te verbeteren is het raadzaam om gesprekken te beginnen met onderwerpen waar hij graag over praat. Hierdoor zal hij zich opener naar je opstellen en dit brengt hem in een fijne gemoedstoestand. Ook al interesseren de onderwerpen je niet per se, toch is het heel raadzaam om hiermee te starten.

Probeer de gespreksonderwerpen waar je geen interesse naar hebt ook eens anders te bekijken. Bekijk de onderwerpen niet zoals ze zijn voor jou, maar probeer je in te leven in je vader. Zie hoe hij opwekt bij dergelijke gesprekken. Aanschouw zijn goede humeur en leer van zijn passie. Een gesprek gaat altijd over veel meer dan alleen het onderwerp zelf. Het gaat ook om de klik, de band en de connectie die jullie maken tijdens zo’n gesprek.

Ook interessant:  Geen angst meer voor kritiek

Vaders zijn ook mensen!

Mensen praten graag over hun passies, hun interesses. En voor een vader is niets mooier dan een oprecht geïnteresseerde dochter of zoon, zodat ook je vader het gevoel heeft meer met jou verbonden te zijn dan hij daarvoor dacht. Hij wilt ook niets liever dan een goede relatie tussen jullie.

Vergeet niet dat hij je heeft zien opgroeien van een hulpeloze baby tot een zelfstandig volwassen persoon. Ondanks dat hij het niet snel zal toegeven, of misschien zelfs nooit; hij is diep verwonderd over het leven dat hij heeft geschonken.

Vader 1 heeft moeite met praten over onderwerpen waar hij geen interesse in heeft en heeft moeite met een lifestyle waar hij zich niet mee verbonden voelt. Respecteer hem hiervoor, net zoals jij hem respecteert voor het leven dat hij wilt leiden. Dergelijke vaders zijn stiekem erg gevoelig over het delen van hun passie. Ze willen dit graag! Ze weten soms alleen niet goed hoe…

Jij als initiatiefnemer, want dat ben jij, weet nu wel hoe dus laat er geen gras over groeien. Overweldig hem niet plotseling met 180 graden verschil in je gedrag en interesse naar hem, maar laat het groeien. Plant zaadjes door steeds iets meer interesse te tonen en vraag daarnaast steeds iets vaker zijn mening.

Staat zijn mening jou niet aan? Vraag dan meer uitleg naar de beredenering achter zijn mening. Hierdoor laat je hem onbewust zijn gevoel tonen en krijg jij tevens meer uitleg over zijn normen, waarden en ideeën. Praat vervolgens met hem, op een kalme en niet geïrriteerde manier, over jouw eigen normen, waarden en ideeën en probeer een middenweg te vinden als deze te veel van elkaar verschillen.

Probeer begrip te tonen voor wat hij denkt door onder andere ook naar zijn verleden te vragen en te kijken. Uit wat voor omgeving komt hij? Uit welke tijd komt hij? Hoe zijn zijn ouders? Dit is allemaal belangrijk in je begrip naar hem, zodat je het beste met hem om kan gaan zonder dat het uit kan lopen op irritaties, ruzies en meer afstand. Het doel is immers een betere relatie tussen jullie en dat vergt geduld, begrip en aandacht. Ook voor jou als kind.

Ook interessant:  Zo zorg je voor een ijzersterk immuunsysteem

Net zoals je met oorlog geen vrede creëert, krijg je met ruzies ook geen betere relatie!

Vader type 2 voorbeeld

Vader 2 lijkt op het eerste gezicht de perfecte vader. Zorgzaam, liefdevol en zachtaardig. Maar ook met zulke vaders kan een goede relatie uitdagend zijn. Vader 2 gaat namelijk vaak moeilijke situaties uit de weg en houdt niet van confrontaties.

Vader 2 is bang voor conflicten en discussies, omdat hij verwacht dat het uitloopt op een ruzie; iets wat hij niet wilt. Je aandacht geven aan iets wat je niet wilt is onbewust bidden voor dat wat je niet wilt. Je moet vertrouwen in wat je wél wilt en daar ook al je aandacht aan besteden, ook in gedachte.

Dit type vader heeft vaak een oppervlakkige maar redelijk goede relatie met anderen en dat is lastig. Want hoe krijg je meer diepgang en toegang tot wat hem écht bezighoudt? Dat kan alleen maar door met hem te praten. Praat zoveel mogelijk met hem, over zoveel mogelijk onderwerpen. Hij zal veel vragen naar wat jou interesseert en het is goed om ook daar veel over te praten. Maar probeer de gesprekken ook eens om te draaien. Vraag je vader eens wat hij van het onderwerp vindt waar hij zelf naar vroeg, nadat je hem je eigen antwoord hebt gegeven.

Zo krijg je hem aan de praat!

Wanneer je hem eenmaal aan het woord hebt, kun je hem ook andere vragen stellen. Door oprechte interesse te tonen en hem niet te beoordelen voor zijn antwoorden, zal hij zich steeds opener opstellen en kunnen de gesprekken steeds dieper gaan. Doordat gesprekken steeds dieper gaan ontwikkel je automatisch een betere relatie met je vader. Hij voelt zich (nog) meer op zijn gemak bij je, vertrouwt je en dat gevoel is wederzijds.

Sta open voor zijn mening, zijn ervaringen en hoe hij is opgegroeid. Respecteer ook wanneer hij grenzen aangeeft waar hij het (op dat moment) liever niet over wilt hebben. Wanneer de tijd rijp is, vertelt hij je alles wat je wilt weten. Maar doordat hij zich zo open stelt bij je, verwacht hij hetzelfde van jou.

Een goede relatie komt altijd van twee kanten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *