dit-zijn-de-voordelen-van-karwij

Dit zijn de voordelen van Karwij

Leestijd: 5 min

Het is helemaal niet vreemd als je nog nooit van karwij hebt gehoord, want deze kruidensoort wordt nog niet zo lang in Europa gebruikt. Naar schatting wordt deze kruidensoort in andere delen van de wereld al ruim 5000 jaar gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Al snel werd namelijk ingezien dat het eten van karwij vaak een stuk effectiever is dan het gebruik van allerlei (slechte) geneesmiddelen. Veel kwaaltjes kunnen namelijk prima worden voorkomen, verzacht of zelfs helemaal opgelost door karwij onderdeel te maken van het dieet. Hoewel er nog vrij weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de geneeskrachtige werking van karwij, zweren wereldwijd miljoenen mensen bij het gebruiken van deze kruid.

Voedingsstoffen in karwij

Laten we eerst kort toelichten welke gezonde voedingstoffen er eigenlijk allemaal in karwij zitten. In karwij zitten tal van zuren, waaronder oleïnezuur, petroselinezuur, linolzuur, palmitinezuur en stearinezuur. Daarnaast is karwij rijk aan vitamine B1, B2 en B3, die elk een belangrijke functie hebben in het menselijk lichaam.

Ook zitten er tal van mineralen in karwij, waaronder ijzer, chroom, calcium, koper, mangaan, kobalt, kiezelzuur, magnesium, nikkel, fosfor, kalium, natrium en zink. Tot slot zitten er ongeveer 15 soorten etherische oliën in deze geneeskrachtige kruid. Zoals je ziet heeft karwij een divers aanbod aan voedingsstoffen in zich, die elk belangrijk zijn voor het lichaam van de mens.

De gezondheidsvoordelen van karwij

Hoewel er nog relatief weinig onderzoek is gedaan naar de gezondheidsvoordelen van karwij, wordt deze kruid wel met allerlei gezondheidsvoordelen in verband gebracht. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van karwij:

1. Karwij ondersteunt je spijsvertering op verschillende manieren
Eén van de bekendste gezondheidsvoordelen van karwij is dat het je spijsvertering op verschillende manieren ondersteunt, waardoor vervelende gezondheidsklachten kunnen worden voorkomen. De werking van karwij op de spijsvertering in het menselijk lichaam is in principe vergelijkbaar met de werking van anijs en venkel. De zaadjes in karwij zorgen er namelijk voor dat lucht in het maag-darmkanaal snel wordt afgevoerd, waardoor je minder last hebt van een opgeblazen gevoel.

Ook interessant:  Zo verwijder je mee-eters of blackheads

Karwij wordt tegenwoordig steeds vaker voorgeschreven als alternatief voor reguliere geneesmiddelen voor het behandelen van spijsverteringsklachten. Karwij heeft doorgaans een positieve werking op de onderstaande spijsverteringsklachten:

  • Een opgeblazen gevoel in de maag en/of darmen direct na een maaltijd
  • Een vol gevoel in de maag en/of darmen
  • Krampen van de maag en/of darmen
  • Krampen van de galwegen
  • Gastroparese (vertraagde maagontlediging)
  • Dyspepsie

2. Karwij stimuleert de eetlust
Vind je het moeilijk om in de ochtend goed te ontbijten, bijvoorbeeld omdat je nog geen eetlust hebt? Dan kan het helpen om voor de maaltijd een kleine hoeveelheid karwij te eten. De zaadjes in karwij stimuleren namelijk de eetlust. Daarnaast werkt het ook kalmerend voor de maag, waardoor het ontbijt een stuk beter wordt verdragen door je maag.

Als je juist wilt afvallen, dan is karwij wellicht wat minder geschikt voor je. Het zorgt er namelijk ook voor dat je na een maaltijd sneller weer een hongergevoel ervaart. In dat geval is venkel een prima alternatief voor karwij. Venkel heeft namelijk soortgelijke gezondheidsvoordelen als karwij, maar zorgt er juist voor dat je langer een verzadigd gevoel en minder eetlust hebt.

3. Karwij stimuleert de moedermelkproductie tijdens borstvoeding
Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van karwij is dat deze kruid de moedermelkproductie tijdens de borstvoeding kan stimuleren. Karwij werkt namelijk als een zogenoemd ‘zoogvormend middel’. Als je last hebt van een te lage moedermelkproductie tijdens de borstvoeding, dan is het aan te raden om karwij aan je dieet toe te voegen.

4. Karwij verzacht menstruatiekrampen
Karwij wordt vaak gebruikt voor het verzachten van menstruatiekrampen. De stoffen in deze kruid werken namelijk als emmenagoog, waardoor het de krampen van de baarmoeder kan verzachten. Hoewel deze werking weliswaar nog niet wetenschappelijk is onderzocht, is het zeker de moeite waard om deze geneeskrachtige kruid eens te proberen als je last hebt van heftige menstruatiekrampen.

Ook interessant:  Waarom is havermout zo gezond?

5. Karwij helpt bij bronchitis
Net als venkel heeft karwij een antibacteriële werking. Hierdoor kan karwij goed helpen bij het behandelen van de symptomen van bronchitis. Daarnaast kan karwij ook keelklachten vaak verzachten, aangezien de stoffen in karwij slijmoplossend werken. Als je last hebt van slijmvorming in de keel, dan is het zeker aan te raden om deze geneeskrachtige kruid een kans te geven!

6. Karwij lost een slechte adem op
Doordat de stoffen in karwij antibacterieel en verfrissend werken, kan het de meeste oorzaken van slechte adem onderdrukken. Vaak wordt karwij na een grote maaltijd gegeten, zodat het zowel de spijsvertering ondersteunt als slechte adem voorkomt. Natuurlijk kun je karwij ook gewoon in een gerecht verwerken.

Waar kan ik karwij kopen?

In Nederland is karwij nog niet zo populair. Dat betekent niet dat je deze kruid nergens kunt kopen, maar het vraagt vaak om een wat langere zoektocht om het te vinden. Als je graag karwij wilt kopen, dan heb je de meeste kans deze kruid in een natuurwinkel te vinden. De meeste supermarkten verkopen deze geneeskrachtige kruid namelijk niet.

In het buitenland is de verkrijgbaarheid van karwij doorgaans een stuk beter. Aangezien ook steeds meer Nederlanders de gezondheidsvoordelen van het gebruik van karwij aanvaren, zal deze geneeskrachtige kruid over een aantal jaren waarschijnlijk ook in Nederland een stuk beter verkrijgbaar zijn.

Bijwerkingen van karwij

Doordat er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar karwij, is het nog niet duidelijk op het gebruik van deze geneeskrachtige kruid bijwerkingen heeft. Het is daarom aan te raden om karwij alleen in overleg met een fytotherapeut te gebruiken. De meeste artsen in Nederland zijn nog niet zo bekend met karwij, waardoor zij je vaak niet goed kunnen adviseren over het gebruik van deze kruid.

3 reacties op “Dit zijn de voordelen van Karwij

  1. Ramon zegt:

    Karwij is in alle supermarkten te koop, hoor. Ook onder de naam djinten in het Indonesische schap. Verder is het geen kruid maar een specerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *