behoud-verse-smaken-geuren-en-kleuren

Behoud verse smaken, geuren en kleuren

Leestijd: 2 min

Gestoomd voedsel is het nieuwe superfood!
Vrijwel iedere vaste of in ieder geval bladgroente is geschikt om te stomen. Gestoomde groente is daarbij ook vele malen gezonder dan wanneer het wordt gekookt. Vitamines en mineralen worden optimaal behouden en de geur, kleur, smaak en textuur gaan bovendien niet verloren!

Wat maakt stomen nou zo bijzonder? In het stoomproces wordt voedsel verwarmt en bereid met minimale verlies van voedingsstoffen. Deze bereidingswijze komt het dichts bij het ‘rauw’ eten van groenten en fruit en is daarom razend gezond.

Werking verminderd?

Wanneer voedsel wordt gekookt gaan er veel vitamines verloren. Al na 30 seconden in direct contact met kokend water wordt o.a het in water oplosbare vitamine C beschadigd en de werking ervan sterk verminderd.

Zachter en makkelijker eetbaar

Door bijvoorbeeld groenten te stomen worden ze zachter en makkelijker eetbaar gemaakt. Er is geen olie of boter nodig tijdens de bereiding, waardoor het vetgehalte van de maaltijd laag blijft. Het resultaat is een voedzamere maaltijd die veel meer voor het lichaam en de gezondheid kan betekenen.

Voedingsstoffen

De voedingsstoffen die we binnenkrijgen worden allemaal getransformeerd tot bouwstenen voor het lichaam. Het is een verstandige keuze om te kiezen voor de beste manier om deze voedingsstoffen binnen te krijgen. Nóg een voordeel van stomen is dat het veel minder tijd en energie kost. Meerdere voedselsoorten kunnen tegelijk gestoomd worden om zo de verschillende smaken te complementeren.

Eerder norm dan uitzondering

Ondanks dat stomen pas de laatste jaren aan populariteit wint in het Westen, is het een eeuwenoude bereidingswijze. In China, India en Afrika is stomen eerder norm dan uitzondering omdat het aanzienlijk veel meer gezondheidsvoordelen levert dan koken.

Variatie

Niet alleen groente is ideaal om te stomen, ook gevogelte, vlees, vis, pasta en fruit is hiervoor prima geschikt. Door vooraf voedingsmiddelen te wikkelen in folie of vetvrij bakpapier, kun je gemakkelijk meer invloed en variatie uitoefenen op de manier waarop het eten tijdens het stoomproces wordt gegaard.

Ook interessant:  Zo verwijder je mee-eters of blackheads

Het toevoegen van specerijen of verse knoflook aan het stoomwater, is een eenvoudige manier om natuurlijke smaken te verrijken.

Conclusie

Er is dus gegronde reden waarom stomen beter is dan koken. De gezondheidsvoordelen zullen je versteld doen staan! Varieer met stomen en ontdek voor jezelf een compleet nieuwe smaak en textuurbeleving.

Enkele voordelen van eten stomen

Vitaminen, mineralen en structuur gaat niet verloren
– Verse smaken, geuren en kleuren
– Makkelijk verteerbaar
– Geen vet of olie nodig tijdens bereiding
– Licht en gezond
– Bespaart tijd én energie!
– Ontelbare variatiemogelijkheden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *