betere-relatie-met-je-kinderen

Betere relatie met je kinderen

Leestijd: 9 min

Een betere relatie met je kinderen is een wens van iedere ouder die voor zijn gevoel geen goede relatie met hun kind of kinderen heeft. Veel ouders die dit meemaken weten simpelweg niet hoe ze de eerste stap moeten zetten om een betere relatie te krijgen, want vaak is het al zó ver dat er voor hun gevoel teveel gebeurd is. Maar het is nooit te laat en er is altijd hoop.

Neem zelf de eerste stap

Aangezien jij de ouder bent is het aan jou om de eerste stap te zetten naar een betere relatie. Dit hoeft niet iets groots te zijn, want je kan klein beginnen. Probeer eens op een kalme, vriendelijke manier te vragen naar hoe de dag was van je kind. Of probeer eens iets leuks te doen met je kind, zoals bijvoorbeeld samen een bioscoop bezoeken. Daarmee ervaar je samen iets leuks, zonder continu met elkaar te hoeven praten zodat het niet op een vervelende manier kan escaleren. Je hoeft niet meteen diepe gesprekken te voeren met je kind waar je op dat moment nog geen goede relatie mee hebt, beter van niet zelfs. Bouw het op en doe dit rustig aan. Laat je kind ook wennen aan jouw (voor zijn) nieuwe wensen. Misschien heeft je kind wel langer de tijd nodig voor relatie veranderingen dan jij. Gun hem of haar dit ook zonder dat je het forceert of geïrriteerd wordt hierom.

Respect en geduld

Respecteer je kind zijn wensen en gun hem zijn vrijheid. Gun hem zichzelf langzaamaan open te stellen voor jou. Jij hebt als ouder namelijk veel ervaren met je kind, maar je kind heeft in verhouding nog veel meer ervaren met jou. Je kind heeft namelijk geen heel leven vóór jou gehad, terwijl jij dit wel had voordat je kind ter wereld kwam. Respecteer dit en heb geduld.

Nogmaals; heb geduld!

Geduld is een schone zaak, want soms duurt het jaren voordat een relatie pas echt verbeterd is met een ouder. Soms is er zoveel tussen elkaar gebeurd dat er heel veel positieve ervaringen moeten worden opgebouwd om weer een goed gevoel bij de ander te hebben. Maar wat je ook gezegd, gedaan of juist niet gedaan hebt; er is altijd hoop.

Onvoorwaardelijke liefde

Een kind heeft in de basis onvoorwaardelijke liefde voor iedereen. Het is de omgeving en omstanders die het kind zodanig vormen dat liefde gerichter wordt. Een kind zal echter áltijd een zwak hebben voor zijn vader of moeder. Altijd. En door dit te weten moet je als ouder vertrouwen hebben in je kind en zijn (verborgen) liefde voor jou.

Wees een voorbeeld voor je kind en laat je kind zien hoe het ook anders kan. Laat zien dat het juist goed is om liefde en genegenheid te tonen en samen te lachen. Laat je kind ervaren hoe het is om een super vader of een super moeder te hebben. En ja, ook jij kan dit zijn voor je kind! Heb vertrouwen in jezelf, want stiekem heeft je kind dat ook (onbewust) in jou.

Probeer het minstens 21 dagen

De eerste pogingen om een betere relatie met je kind te krijgen kan je in 21 dagen uitvoeren. Uiteraard is het een en ander wel afhankelijk van je huidige relatie met je kind, maar aangezien je dit artikel leest sta je ervoor open en weet je alleen nog niet goed hoe te beginnen. Als je er al voor open staat, dan ben je halverwege daar waar je moet zijn. Bewust of onbewust voelt je kind dit aan, dus onderschat je kind niet.

Ook interessant:  Relaties waar beide personen wat aan hebben

Dit moet echt herhaald worden; onderschat je kind niet!

Kinderen kunnen, weten, voelen en begrijpen veel meer dan je als ouder vaak beseft. En het is voor een kind bijna een belediging wanneer je als kind ervaart dat je wordt onderschat. Je wordt dan namelijk voor je gevoel minder serieus genomen dan je bent of wilt zijn en daarnaast voel je je ook kleiner terwijl je juist groot wilt zijn. Onderschat je kind niet, want je kind is een volwaardig mens van vlees en bloed met een gedachtegang waarvan je vaak geen idee hebt als volwassene. Ook jij als volwassene hebt dit ervaren als kind, maar door je ontwikkeling en ervaringen is er een grote kans dat je veel hiervan bent vergeten. Je bent immers ‘volwassen’ geworden.

In de eerste 21 dagen nadat je dit artikel leest, kan je goed beginnen een betere relatie op te bouwen met je kind. Dit doe je door in ieder geval dagelijks aan het einde van elke dag te vragen hoe zijn dag is geweest. Doe dit niet door simpelweg te vragen “Hoe was je dag?”, maar let hierbij ook op je toon, je uiterlijke vertoon, je gezichtsuitdrukking, het moment wanneer je het vraagt, de locatie, of hij alleen is, of jij alleen bent, of er geen voorafgaande ruzie of irritatie is geweest en natuurlijk of jullie beide goed in jullie vel zitten waarbij je dit in ieder geval voor jezelf helder moet hebben. Dit klinkt als een hele waslijst om rekening mee te houden, maar je moet begrijpen dat tussen de 70% en 90% van communicatie non-verbaal is. Dit betekent dat het overige percentage slechts met woorden te maken heeft en de rest met alles eromheen.

Waar je op moet letten

De zojuist benoemde omstandigheden waar je op moet letten leggen we voor de helderheid iets dieper uit:

Toon – als jij geïrriteerd, kortaf of zelfs boos vraagt naar de dag van je kind, zal je geen vriendelijk antwoord terug kunnen verwachten. Hoe jij doet, bepaalt de reactie van je kind.

Uiterlijke vertoon – als jij in een ongewassen, oud versleten outfit half op de bank hangt en vervolgens vraagt naar de dag van je kind, zal je kind er weinig voor voelen om een langer antwoord te geven dan “Goed”.

Gezichtsuitdrukking – als jij boos, angstig, geïrriteerd of ongeïnteresseerd kijkt en vraagt naar de dag van je kind, zal je kind nog meer in de war raken en weinig zin hebben om uitgebreid over zijn dag te praten met jou.

Moment – het is geen goed moment om na een ruzie, tijdens een drukke bezigheid, tijdens jouw of je kind zijn favoriete TV-programma te vragen naar hoe zijn dag was. Geef je kind 100% je aandacht en probeer dit ongeforceerd ook van je kind te krijgen.

Locatie – locatie is heel belangrijk, want het is onverstandig om slechts interesse in je kind te tonen wanneer jullie in een drukke omgeving zijn, of wanneer jij beneden bent en je kind boven waardoor je hard moet roepen, of wanneer jij of je kind anderzijds de aandacht er niet goed bij kan hebben op dat moment.

Kind alleen – als je kind niet alleen is, maar bijvoorbeeld met vrienden, zal je een heel ander (ja, vaak korter) antwoord krijgen dan wanneer je kind alleen is. Heb hier begrip voor en zet je kind niet (onbedoeld) voor schut tegenover zijn vrienden.

Jij alleen – net als dat je kind alleen moet zijn, moet jij dit ook zijn. Je kind zal namelijk ook heel anders reageren wanneer jij met vrienden bent, dan wanneer je alleen bent. Geef je kind alle aandacht die hij verdient, zonder je aandacht op dat moment te moeten verdelen met anderen.

Ook interessant:  Hoe lang wilt een vrouw dat seks duurt?

Geen voorafgaande ruzie of irritatie – voor het verbeteren van je relatie met je kind moet je neutrale momenten kiezen. Er moet geen lading van een voorafgaande ruzie of irritatie zijn, want dan komt jouw oprechte interesse naar zijn dag helemaal verkeerd over. Stel het desnoods een aantal uur of een dag uit totdat de irritatie is gekalmeerd of zelfs is uitgesproken.

Goed in je vel zitten – het is belangrijk dat wanneer je iets oprecht positiefs wilt doen, dat je goed in je vel zit. Gevoel is vrijwel onmeetbaar, maar het komt wel degelijk over bij de ander, dus ook bij je kind. Zorg dat je goed in je vel zit, geen stress hebt en je oprechte interesse en genegenheid kunt tonen. Let er ook op dat je kind op dat moment niet in een nare situatie zit, want dan zou je eventueel ook je kind kunnen troosten of een luisterend oor kunnen bieden aan je kind.

Wees er voor je kind en je kind zal er voor jou zijn.

Voeden en Opvoeden

Er is een groot verschil tussen voeden en opvoeden. Opvoeden doe je door echt bezig te zijn met je kind en je kind bewust helpen ontwikkelen naar een zelfstandige, positieve en gelukkige volwassene. Voeden is simpelweg je kind te eten geven en een beetje bezig te houden, zonder echte interesse te tonen in je kind. Als ouder mag je best interesse tonen in het leven van je kind en respect geven voor wat je kind doet, bereikt en heeft geleerd. Het maakt voor een kind alle verschil van de wereld of zijn ouder interesse heeft in hem of niet. Dit gaat ook over de kleinste ontwikkelingen wat voor een kind groots aan kan voelen. Wanneer je kind van 2 een tekening maakt, maar eigenlijk alleen maar gekras is, dan zal je ook enthousiast moeten reageren naar je kind en aangeven hoe mooi de tekening is. Hierdoor zal je kind zich namelijk gewaardeerd en groots voelen, zodat je kind zich nog verder wilt ontwikkelen. Complimenten krijgen is voor een kind één van de fijnste en beste ervaringen. Wees dus niet zuinig met complimenten!

In de eerste 21 dagen kan je het ook dagelijks opbouwen door zelf ook steeds iets meer te delen. Deel waar je mee bezig bent, wat je graag zou willen, wat jij als kind of jongvolwassene hebt ervaren en vertel ook eens over je kind in zijn jongere jaren. Hiermee krijgt je kind ook meer begrip voor jou, voor wat je hebt meegemaakt en creëer je een band door ervaringen en herinneringen uit te wisselen. Het hoeft echt niet moeilijk te zijn, maar je moet er wel moeite voor doen en energie in steken. Uiteindelijk is het alles waard, want niets gaat boven onvoorwaardelijke liefde. Daarnaast zal je in je bejaarde periode ook niets liever willen dan een goede band met je kind, ook al lijkt dit nu nog ver weg en iets waar je nog niet veel over nadenkt. Je kind zal nog vele jaren leven, lang nadat jij bent overleden. Zorg ervoor dat je kind met fijne herinneringen kan terugkijken op het leven met jou als ouder, want dit bepaald ook weer de toekomst van je kind.

Doe het niet voor het plaatje naar buiten toe, naar anderen. Maar doe het voor jezelf, voor je kind en voor alle fijne mogelijkheden dat een goede relatie met je kind kan bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *