dit-zijn-de-voordelen-van-gedroogde-mango

Dit zijn de voordelen van gedroogde mango

Leestijd: 5 min

Mango is een sappige vrucht met een pit en behorend tot het geslacht Mangifera. Hij komt van nature voor in tropisch Azië en wordt veel gebruikt in India. Mango is de nationale vrucht van India. Het is een tropische vrucht die van nature groeit in de warme klimaten van Zuidoost-Azië en het ook goed doet in delen van Australië en Zuid-Amerika.

Met gedroogde mango wordt de gedroogde vorm van de vrucht mango bedoeld, die afkomstig is van de mangoboom met wetenschappelijke naam Mangifera indica. De vruchten worden op natuurlijke wijze gedehydrateerd of gedroogd en zijn lang houdbaar nadat het vocht is verwijderd.

Wat houdt gedroogde mango in?

Gedroogde mango wordt beschouwd als de meest geliefde gedroogde vrucht, maar moet in matige hoeveelheden worden geconsumeerd. Het bevat namelijk veel calorieën. Ook bevat het verschillende voedingsstoffen zoals vitamine A, die helpt bij het reguleren van de stofwisseling, ijzer en calcium. Het droogproces ontneemt in water oplosbare vitaminen zoals vitamine C. Gedroogde mango’s hebben een tekort aan vocht. Tijdens het proces van het in de zon drogen, worden ze ingewreven met zout.

Oorspronkelijk wordt de vrucht geconserveerd door dunne plakjes mango’s in houten planken met de voorkant naar de zon te drogen. Gedroogde mango’s kunnen worden gezoet met andere vruchtensappen of suiker om de smaak te verbeteren en de kleur tijdens het drogen te behouden. Deze methode wordt nog steeds gebruikt, hoewel industriële droogmachines zijn geïnnoveerd.

Gedroogde mango’s worden meestal gebruikt voor desserts of als snack. Ze kunnen ook worden geserveerd als voorgerecht of dessert.

Gezondheidsvoordelen van gedroogde mango

Gedroogde mango heeft een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor men lang vol zit en de spijsvertering wordt bevorderd. Het heeft een hoog gehalte aan vitamine A die helpt om de gezondheid van de huid en slijmvliezen te beschermen tegen virussen en bacteriën. Het bevordert de gezondheid van de ogen door de kans op maculadegeneratie, de belangrijkste oorzaak van blindheid, te verkleinen.

Ook interessant:  Dit is de betekenis van de 10 meest voorkomende dromen

Daarnaast is het een geweldige bron van vitamine B-complex dat voedsel omzet in energie, de productie van rode bloedcellen verbetert en ook stress verlicht. Gedroogde mango’s zijn rijk aan oplosbare en onoplosbare vezels. Oplosbare vezels helpen bij de absorptie van voedingsstoffen, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en verlagen het LDL-cholesterolgehalte. Onoplosbare vezels bevorderen de spijsvertering.

Rijk aan antioxidanten, is het een geweldige bron van beschermende verbindingen die oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen tegengaan.

Kankerwerende werking

Mango’s bevatten fenolen zoals isoquercitrine, quercetine, fisetine, astragalin, methylgallat en galluszuur die kankerpreventieve eigenschappen bezitten. Onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen een hoge consumptie van vezels en een vermindering van de kans op kanker van het maag-darmkanaal.

Een portie van 165 gram gesneden mango’s bevat 76% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Vitamine C is een antioxidant die schade door vrije radicalen voorkomt en de kans op kanker vermindert.

Gezonde huid

Het bevat vitamine C, vitamine A en bètacaroteen dat een stralende huid bevordert en verlichting biedt bij huidaandoeningen zoals acne. Mango’s zijn een bekend ingrediënt in natuurlijke huidbehandelingen zoals scrubs, voedende gezichtsmaskers en zachte reinigers. Studies hebben aangetoond dat vitamine A van vitaal belang is voor de gezondheid van de huid, de genezing van wonden, de celreproductie en de huidgroei.

Een tekort aan vitamine A is de oorzaak van een schilferige en droge huid. De supplementen van Vitamine A worden aanbevolen voor mensen met psoriasis en acne.

Vitamine C stimuleert de collageenproductie die de huid soepel en glad maakt. Een dieet met een hoog gehalte aan vitamine C vermindert het ontstaan van rimpels en een droge huid. Bèta-caroteen vermindert zuurstofschade veroorzaakt door UV-licht, milieu-toxines, vervuiling en bevordert de doeltreffendheid van zonnebrandcrèmes.

Onderzoek toont aan dat een supplementatie van bèta-caroteen gedurende 10 weken zonnebrand kan verminderen en een SPF van vier biedt.

Afvallen

Gedroogde mango heeft een hoog gehalte aan oplosbare vezels die de opname van glucose door het lichaam verlaagt en de opname van overtollige glucose als brandstof bevordert. Het verbetert de stofwisseling en helpt tegelijkertijd bij het verliezen van gewicht.

Leptine is een hormoon dat de vetstofwisseling in de lever bevordert en ook de absorptie van glucose in de cellen. Adiponectine is een hormoon dat helpt bij de regulering van de eetlust en bevordert het verzadigingsgevoel.

Ook interessant:  Voedingsstoffen die je echt nodig hebt

Voorkomen van hart aandoeningen

Het cholesterolgehalte kan worden verlaagd met gezonde en evenwichtige voeding. Ons dieet moet rijk zijn aan groenten, fruit, volkoren graanproducten en arm aan verzadigd vet. Gedroogde mango is rijk aan vitamine C, vezels en pectine die het totale cholesterolgehalte in het bloed verlagen.

Het bevat ook een beperkte hoeveelheid kalium dat de vochtbalans in het lichaam in evenwicht houdt, de bloedvatwanden ontspant, de hartslag regelt en hoge bloeddruk voorkomt. Hoge bloeddruk wordt een sluipmoordenaar genoemd omdat het zelden tekenen en symptomen vertoont. Het treft meer mensen en verhoogt het risico op een beroerte en een hartaanval.

Gezond immuunsysteem

Gedroogde mango bevat vitaminen en meer dan 25 carotenoïden die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Het bevat vitamine C die de cellen beschermt en de immuniteit bevordert. Onderzoek heeft aangetoond dat vitamine C kanker, hart- en vaatziekten, de gezondheid van de ogen, beroertes en immuniteit voorkomt.

Gedroogde mango bevat ook vitamine A die helpt om virussen tegen te gaan die HIV, virussen van de luchtwegen en mazelen veroorzaken. Carotenoïden in gedroogde mango zorgen voor antioxiderende eigenschappen die nuttig zijn bij de behandeling en preventie van chronische aandoeningen.

Alkalisch balans

Gedroogde mango bevat appelzuur, wijnsteenzuur en een kleine hoeveelheid citroenzuur, die alkalisch in evenwicht houden. Het evenwicht van niet-zuren en zuren in lichaamsweefsel en -vloeistoffen die de pH-waarde bepalen.

Gezondheid van het gezichtsvermogen

Gedroogde mango is een geweldige bron van vitamine A die het scotopisch zicht verbetert en het kleurenzicht bevordert.

Ondersteunt de spijsvertering

Gedroogde mango is een geweldige bron van vitamine A die het scotopisch zicht verbetert en het kleurenzicht bevordert.

Gezondheid van vrouwen

Gedroogde mango is rijk aan calcium en ijzer. IJzer is essentieel voor de vorming van DNA en helpt hemoglobine dat zuurstof vervoert in het lichaam. Een tekort aan ijzer verlaagt het aantal rode bloedcellen en veroorzaakt bloedarmoede die lusteloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid en een zichtbaar bleke teint veroorzaakt.

Vrouwen verliezen bloed tijdens hun maandelijkse periode, dus vrouwen hebben 18 mg ijzer per dag nodig en mannen 8 mg. Voor zwangere vrouwen is voldoende calcium essentieel voor de botten en tanden van de baby. Een tekort aan calcium veroorzaakt osteoporose, een aandoening die de botten broos en zwak maakt en die voorkomt bij vrouwen na de menopauze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *