broodbeleg-gezonde-dingen-voor-op-je-brood

Broodbeleg: 10 gezonde dingen voor op je brood

Leestijd: 5 min

De meeste Nederlanders eten dagelijks bij het ontbijt en de lunch brood. Het is dan ook typisch Nederlands om de dag te beginnen met een lekkere boterham met heerlijk broodbeleg. Hoewel we doorgaans goed zijn in het samenstellen van een diverse avondmaaltijd, eten we vaak hetzelfde beleg op brood tijdens het ontbijt of de lunch. Om voor een zo divers mogelijk dieet te zorgen, is het natuurlijk ook belangrijk om regelmatig het broodbeleg op je boterhammen af te wisselen.

Pindakaas als gezond en lekker beleg voor op brood

Het eten van pindakaas als broodbeleg is een typisch Nederlands dingetje, want in het buitenland komt dit helemaal niet zoveel voor. Hoewel je het misschien niet zou denken, is pindakaas één van de gezondste dingen voor op je brood. Dat heeft ermee te maken dat pindakaas verschillende goede vetten bevat (omega 3 en omega 9) en daarnaast rijk is aan tal van vitamines (B1, B3, B5, E, B9 en B12) en mineralen (ijzer, calcium, magnesium, kalium, fosfor en zink). Een portie van 100 gram pindakaas staat gelijk aan ongeveer 700 calorieën. Als je pindakaas als beleg voor je brood zou gebruiken (uitgaande van 15 gram pindakaas), dan staat dit dus gelijk aan ongeveer 100 calorieën per boterham. Aan pindakaas wordt in principe geen extra suiker toegevoegd, dus dit product bevat doorgaans alleen natuurlijke suikers. Zeker als je veel te weinig peulvruchten (een pinda is namelijk geen noot, maar een peulvrucht) eet dan je zou moeten, is pindakaas dus een enorm gezond en lekker beleg voor op je brood!

Ook interessant:  Vlierbloesem heeft geneeskracht

Vis kan ook prima als broodbeleg

Heb je al eens een boterham belegd met vis gegeten? Dan ben je het waarschijnlijk met ons eens dat dit een heerlijke combinatie is. Daarnaast is vis ook een erg gezond broodbeleg, want het is rijk aan gezonde omega 3 vetzuren. Als je vis als broodbeleg wilt gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om een vissalade te kopen, maar doorgaans is verse vis (bijvoorbeeld zalm, makreel, tonijn en garnalen) een heel stuk gezonder en lekkerder. Zeker als je te weinig vis eet bij de avondmaaltijd, is vis als beleg voor op je brood zeker een aanrader!

Magere vleessoorten als gezond broodbeleg

Magere vleessoorten als rosbief, kipfilet, kalkoenfilet en rookvlees zijn niet alleen bijzonder lekker als beleg voor op je brood, maar ook heel gezond! Deze magere vleessoorten bevatten namelijk weinig verzadigde vetten, maar wel heel veel vitamines, mineralen en eiwitten. Ook sommige soorten ham kunnen tot de magere vleessoorten worden gerekend, dus ham kan in sommige gevallen ook gezond zijn voor op brood.

Een gekookt of gebakken eitje als eiwitrijk broodbeleg

Zoals je waarschijnlijk al wel weet, bevatten eieren enorm veel gezonde eiwitten. Zeker als je doorgaans veel te weinig eiwitten binnenkrijgt, is een gekookt of gebakken eitje daarom perfect beleg voor op je brood. Als je ervoor kiest om het eitje te bakken, gebruik hiervoor dan zo min mogelijk bakboter of olie. Veel gebruik daarvan maakt het eitje namelijk meteen een stuk ongezonder als broodbeleg. Het is overigens ook zo dat er aan de meeste eiersalades uit de supermarkt extra suiker, zout en vet is toegevoegd. Eiersalade rekenen we daarom niet tot het gezonde broodbeleg.

Magere kaas als typisch Nederlands broodbeleg

Als échte Nederlander eet je natuurlijk maar wat graag kaas op je brood. Goed nieuws, want als je ervoor kiest om magere kaas als beleg voor op je brood te gebruiken, dan ben je wel degelijk gezond bezig! Kaas bevat goede eiwitten, maar is ook rijk aan (ongezonde) verzadigde vetten. Kies daarom altijd voor magere kaas (20+ of 30+) en laat de andere soorten kaas zoveel mogelijk staan. Hoewel magere kaas als broodbeleg gezond is, is het wel aan te raden om het maar met mate te eten.

Ook interessant:  Leer jezelf een gezonder eetpatroon aan

Appelstroop als heerlijk zoet broodbeleg

Hoewel je het waarschijnlijk niet zou denken, is appelstroop in sommige gevallen wel degelijk gezond voor op je brood. Het is wel belangrijk om alleen appelstroop met 100% fruit-eigen suikers te kopen, want de meeste appelstroop merken voegen aan de fruit-eigen suikers ook nog extra suiker toe. Hoewel appelstroop rijk is aan tal van vitamines en mineralen, is het ook een calorierijk product. Als je op dieet bent, is appelstroop daarom wat minder geschikt als beleg voor op je brood.

Jam als natuurlijk broodbeleg

Net als appelstroop bevat jam weliswaar aardig wat calorieën, maar jam wordt wel degelijk tot gezond beleg voor op je brood gerekend. Het is wel belangrijk om alleen jam te kopen dat volledig uit fruit-eigen suikers bestaat. Veel fabrikanten voegen nog extra suiker toe aan de fruit-eigen suikers, wat het product meteen een stuk minder gezond maakt.

Sla, tomaten, paprika of banaan als broodbeleg

Heb je al wel eens geprobeerd om groenten en fruit als broodbeleg te gebruiken? Combineer sla en tomaat bijvoorbeeld eens met een plakje kaas of een plakje mager vlees als broodbeleg. Door wat extra groenten of fruit aan je normale broodbeleg toe te voegen, zorg je ervoor dat je ontbijt of lunch voortaan een stuk gezonder wordt.

Hummus als eiwitrijk broodbeleg

Hoewel niet iedereen het even lekker vindt, is hummus wel een erg gezond broodbeleg. Hummus wordt namelijk gemaakt van kikkererwten. Kikkererwten bevatten weliswaar weinig calorieën, maar wel enorm veel vezels en eiwitten. Als je moeite hebt met het binnenkrijgen van voldoende eiwitten, dan is hummus dus ideaal beleg voor op je brood.

Tzatziki als lekker fris broodbeleg

Voor de Grieken onder ons is het waarschijnlijk al dagelijkse kost, maar voor de mensen die het nog niet kennen; tzatziki is niet alleen heerlijk bij een avondmaaltijd, maar ook erg gezond als beleg voor op je brood. Tegenwoordig kun je tzatziki ook in vrijwel elke Nederlandse supermarkt vinden, dus het is zeker de moeite waard om het eens te proberen! Je kunt tzatziki overigens ook eenvoudig zelf maken, zodat je precies weet wat er allemaal in het product zit.

Video – Broodbeleg: 10 gezonde dingen voor op je brood

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *