In Nederland komt de seksueel overdraagbare aandoening (soa) ‘chlamydia’ vooral bij jongeren regelmatig voor. Doordat deze soa vaak lastig te herkennen is, weten veel jongeren niet dat ze drager zijn. Chlamydia kan uitsluitend worden overgedragen door onveilige seks. Door enkel beschermde seks te hebben, weet je dus zeker dat je geen chlamydia kunt krijgen. Als chlamydia tijdig wordt opgemerkt, dan is deze soa eenvoudig te behandelen. Je zult in dat geval na de behandeling ook geen klachten meer ervaren.
Inhoud
Wat zijn de symptomen van chlamydia?
Om zelf te kunnen bepalen of je last hebt van chlamydia, is het belangrijk om de symptomen van deze soa te kunnen herkennen. Het is echter zo dat lang niet iedereen die chlamydia draagt ook daadwerkelijk klachten ervaart. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat de klachten pas na enkele maanden verschijnen of zelfs helemaal niet. Gemiddeld genomen ervaar je ongeveer één tot drie weken nadat je besmet bent met chlamydia de eerste symptomen.
Op het moment dat je deze symptomen herkent, dan hoeft niet dit meteen te betekenen dat je besmet bent met chlamydia. Er zijn namelijk ook tal van andere oorzaken die soortgelijke gezondheidsklachten kunnen veroorzaakt. Heb je in de periode voorafgaand aan de klachten onveilige seks gehad? Dan is het aan te raden om een soa-test aan te vragen.
De symptomen van chlamydia verschillen per geslacht. We hebben een duidelijk overzicht gemaakt van de voornaamste symptomen van chlamydia.
De symptomen van chlamydia bij vrouwen:
- Een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
- Bloedverlies zonder dat je ongesteld bent
- Bloedverlies of pijnklachten tijdens of na de seks
- Vaginale afscheiding
- Pijn in de onderbuik
De symptomen van chlamydia bij mannen:
- Een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen
- Afscheiding uit de plasbuis
- Pijn in de balzak
Mogelijk toch besmet met chlamydia zonder symptomen
Ook als je jezelf niet herkent in deze symptomen is er een kans dat je besmet bent met chlamydia. Deze soa geeft namelijk bij lang niet iedereen klachten. Ondanks dat je geen gezondheidsklachten ervaart, kan de bacterie die deze soa veroorzaakt ondertussen wel degelijk schade veroorzaken in je lichaam. Als je regelmatig onveilige seks hebt, dan is het zeker aan te raden om eens in de zoveel tijd een soa-test te doen.
Testen of je chlamydia hebt
Chlamydia kan met een relatief eenvoudige en snelle soa-test worden aangetoond. Een soa-test is de enige manier om uit te sluiten of je wel of geen chlamydia hebt.
Wanneer moet ik testen op chlamydia?
Het is in ieder geval belangrijk om jezelf te laten testen op chlamydia als je de symptomen van deze soa ervaart, als je geen klachten hebt maar in de afgelopen tijd wel onveilige seks hebt gehad en op het moment dat iemand waarmee je seks hebt gehad je laat weten dat hij of zij positief is getest op chlamydia.
Pas 2 weken na onveilige seks laten testen
Je kunt jezelf het best pas 2 weken nadat je onveilige seks hebt gehad laten testen op chlamydia. Besmetting met deze bacterie kan namelijk pas na 2 weken worden aangetoond. Wel is het belangrijk om in de 2 weken voorafgaand aan de test uitsluitend veilige seks te hebben.
Waar kan ik mezelf laten testen?
Je kunt een soa-test bij je huisarts of bij de GGD aanvragen. Als je een soa-test bij de huisarts aanvraagt, dan gaan de kosten hiervoor van je eigen risico af. Een soa-test bij de GGD is voor sommige risicodoelgroepen gratis. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om online een zelftest te kopen, waarmee je jezelf op soa’s kunt testen. Wel is het belangrijk om er in dat geval goed op te letten dat de test betrouwbaar is en deze precies uit te voeren zoals staat aangeschreven.
Hoe werkt een soa-test voor het aantonen van chlamydia?
Als je jezelf als man wilt laten testen op chlamydia, dan hoef je alleen maar urine in te leveren. Voor vrouwen is een uitstrijkje uit de vagina vaak nodig. Je mag dit zelf met een wattenstokje doen en daarna inleveren. De uitslag van de test volgt vaak snel, meestal binnen één week.
Behandeling van chlamydia
Op het moment dat uit de test blijkt dat je besmet bent met chlamydia, dan zal de huisarts of de GGD met een passende behandeling starten. Deze behandeling bestaat vaak uit een zeer korte antibioticakuur. Vaak hoef je maar één keer een hoge dosering antibiotica te slikken.
Als je jezelf hebt getest op chlamydia door middel van een online gekochte soa-test en daaruit is gebleken dat je chlamydia hebt, dan zal de huisarts of de GGD je meestal nog een keer testen voordat er met een behandeling wordt gestart. Op deze manier wordt voorkomen dat je onnodig antibiotica slikt. Op het moment dat je al lange tijd besmet bent met chlamydia, dan is er een kans aanwezig dat je een andere, uitgebreidere behandeling moet ondergaan. De arts zal je in dat geval uitleggen welke behandeling voor jou van toepassing is.
Hoe kan ik chlamydia voorkomen?
De enige manier waarop je besmetting met chlamydia kunt voorkomen is door voortaan veilige seks (met condoom) te hebben. Daarnaast is besmetting met chlamydia ook uitgesloten als je een vaste bedpartner hebt en jullie jezelf allebei hebben laten testen op soa’s. Heb je toch een keer onveilige seks gehad en weet je niet zeker of de ander geen chlamydia had? Dan is het belangrijk om jezelf twee weken nadat je onveilige seks hebt gehad te laten testen op chlamydia.
Als je geen vaste bedpartner hebt en regelmatig onveilige seks hebt, dan is heel normaal om meerdere keren per jaar jezelf te laten testen op chlamydia. Natuurlijk kun je jezelf al dit leed besparen door voortaan simpelweg veilige seks te hebben.