betere-relatie-met-je-moeder

Betere relatie met je moeder

Leestijd: 5 min

Moeders. Moeders hebben bij iedereen een speciaal plekje in het hart. Niet alleen omdat je moeder je 9 maanden heeft gedragen of dat ze de bevalling heeft doorstaan. Maar ook omdat het de eerste vrouw in je leven was en van oorsprong een veilig gevoel bij je naar boven roept, vanaf je geboorte af aan.

Moeders zijn ook mensen

Niet elke moeder is de moeder welke je als kind gewild had. Niet elke moeder had het zelfvertrouwen jou te kunnen opvoeden zoals zij eigenlijk gewild had. Niet elke moeder staat sterk genoeg in haar schoenen om jou te laten ontwikkelen zodat jij van kinds af aan tot je volledige potentieel de wereld in kon. Niet elke moeder…

Moeders zijn ook mensen. Dit houdt in dat elke moeder doet wat zij op dat moment denkt te moeten doen voor haar gevoel. Dit kan gaan om jou te belonen, maar ook om jou te straffen. Sommige moeders zijn strenger dan de ander, maar als kind begrijp je dat vaak nog niet goed. Wel vormt het onbewust de basisbeginselen van je ontwikkeling naar een volwassen persoon toe. Veel volwassen mannen refereren hun vriendin / vrouw onbewust aan hun moeder. Soms lijkt hun partner zelfs op hun moeder, zonder dat ze dit door hebben.

Daar is niks mis mee!

Andere volwassen mannen zoeken (bewust of onbewust) juist het tegenovergestelde van hun moeder. Niet per se omdat ze een hekel hebben aan hun moeder, al kan dat ook een reden zijn, maar omdat ze zichzelf onbewust breder willen ontwikkelen en met verschillende mensen hun ervaringen willen opdoen en daarmee hun levenslessen kunnen leren. Elk mens is anders, en toch zijn we allemaal hetzelfde.

Maar hoe kan je je relatie nou verbeteren met je moeder?

Als jij geen onverwerkte trauma hebt overgehouden van je kindertijd en alles hebt kunnen verwerken, dan heb jij je moeder ook kunnen vergeven voor wat zij niet zou hebben gedaan wat jij wel zou willen, of dat zij juist heeft gedaan wat jij niet zou willen.

Ook interessant:  Het beste met iemand voor hebben

Alles is een les, alles is in ontwikkeling

Vergeef je moeder voor wat zij heeft gedaan. Vergeef je moeder voor wat zij niet heeft gedaan. In het moment heeft zij gedaan wat zij dacht dat op dat moment het beste voor jou was. Ook je moeder is continu in ontwikkeling, ondanks dat jij dacht dat zij (net als je vader) een superheld was. Ook je moeder maakt beslissingen waar je het niet mee eens zal zijn. Ook je moeder heeft onzekerheden en misschien zelfs nog wrok naar haar eigen onprettige situaties of personen in haar leven. Zij zal ook haar leven lang bezig zijn met ontwikkelen.

Sta open voor haar ontwikkeling en sta open voor haar beslissingen. Ook al ben je het niet overal mee eens, het is als het ware je plicht om haar te laten meemaken wat zij wilt meemaken. Respecteer je moeder en wens haar oprecht alle liefde en geluk toe.

Dat je je moeder respecteert en accepteert wie zij is en dat ook zij continu in ontwikkeling is, betekent niet dat je alles maar moet tolereren als zij onprettig tegen jou doet. Het is niet erg om te vertellen wat je voelt. Het is ook niet erg om te vertellen hoe jij het anders zou willen zien.

Stel veranderingen voor en stel oplossingen voor. Jouw kijk op de wereld en op jullie relatie is anders dan dat van haar, maar het is goed mogelijk dat zij dat niet realiseert. Ze heeft jou immers van baby af aan grootgebracht en als ouder blijft het verbazingwekkend hoe een hulpeloze baby opgroeit tot een zelfstandig volwassen persoon.

Wonderen van de wereld

Communicatie is eigenlijk het belangrijkste onderdeel bij het verbeteren van een relatie. Zo ook met je moeder. Praat met haar over wat jou dwarszit. Praat met haar wat jij graag zou willen zien.

Ook interessant:  Hierom onderschat je relaties tussen vrouwen niet

PRATEN = NIET SCHREEUWEN! Nee, echt… blijf gewoon kalm.

Rustig communiceren geeft de persoon waar je tegen praat ook rust. Onderschat je moeder ook niet en práát met haar. Wanneer je het lastig vind om met haar te praten, omdat jullie gevoelsmatig te ver van elkaar vandaan zijn, is het handig om eerst oppervlakkig met elkaar te praten.

Zorg dat het figuurlijke ijs breekt, zodat jullie beide wennen aan het praten met elkaar. Maak je ook geen zorgen wanneer jullie even niks te zeggen hebben, want in stilte bij elkaar zijn is stiekem nog moeilijker maar dit is een goede ontwikkeling. Vaak heeft het verbeteren van een relatie niet alleen woorden nodig, maar ook gevoel. Een gevoel van acceptatie en een gevoel van rust. Een gevoel van vertrouwen en een gevoel zonder zorgen.

De relatie verbeteren met je moeder gebeurt niet van de ene op de andere dag. Dit is een proces waar soms weken, maanden of zelfs jaren overheen kan gaan. Maak je geen zorgen over de tijd, want alles gebeurt op het moment dat het moet gebeuren.

Wacht alleen niet tot het te laat is (ook moeders komen uiteindelijk te overlijden), want je wilt achteraf ook geen spijt hebben dat je je relatie met je moeder nooit verbeterd hebt. Geniet van de momenten, geniet van de mooie kanten van je moeder en benadruk dit ook naar haar. Laat haar duidelijk weten dat jij je prettig voelt bij de fijne momenten en richt daar ook je meeste aandacht op.

Door je aandacht het meest te richten op de fijne momenten en haar prettige karaktereigenschappen, zal na verloop van tijd al het positieve aan de voorgrond blijven en zakt het negatieve steeds verder weg naar de achtergrond. Tot het helemaal wegvaagt en je relatie zodanig fijn is met je moeder, dat je het nooit anders meer had kunnen bedenken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *