chroom-en-het-voorkomen-van-chroomtekort

Chroom en het voorkomen van chroomtekort

Leestijd: 5 min

Eén van de belangrijkste mineralen in ons lichaam is chroom. Niet alleen een tekort aan chroom kan voor tal van gezondheidsklachten zorgen, ook het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid chroom kan volgens verschillende nieuwe onderzoeken op termijn klachten geven. In principe heeft het menselijk lichaam maar een kleine hoeveelheid chroom nodig om goed te kunnen functioneren. Een chroomtekort kan door een gevarieerde voeding daarom vaak eenvoudig worden voorkomen.

Toch heeft een deel van de Nederlanders eens in zijn of haar leven te maken met een chroomtekort. Maar wat zijn de gezondheidsvoordelen van chroom precies en hoe kan een chroomtekort worden voorkomen? In dit artikel vertellen we je meer over de gezondheidsvoordelen van chroom, de symptomen van een chroomtekort en de mogelijke manieren waarop je het ontstaan van een chroomtekort kunt voorkomen.

De functie van chroom in het menselijk lichaam

Hoewel je er waarschijnlijk nog nooit bij stil hebt gestaan, ondersteunt chroom een aantal belangrijke processen in ons lichaam. Chroom kan niet door het lichaam zelf worden gemaakt en moet daarom altijd uit voeding of supplementen worden gehaald. Zoals je waarschijnlijk al zou verwachten, kan een chroomtekort daardoor eigenlijk alleen ontstaan op het moment dat je een te ééntonig, chroom-arm dieet hebt. Belangrijke functies in het menselijk lichaam die door chroom worden ondersteund zijn onder andere de regulatie van het bloedsuikergehalte, de insulinewerking in het lichaam en de vetstofwisseling.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van chroom?

Er zijn tal van redenen waarom het belangrijk is om voldoende chroom binnen te krijgen via je voeding. We hebben een overzicht gemaakt van de belangrijkste gezondheidsvoordelen waarmee chroom in verband wordt gebracht.

Chroom reguleert de bloedsuikerspiegel

Eén van de belangrijkste functies van chroom in ons lichaam is het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Chroom zorgt namelijk voor een betere insulinewerking, wat vervolgens weer zorgt voor het metabolisme en het opslaan en de regelmatige energieafgifte van eiwitten, vetten en koolhydraten in het lichaam. Vooral mensen die last hebben van diabetes type 2 of een te lage of hoge bloedsuikerspiegel gebruiken om die reden vaak chroomtabletten als supplement op hun reguliere voedingspatroon. Als je last hebt van diabetes type 2 of een te hoge/lage bloedsuikerspiegel, kun je natuurlijk ook simpelweg wat meer producten eten die rijk zijn aan chroom.

Ook interessant:  10 Manieren om je partykilo’s kwijt te raken

Chroom verlaagt het cholesterol

Een andere belangrijke functie van chroom in ons lichaam is het verlagen van het cholesterol. Verschillende studies hebben aangetoond dat het nemen van bepaalde chroomsupplementen het slechte cholesterol (LDL) kan verlagen en het goede cholesterol (HDL) kan verhogen.

Chroom zorgt voor een gezonde huid

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van chroomsupplementen voor een gezondere huid zorgt. De werking van chroom is in dit geval eenvoudig te verklaren door het feit dat chroom de bloedsuikerspiegel reguleert. Schommelingen in de bloedsuikerspiegel zorgen namelijk voor een aantal huidreacties, waaronder acne. Als je chroom wilt gebruiken voor een gezondere huid, dan is het in principe voldoende om meer producten te eten die rijk zijn aan chroom. Het nemen van chroomsupplementen is voor een gezond persoon vrijwel nooit nodig.

Chroom zorgt voor gezonde ogen

Meerdere onderzoeken hebben bewezen dat chroom de gezondheid van onze ogen op termijn aanzienlijk kan verbeteren. Uit deze onderzoeken is namelijk gebleken dat voldoende consumptie van chroom het verouderingsproces van onze ogen kan afremmen. Daarnaast kunnen tal van oogaandoeningen, die in nauw verband staat met het verouderingsproces, worden voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een oogaandoening als glaucoom. Door ervoor te zorgen dat je voldoende chroom binnenkrijgt, zorg je er in principe dus voor dat je ook op je oude dag nog perfect kunt zien!

Chroom kan gewichtstoename mogelijk voorkomen

Uit recent onderzoek blijkt dat chroom in sommige gevallen gewichtstoename kan voorkomen. Hoewel er nog niet voldoende onderzoek is gedaan naar dit verband en we de resultaten dus nog met een korreltje zout moeten nemen, zou een hogere inname van chroom voor een vermindering van het vetweefsel in het lichaam zorgen. Daarnaast zou het nemen van chroomsupplementen er ook voor zorgen dat mensen gecontroleerd gaan eten. Als je van plan bent om een strikt dieet te volgen om zodoende wat kilo’s af te vallen, dan is het dus aan te raden om chroomrijke producten aan je dieet toe te voegen en eventueel chroomsupplementen te nemen.

Ook interessant:  Hoe gezond zijn zongedroogde tomaten?

Chroomtekort

Als je voor een langere tijd onvoldoende chroom binnenkrijgt uit je voeding of supplementen, dan is er een kans aanwezig dat je last krijgt van een chroomtekort. In de meeste gevallen is een chroomtekort echter prima te voorkomen door enkele aanpassingen in je dieet te maken of tijdelijk wat chroomsupplementen te slikken.

Symptomen van een chroomtekort

De symptomen van een chroomtekort zijn vrij divers, waardoor het vaak lastig is om de symptomen snel naar een chroomtekort terug te leiden. We hebben een overzicht gemaakt van de symptomen die in verband kunnen staan met een chroomtekort.

  • Je botten worden zwakker en er is sprake van botverlies
  • Je hebt duidelijk verminderde energie en regelmatig last van vermoeidheid
  • De gezondheid van je huid is slechter geworden
  • Je kunt je minder goed concentreren en merkt dat je minder goed dingen kunt onthouden
  • De gezondheid van je ogen is achteruitgegaan
  • Je hebt last van stemmingswisselingen, vaak in combinatie met angstgevoelens
  • Je hebt minder of juist meer eetlust gekregen
  • Er zijn duidelijke schommelingen in je gewicht zichtbaar
  • Wondjes genezen minder snel dan normaal
  • Je hebt last van een slechte bloedglucoseregulatie

Chroomtekort voorkomen

Als je verder gezond bent, dan neemt je lichaam vaak voldoende chroom op uit je voeding. Het is hiervoor wel belangrijk om voldoende producten te eten die rijk zijn aan chroom. Als het niet lukt om meer chroomrijke producten te eten of als je last hebt van verminderde opname van chroom, dan kan het verstandig zijn om aanvullende chroomsupplementen te nemen. Vaak wordt het gebruik van chroomsupplementen aangeraden aan mensen die last hebben van diabetes type 2, omdat chroom het lichaam kan ondersteunen in het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Net als met alle andere supplementen, is het belangrijk om eerst een huisarts te consulteren als je van plan bent om chroomsupplementen te gaan slikken. Het binnenkrijgen van een te grote hoeveelheid chroom kan namelijk volgens enkele nieuwe onderzoeken mogelijk ook voor gezondheidsklachten zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *