baking-soda-zuiveringszout-voor-je-gezondheid

Baking soda: zuiveringszout voor je gezondheid

Leestijd: 5 min

Hoewel baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, al wereldwijd enkele honderden jaren wordt gebruikt, is het pas sinds een aantal jaren echt een populair product geworden. De laatste jaren worden er steeds meer nieuwe toepassingen van zuiveringszout gevonden.

Zo kun je baking soda bijvoorbeeld gebruiken voor het schoonmaken van het sanitair, maar het kan ook op tal van manieren worden gebruikt voor het verbeteren van de gezondheid. Maar wat is zuiveringszout precies en op welke manier kan dit product je gezondheid verbeteren?

Wat is Baking Soda precies?

Baking soda staat in de volksmond beter bekend als zuiveringszout of maagzout. Van oorsprong werd baking soda, zoals de naam eigenlijk al zegt, vooral gebruikt in de keuken. Doordat er in de loop der jaren tal van nieuwe toepassingen voor zuiveringszout zijn gevonden, wordt het tegenwoordig voor veel meer gebruikt. Baking soda is tegenwoordig in vrijwel elke Nederlandse supermarkt verkrijgbaar, maar het product is vaak een stuk goedkoper in buitenlandse supermarkten.

Baking soda voor de gezondheid

In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar het effect van zuiveringszout op de gezondheid van mensen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat het drinken van zuiveringszout tal van gezondheidsvoordelen heeft. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om dagelijks een klein glaasje baking soda te drinken om van deze gezondheidsvoordelen te profiteren. Maar wat zijn de bewezen gezondheidsvoordelen van zuiveringszout precies? We lichten de belangrijkste bewezen gezondheidsvoordelen kort toe.

Baking soda voor maagklachten en maagzuur

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat het regelmatig drinken van zuiveringszout een positief effect heeft op maagklachten. Daarnaast is aangetoond dat zuiveringszout oprispingen van maagzuur aanzienlijk kan verminderen. De ingrediënten van baking soda neutraliseren namelijk het zuur in de maag, waardoor klachten als een branderig gevoel in de slokdarm kunnen worden tegengegaan.

Als je van plan bent om zuiveringszout te gebruiken voor de behandeling van maagklachten of maagzuur, dan is het aan te raden om dagelijks een glas water met ongeveer een theelepel zuiveringszout te drinken. Doe dit bij voorkeur in de ochtend voor het ontbijt, zodat het goed zijn werk kan doen.

Ook interessant:  Hoe gezond is karnemelk?

Baking soda voor de mondgezondheid

Volgens de resultaten van verschillende onderzoeken zou het regelmatig spoelen van de mond met zuiveringszout een positief effect hebben op de mondgezondheid. De werking van zuiveringszout berust in dit geval op de antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen die het product heeft. Voor een optimale mondgezondheid wordt het aangeraden om een theelepel baking soda in een half glas water op te lossen en hier goed de mond mee te spoelen. Op welk tijdstip je dit doet maakt in principe niet veel uit, maar voor een optimaal effect kun je dit het best na een maaltijd doen.

De toepassing van zuiveringszout voor de mondgezondheid werkt in principe hetzelfde als normaal mondwater, maar uit onderzoeken blijkt dat het effect van baking soda doorgaans groter is. Daarnaast is het gebruik van baking soda ook nog eens een stuk goedkoper dan mondwater.

Baking soda voor het verzachten van aften

Aften zijn vervelende en vooral pijnlijke zweertjes die zich in de mond kunnen bevinden. Vrijwel iedereen krijgt vroeg of laat te maken met aften. Gelukkig kun je de zweertjes eenvoudig behandelen door gebruik te maken van baking soda. Niet alleen zorgt het gebruik van zuiveringszout ervoor dat de zweertjes in de mond sneller genezen, ook kan het de pijn direct verzachten.

Als je zuiveringszout wilt gebruiken voor het behandelen van aften, dan kun je het best twee theelepels baking soda oplossen in glas lauw water en hier dagelijks je mond mee spoelen. Als je veel last hebt van de aften, dan is het ook geen probleem om dit twee keer per dag te doen. Gebruik voor iedere toepassing wel een nieuw glas met water en zuiveringszout.

Baking soda voor wittere tanden

Een ander bekend effect van zuiveringszout is dat het voor wittere tanden kan zorgen. Doordat dit effect ook bekend is bij de producenten van tandpasta’s, vind je baking soda steeds vaker terug als ingrediënt in tandpasta. Niet alleen zorgt zuiveringszout ervoor dat de witte kleur van je tanden terugkomt, ook schakelt het schadelijke bacteriën in je mond direct uit. Als je baking soda wilt gebruiken voor het witter maken van de tanden, dan kun je het best een klein beetje baking soda op een vochtige tandenborstel doen en hier goed je tanden mee te poetsen. Spoel na het gebruik van baking soda altijd goed je mond na, zodat er geen resten achterblijven in je mond. Hoewel zuiveringszout een positief effect heeft op de mondgezondheid, kan het bij veelvuldig gebruik ook het glazuur van de tanden aantasten. Het is daarom aan te raden om niet vaker dan één keer per week je tanden met zuiveringszout te poetsen.

Ook interessant:  Wanneer weet je of je hoogsensitief bent?

Baking soda voor het behandelen van keelpijn

Heb je last van keelpijn, bijvoorbeeld als gevolg van een verkoudheid of griep? Dan kan zuiveringszout de klachten vaak aanzienlijk verzachten. Door de antibacteriële werking van baking soda, worden de schadelijke bacteriën in je keel snel uitgeschakeld. Als je last hebt van je keel, dan is het geen probleem om tot wel vier keer per dag te gorgelen met baking soda. Meng een of twee theelepels zuiveringszout met een klein glas water en gorgel er per keer ongeveer 20 seconde mee. Spuug het mengsel vervolgens uit en drink daarna een aantal slokken normaal water.

Baking soda voor de huid

Er wordt de laatste tijd steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van het gebruik van zuiveringszout op de huid. Uit de huidige onderzoeken blijkt dat regelmatig scrubben met zout de gezondheid van de huid aanzienlijk kan verbeteren. Zuiveringszout verwijdert namelijk dode huidcellen en werkt daarnaast antibacterieel. Als je last hebt van een gevoelige huid dat is het advies wel om niet te vaak met zuiveringszout te scrubben. Dit kan namelijk irriterend werken op de huid.

Zuiveringszout werkt overigens ook prima voor het reinigen van een wondje op de huid. Als je last hebt van een wondje op de huid, dan kun je het best twee theelepels zuiveringszout mengen met een half glas water en het wondje hier goed mee afspoelen. Spoel altijd nog een keer na met alleen water.

Wist je dat je baking soda ook kunt gebruiken voor zelfgemaakte wasmiddel en schoonmaakmiddel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *