cellulitis-hoe-kom-je-er-vanaf

Cellulitis: hoe kom je er vanaf?

Leestijd: 4 min

Veel vrouwen hebben last van cellulitis, in de volksmond ook wel vaak ‘cellulite’ of ‘sinaasappelhuid’ genoemd. Vaak is deze huidafwijking geheel onschuldig, maar vanuit cosmetisch oogpunt willen de meeste vrouwen er graag zo snel mogelijk vanaf zien te komen. Er gaan heel wat feiten en fabels rond over cellulitis. Zo denken veel mensen bijvoorbeeld dat deze huidafwijking uitsluitend ontstaat door langdurig overgewicht, terwijl dit absoluut niet zo hoeft te zijn.

Wat is cellulitis precies?

De termen ‘cellulitis’ en ‘cellulite’ worden doorgaans in één adem genoemd, terwijl er wel degelijk duidelijke verschillen zijn. Als er in de medische wereld wordt gesproken over cellulitis, dan wordt hiermee een onderhuidse bacteriële infectie bedoeld. Wanneer we in het dagelijkse leven spreken over cellulitis, dan bedoelen we meestal eigenlijk cellulite. Cellulite is te herkennen aan het feit dat de huid bobbelig en gedeukt is en wordt ook wel eens ‘sinaasappelhuid’ genoemd.

Cellulite hoeft in principe niet te worden behandeld, want het is een geheel onschuldige huidafwijking. Toch kiezen veel vrouwen die hier last van hebben om het wel (deels) te laten behandelen, omdat ze een dergelijke huid vanuit cosmetisch oogpunt niet mooi vinden. Lang niet alle vrouwen krijgen last van cellulitis of cellulite, maar het is wel degelijk de meest voorkomende ‘huidafwijking’ onder vrouwen.

Hoe ontstaat cellulitis eigenlijk?

Cellulitis is het gevolg van een verkleving van het onderhuidse bindweefsel. Doorgaans hebben vrouwen het meest last van deze huidafwijking rondom de billen, buik en bovenbenen. De reden hiervoor is simpel, want op deze plekken wordt doorgaans overtollig vet simpelweg vaak opgeslagen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat cellulitis ook kan ontstaan door een slechte bloedcirculatie in het lichaam. De plekken waarop cellulitis aanwezig is voelen daarom vaak een stukje kouder aan dan andere delen van het lichaam.

Ook interessant:  Bescherm jezelf tegen de eerste zonnestralen

Cellulitis komt veruit het vaakst voor bij vrouwen. Naar schatting krijgt ongeveer 90% van de vrouwen in haar leven last van cellulitis, maar de ernst van de huidafwijking verschilt aanzienlijk per persoon. Hoewel cellulitis in principe ook bij mannen voor kan komen, zien we in de praktijk dat mannen hier vrijwel nooit last van hebben. Dat heeft ermee te maken dat het onderhuidse bindweefsel bij mannen op een andere manier is samengesteld, waardoor cellulitis doorgaans geen kans krijgt.

Cellulitis en overgewicht

In tegenstelling tot wat veel vrouwen denken, ontstaat cellulitis niet alleen door overgewicht. Het kan dus voorkomen bij zowel slanke vrouwen als vrouwen die kampen met overgewicht. Daarnaast is het ook niet leeftijdsgebonden, dus je kunt ook als kind al last krijgen van cellulitis. Het is echter wel zo dat een ongezonde levensstijl, wat ook overgewicht als gevolg kan hebben, de kans op het ontstaan van cellulitis kan verhogen. Hierdoor lijkt het alsof cellulitis en overgewicht in direct verband staan, terwijl dit in principe niet het geval is.

Tips om van je cellulitis af te komen

Het is volkomen normaal dat je graag je cellulitis wilt verminderen en er het liefst zelfs helemaal vanaf wilt zien te komen. Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om je cellulitis te verminderen. Heb je geen problemen met cellulitis? Dan zijn deze tips natuurlijk niet voor jou van toepassing!

1. Probeer meer te bewegen
Eén van de beste manieren om van je cellulitis af te komen is door simpelweg meer te bewegen. Door beweging stimuleer je namelijk de doorbloeding in je lichaam, wat ervoor zorgt dat cellulitis minder snel ontstaat. Daarnaast zorgt het ook voor een lager vetpercentage, wat ook een positief effect op je cellulitis heeft. Het maakt in principe niet uit op welke manier je beweegt. Kies dus een leuke sport uit en ga lekker bewegen!

Ook interessant:  10 eenvoudige oefeningen voor je onderkin

2. Let op je voeding
Een andere manier om je vetpercentage te verlagen is meer groente en fruit eten. Probeer daarnaast ongezonde voedingsstoffen als verzadigde vetten te mijden, want deze voedingsstoffen zorgen juist weer voor een hoger vetpercentage. Drink daarnaast gedurende de dag ook voldoende water, want dit is zowel voor het verlagen van je vetpercentage als je bloedcirculatie van belang.

3. Masseer de plekken met cellulitis regelmatig
Uit onderzoek blijkt dat het masseren van de plekken waar je last hebt van cellulitis wel degelijk kan helpen om de huidafwijking te verminderen. Het masseren van deze plekken kun je zelf doen, maar er zijn zelfs speciale massage-apparaten op de markt voor het behandelen van cellulitis. Om resultaat te merken van dergelijke massages, is het wel belangrijk om ze een tijd lang meerdere keren per week te doen.

Voor welke massageolie ga jij?

Video – Cellulitis: hoe kom je er vanaf?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *