dit-is-zo-gezond-aan-cashewnoten

Dit is zo gezond aan Cashewnoten

Leestijd: 5 min

Dat cashewnoten een heerlijke snack zijn is waarschijnlijk iets waarover we het eens zijn, maar wist je ook dat cashewnoten ook nog eens enorm gezond zijn? Cashewnoten worden vaak gebruikt in de buitenlandse keuken. Doordat er ook in Nederland steeds vaker buitenlands wordt gekookt, is de consumptie van cashewnoten in ons land de laatste jaren in rap tempo gestegen. Zeker als je bewust met je voeding bezig bent, is het niet vreemd dat je jezelf ondertussen afvraagt hoe gezond die cashewnoten nou eigenlijk precies zijn.

De oorsprong van de cashewnoot

De cashewnoot komt oorspronkelijk uit Brazilië en de eerste cashewnoten werden volgens beschikbare documentatie al rond 1500-1550 gegeten. Hoewel de gezondheidsvoordelen van deze noot in die tijd nog niet bekend waren, zagen de mensen toen al wel in dat cashewnoten smaakvol en daarnaast gemakkelijk en lang te bewaren zijn. Tegenwoordig worden cashewnoten over de hele wereld gegeten, maar de grootste importeur van cashewnoten (met ongeveer 50% van de totale import) is de Verenigde Staten. Ook Nederland staat hoog in het lijstje van grootste importeurs van cashewnoten, want met een aandeel van zo’n 12% staat ons land op de tweede plek. Jaarlijks importeert Nederland voor zo’n 24.000 kg aan cashewnoten, wat in vergelijking met de andere Europese landen gigantisch veel is!

Verschillende soorten cashewnoten

De echte liefhebbers van cashewnoten zullen de verschillende varianten waarin je deze noot kunt kopen wel kunnen dromen. Als je cashewnoten in de supermarkt koopt, dan heb je meestal de keuze uit geroosterde cashewnoten of gebrande cashewnoten. Geroosterde cashewnoten worden gedurende korte tijd met droge lucht geroosterd. Hierdoor krijgen de nootjes een lichtbruine kleur. Het nadeel van het roosteren van de cashewnoten is dat er in tegenstelling tot de rauwe variant wel wat voedingsstoffen verloren gaan.

Ook interessant:  Ontdek de kracht van Kurkuma

Naast geroosterde cashewnoten kun je in de supermarkt ook gebrande cashewnoten kopen. Deze cashewnoten worden kort gefrituurd in olie. Niet alleen krijgen de nootjes hierdoor een lichtbruine kleur, ook wordt de smaak een stuk sterker. Vanzelfsprekend bevatten de gebrande cashewnoten wel minder vitamines en meer vet dan de geroosterde of rauwe cashewnoten. Als je graag de gezondste soort cashewnoot wilt eten, dan kun je beter kiezen voor rauwe cashewnoten. Doordat rauwe cashewnoten vaak wat minder smaak hebben en daardoor minder goed verkopen in supermarkten, kun je ze niet bij alle supermarkten kopen.

De ingrediënten van cashewnoten

Om te bepalen of een product gezond is, is het natuurlijk belangrijk om eerst te weten wat er precies in zit. Als je dagelijks 100 gram cashewnoten zou eten, dan krijg je zo’n 591 kcal binnen. Daarnaast bevat 100 gram cashewnoten de volgende voedingsstoffen:

De verzadigende werking van cashewnoten

Hoewel cashewnoten relatief veel calorieën bevatten, werken ze ook bijzonder verzadigend. Dat betekent dat je na de consumptie van een aantal gram cashewnoten al snel een vol gevoel zult krijgen. Het verzadigde gevoel na het eten van cashewnoten voorkomt dat je andere (koolhydraatrijke) producten gaat eten om het gevoel van honger te stillen. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom cashewnoten vaak onderdeel zijn van het dieet van mensen die willen afvallen.

Gezondheidsvoordelen van cashewnoten

Cashewnoten zijn rijk aan allerlei gezonde vitamines en mineralen. Het is dan ook niet raar dat er heel wat gezondheidsvoordelen kleven aan regelmatige consumptie van cashewnoten. We hebben een handig overzicht gemaakt van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van cashewnoten!

Cashewnoten voor een gezond hart

De gezonde, onverzadigde vetzuren in cashewnoten zorgen ervoor dat het slechte cholesterolgehalte (LDL genoemd) laag blijft. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat de onverzadigde vetten ook het goede cholesterolgehalte (HDL genoemd) kunnen verhogen. Al met al kunnen we dus concluderen dat het regelmatig eten van cashewnoten een positief effect heeft op de gezondheid van het hart!

Ook interessant:  Hierdoor zijn Dadels zo gezond

Cashewnoten zorgen voor sterke spieren

In cashewnoten zitten allerlei goede voedingsstoffen, waaronder magnesium. Het menselijk lichaam heeft magnesium nodig voor het onderhouden en laten groeien van de spieren, botten en zenuwen in het lichaam. Door regelmatig cashewnoten te eten krijg je meer magnesium binnen, wat weer een positief effect heeft op de gezondheid van je spieren, zenuwen en botten.

Cashewnoten verbeteren de weerstand

Zink is één van de belangrijkste voedingsstoffen die rijkelijk aanwezig zijn in cashewnoten. Het lichaam gebruikt zink voor het versterken van het menselijk immuunsysteem. Door voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink te consumeren, kun je dus wellicht een vervelende verkoudheid voorkomen.

Cashewnoten geschikt voor mensen met suikerziekte (diabetes)

Doordat cashewnoten vrijwel geen suikers bevatten, passen deze lekkere nootjes ook prima in het dieet van mensen die last van hebben van suikerziekte (diabetes). Daarnaast tonen verschillende onderzoeken aan dat cashewnoten ook de kans op het ontstaan van diabetes type 2 kan verlagen.

Cashewnoten gezond voor botten en tanden

Voor het onderhouden van de botten en tanden heeft het menselijk lichaam voldoende fosfor nodig. De cashewnoot is één van de producten met een bijzonder hoog gehalte aan fosfor. Door regelmatig een handje cashewnoten te eten, zorg je er dus meteen voor dat je botten en tanden in gezonde staat blijven.

Cashewnoten verlagen de kans op galstenen

Galstenen kunnen tal van klachten geven, waardoor je de vorming van galstenen natuurlijk het liefst wilt voorkomen. Regelmatige consumptie van nootjes, waaronder cashewnoten, verlaagt de kans op de vorming van galstenen.

Cashewnoten ondersteunen de vorming van rode bloedcellen

Verschillende onderzoeken tonen aan dat koper de vorming van rode bloedcellen ondersteunt. Doordat cashewnoten rijk zijn aan koper, kunnen we dus concluderen dat het eten van cashewnoten de vorming van rode bloedcellen in het menselijk lichaam stimuleert. Daarnaast is koper ook enorm belangrijk voor het zenuwstelsel in ons lichaam. In principe kun je met een paar handjes cashewnoten per week al een tekort aan koper in je lichaam voorkomen. Zoals je ziet zijn cashewnoten dus niet alleen een heerlijke snack, maar ook bijzonder gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *