dit-kun-je-het-beste-doen-wanneer-het-koud-is

Dit kun je het beste doen wanneer het koud is

Leestijd: 5 min

Voor de één is het de leukste periode van het jaar, terwijl de ander op dat moment het liefst direct het vliegtuig pakt naar een tropische bestemming. We hebben het natuurlijk over de koude winterperiode! Hoewel de Nederlandse winters relatief zacht zijn, kun je het in de wintermaanden toch flink koud krijgen. Het is daarom in de winter extra belangrijk om jezelf goed tegen de kou te beschermen.

Zet de verwarming een standje hoger

Laten we meteen met de meeste voor de hand liggende tip beginnen; zet de verwarming een standje hoger als de temperaturen buiten lager worden. Tegenwoordig zijn er tal van mobiele applicaties waarmee je op het werk al de temperatuur thuis kunt instellen. Vervolgens weet je zeker dat het heerlijk warm is in huis op het moment dat je klaar bent met werken. Zet de verwarming echter niet te hoog, want dit zorgt niet alleen voor hoge stookkosten maar ook voor een slechte weerstand.

Kies tactische momenten om het raam open te zetten

Natuurlijk is het ook in de koude wintermaanden belangrijk om je huis voldoende te ventileren. Veel mensen kiezen ervoor om in de koude winterperiode het huis vrijwel niet te ventileren. Dit is erg ongezond en het wordt daarom afgeraden. Door op tactische momenten het raam open te zeggen, zorg je ervoor dat er weer voldoende frisse lucht in je huis is en de temperatuur niet opeens gigantisch is gedaald. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om het raam kort open te zetten op het moment dat je zelf voor langere tijd niet in de ruimte bent. Vergeet niet om het raam geruime tijd voordat je weer voor langere tijd in de ruimte bent dicht te doen.

Ook interessant:  Dit is de betekenis van de 10 meest voorkomende dromen

Draag schoenen of pantoffels in huis

Vaak is de grond in huis aardig koud. Als je geen vloerverwarming hebt en je je voeten ook in de winter graag warm wilt houden, dan kun je in deze koude maanden het beste schoenen of warme pantoffels in huis dragen.

Stap over op wintersokken

Een andere manier om je voeten warm te houden in de koude wintermaanden is het dragen van wintersokken. Wintersokken zijn een stuk dikker en dus warmer dan normale sokken. In de winkel worden wintersokken ook wel eens verkocht als ‘thermosokken’. Hoewel niet iedereen het comfortabel vindt om wintersokken in schoenen te dragen, kun je thermosokken ook prima dragen als je naar buiten gaat.

Draag laagjes kleding

Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord dat je je lichaam gemakkelijk warm kunt houden door laagjes kleding te dragen. In de winter is het aan te raden om minimaal twee lagen met kleding te dragen, maar ook drie lagen kleding is helemaal niet raar. Dit betekent bijvoorbeeld dat je een hemd, t-shirt en warme trui over elkaar draagt. Elk laagje zorgt voor meer warmte voor je lichaam, dus je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Drink warme dranken

Waarschijnlijk ligt ook deze tip erg voor de hand, maar je kunt in de koude wintermaanden het best zoveel mogelijk warme dranken drinken om je warm te houden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan thee, koffie of warme chocolademelk. In principe zorgt het drinken van warme dranken er niet direct voor dat je lichaam warmer wordt, maar het geeft wel degelijk een gevoel van warmte. En natuurlijk is het ook een mooi excuus om een heerlijke beker warme chocolademelk met slagroom te drinken!

Begin de dag met een warm ontbijt

Door je dag met een warm ontbijt te beginnen, blijf je de rest van de dag gemakkelijker warm. Maak bijvoorbeeld eens warme pap van havermout en melk of boekweit en melk. Begin de dag daarnaast ook met een warme drank, bijvoorbeeld thee of koffie.

Ook interessant:  10 meest gezonde fruitsoorten

Vermijd koude voeding

In de winterperiode kun je koude voeding als salades en koude groenten het best zoveel mogelijk vervangen door warme voeding. Koude voeding zorgt er namelijk voor dat je lichaam koud blijft, terwijl warme voeding er juist voor zorgt dat je het wat warmer krijgt.

Drink geen alcohol

Hoewel je waarschijnlijk denkt dat alcohol er juist voor zorgt dat je lichaam warmer wordt, is dit toch niet helemaal waar. Het klopt inderdaad dat je lichaam in eerste instantie warmer wordt als je alcohol drinkt, maar je bloed koelt vervolgens ook weer een stuk sneller af. Je krijgt het er dus even warm van, maar zult het daarna kouder hebben dan normaal.

Zorg voor voldoende beweging

Een andere eenvoudige manier om jezelf warm te houden is door regelmatig te bewegen. Als je de hele dag stil zit, dan koelt je lichaam gigantisch af. Loop dus zeker een paar keer per uur een uitgebreid rondje. Pak daarnaast eens wat vaker de trap op het werk in plaats van de lift. Natuurlijk is de winter ook een ideale periode om lekker te gaan sporten in de sportschool. Niet alleen krijg je het er warmer van, ook is het nog eens gezond voor je!

Draag een winterjas

Als de temperaturen lager worden is het tijd om de zomerjas te verruilen voor een lekker warme winterjas. Let er bij het aanschaffen van een winterjas op dat de jas een lekker warme, dikke voering heeft.

Draag handschoenen en een sjaal

Kleed jezelf goed aan als je in de winter naar buiten gaat. Handschoenen en een lekker warme sjaal kunnen hierbij zeker niet ontbreken.

Een muts houdt je lichaam warm

Wist je dat je ongeveer 20% van alle warmte via je hoofd verliest? Als je je lichaam warm wilt houden, kun je in de winter daarom het best een muts dragen als je naar buiten gaat. De meeste winterjassen hebben ook een lekker warme capuchon die in principe ook als muts kan fungeren. Wist je dat het tegenwoordig ook een trend is om ook binnen een lekkere warme muts te dragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *