controle-in-een-relatie-is een-illusie

Controle in een relatie is een illusie

Leestijd: 4 min

Veel mensen willen zoveel mogelijk controle behouden in een relatie, en met name in een liefdesrelatie. De meeste mensen staan er dan ook niet bij stil dat ze dit doen en al helemaal niet waarom ze dat doen. Waarom willen mensen controle? Waarom wilt men controle in een relatie? En hoe gaat men om met controle of het ontbreken ervan?

Controle komt voort uit angst

Controle willen uitoefenen komt bijna altijd voort uit angst en onzekerheid. Je bent bang dat als je de controle verliest, dat het niet goed verloopt. Jij kent jezelf het beste en je hebt dus ook het meeste vertrouwen in jezelf. Dit is geen kwade wil naar de ander toe, maar door controle te behouden denk je dat alles beter verloopt. Je komt daarbij niet snel tegenover verrassingen te staan en kan je dus beter inschatten hoe het verloop gaat. Denk je…

NOT!

Verrassingen zijn er altijd en des te meer controle je wilt behouden, des te groter de verrassingen. Je stelt je namelijk niet flexibel op en je verwacht geen verrassingen. Dus elke verrassing die je tegenkomt zal je heel snel zien als een tegenslag. Komt er nog een verrassing, dan voelt dat als nog een tegenslag. Zo kom je steeds verder in een neerwaartse spiraal wat begon met de illusie dat je controle in een relatie hebt.

Laat de controle los

Laat je zogenaamde controle los en sta open voor geweldige verrassingen. Laat elke verrassing nóg mooier zijn dan de ander en heb er vertrouwen in dat wat je overkomt, ten goede is. Zelfs een zogenaamde tegenslag kan uitlopen in een geweldige kans die je anders niet gezien of voorzien zou hebben. Je wilt geen controle hebben, want met controle ben je niet flexibel in het leven. Daarnaast kan niemand ooit volledige controle hebben, want er zijn altijd onvoorziene omstandigheden waar je absoluut geen controle over hebt. Het allersimpelste voorbeeld hierin is de dood.

Ook interessant:  Hoe lang wilt een vrouw dat seks duurt?

Voor veel mensen een enge gedachte waar ze liever niet mee bezig willen zijn. Maar de dood is voor iedereen altijd een verrassing. Iemand is kerngezond, loopt over straat, struikelt en komt verkeerd ten val waardoor de dood erop volgt. Een ander is al jaren ziek, dokters geven de persoon nog maar een paar maanden en deze persoon leeft nog jaren gelukkig verder. Het kan allemaal en niemand heeft uiteindelijk echt controle.

Waarom wil je controle in een relatie? Je bent tenslotte niet in je eentje en de ander maakt ook het één en ander mee, waardoor jouw controle niet meer van toepassing is. Natuurlijk kan je grip houden op een situatie, zoals een afspraak, maar wees nog steeds flexibel. Kan een afspraak niet doorgaan? Geen zorgen! Maak een nieuwe afspraak en wees net zo enthousiast zoals je bij de eerste afspraak was geweest.

Er kan altijd iets tussenkomen, ook bij jou. Niemand houdt dan van een geïrriteerd persoon en niemand wilt afspreken met een geïrriteerd persoon. Wees geen geïrriteerd persoon en geniet van de momenten die beter verlopen dan dat je voor ogen had. Geniet van de mooie verrassingen die het leven zo uitdagend maken. Leer van je relaties en leer van de illusie van controle.

Laat jezelf verrassen

Om je controle meer los te kunnen laten kan je dit trainen door 21 dagen lang jezelf elke dag te laten verrassen. Je zal niet altijd verrast worden, maar het feit dat je ervoor openstaat is meer dan genoeg. Laat je verrassen door elke dag iets spontaans te doen, zonder dat je dit gepland hebt.

Loop eens in plaats van de fiets te pakken. Neem de bus of trein eens in plaats van een fiets of auto. Loop eens een andere route. Ga eens een keer naar de sportschool, zoals je al tijden in je hoofd hebt zitten. Maak eens kennis met mensen die je nog niet kent. Schrijf een boek. Leer een website bouwen. Volg een workshop pottenbakken, sushi maken of gitaar spelen.

Ook interessant:  Past jouw karakter bij andere karakters?

Je kunt van alles verzinnen waar je door verrast kan worden en wat je nieuwe inzichten zal bieden. Als je eenmalig een workshop pottenbakken volgt en het bevalt je niet, so what?! Je hebt het geprobeerd, je hebt nieuwe mensen ontmoet en wie weet wat daar allemaal uit ontstaat. Wees flexibel in het leven en sta open voor verrassingen. Het leven zal je meer verbazen dan wanneer je denkt controle te hebben. Het leven zal je ook meer positieve ontwikkelingen bieden, omdat je uit je comfort zone stapt en jezelf aan nieuwe momenten overgeeft.

Door het meer en meer los te laten leer je niet alleen veel van de ander (en jullie relatie), maar ook ontzettend veel over jezelf. Door controle los te laten zal je (uiteindelijk) rustiger worden, minder stress hebben, meer genieten van de momenten en meer in het NU leven. Je bent bewust bezig met ervaren, ontwikkelen en nieuwe dingen en mensen leren. Wie weet waar je pad naartoe leidt. Daar kom je echter alleen achter door af en toe eens van het welbekende pad (comfort zone) af te stappen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *