Anderen accepteren zoals zij zijn kan soms een flinke uitdaging zijn, vooral wanneer het niet matched met jouw karakter. Accepteer anderen zoals ze zijn en ga er mee om op de manier dat bij de betreffende persoon past. Je hoeft niet altijd iemand te veroordelen om wat hij doet, zegt, draagt of zou willen doen. Laat een ander zoveel mogelijk in zijn waarde, want het is niet aan jou om de ander te veroordelen.
Inhoud
Accepteren vanuit gedachten
Een ander accepteren doe je niet alleen met uitgesproken woorden, maar vooral met je gedachten. Door te doen alsof je een ander accepteert, maar in gedachte veroordeel je de persoon met negatieve uitingen is zeer af te raden. Jouw gedachten zijn geen losse, nietszeggende uitingen. In elke gedachte zit gevoel, betekenis en een werkelijkheid achter. Soms lijkt een gedachte onmogelijk, maar dat is hetzelfde als de visie van een uitvinder die zijn gedachte deelt met een ander die het nog nooit heeft gehoord, gezien en er niks bij kan voorstellen. Dit lijkt voor de ander een onmogelijk iets, terwijl de uitvinder wéét dat het kan.
Alles kan. Als je een iPhone aan een persoon geeft in het jaar 1800, dan acht die persoon dat als onmogelijk. Het kan zogenaamd niet. Maar het kan wel, zoals we weten! Kun je nagaan wat er over 200 jaar mogelijk is waarvan wij nu denken dat het onmogelijk is.
Alles is mogelijk
Alles kan en alles is mogelijk. Whenever, wherever, however. (Wanneer dan ook, waar dan ook, hoe dan ook.)
Het deeltje achterin onze hersenen welke zorgt voor waarnemingen kan geen onderscheid maken van wat echt is, oftewel wat je ziet. En dat wat niet echt is, oftewel dat wat je denkt. Je hersenen beschouwen alles dus als ‘echt’, ongeacht je het ziet of denkt. Dit kan je zelf al nagaan doordat je bijvoorbeeld heel enthousiast kan worden van een gedachte.
Er is ergens in de afgelopen paar jaar ook een studie naar dit deeltje van de hersenen gedaan (mogelijk meer dan één) waarbij bekeken werd hoe het lichaam reageert. Dit deden ze door twee groepen mensen twee verschillende type afbeeldingen te laten zien. De ene groep kreeg afbeeldingen te zien van ziektes, zieke mensen en virussen. De andere groep kreeg afbeeldingen te zien van tanks, auto’s en meer soortgelijke.
Wat uit het onderzoek bleek is dat de groep mensen welke naar ziekte-afbeeldingen keek, het immuunsysteem actiever was. Het immuunsysteem ging harder werken om zogenaamd tegen de ziektes te strijden, ondanks dat de ziektes er eigenlijk niet waren. Maar omdat je afbeeldingen ziet, gaat het in je gedachte om en je lichaam reageert daar op.
Het interessante verhaal hierachter is dat je gedachte echt van invloed zijn op jou en je omgeving. Daarom is het zo belangrijk om mensen te accepteren zoals ze zijn, in plaats van hatelijke of veroordelende gedachten over ze te hebben. Wat je denkt heeft minimaal een direct effect op je eigen gesteldheid. Denk jij negatief, dan zal jouw lichaam niet op top gezondheid kunnen functioneren. Vervloek jij mensen, dan kan het zelfs zo zijn dat jij jezelf vervloekt. Simpelweg omdat jij voelt en ervaart wat je zelf denkt.
“Worrying is like praying for something bad to happen”
Gedachten onder controle
Houd je gedachten rein, positief en bewust. Jij hebt de controle over je gedachten en jij bepaalt waar je gedachten zich mee bezig houden. Beperk je gedachten niet door zich willekeurig met anderen bezig te houden, maar richt je focus liever op welke positieve ontwikkelingen jij zelf kunt mee maken.
Vind je iets niet leuk aan de ander?
Zorg dan dat jij het voor jezelf beter doet en wees een voorbeeld.
Denk je dat jij het beter kan?
Dóe het dan en wees een voorbeeld.
Anderen accepteren zoals ze zijn geeft je een grote voorsprong op je ontwikkeling tegenover anderen. We leven in een tijd waarin anderen elkaar zo vaak veroordelen en dat is echt onnodig, overbodig en zonde van je gedachten en gespendeerde tijd. Als iedereen zich met zijn eigen ontwikkeling bezig zou houden, zonder daarbij anderen kwaad te doen, zal de wereld er echt beter uit zien. Mensen zouden in harmonie leven. Oorlogen zouden niet voorkomen en mensen zouden elkaar accepteren zoals ze zijn.
Door een ander te accepteren zoals ze zijn, moet jij jezelf natuurlijk ook accepteren zoals je bent. Door jezelf te accepteren zoals je bent, ontwikkel je meer en meer zelfvertrouwen. Je zal zekerder over jezelf worden en dit zal ten goede komen van je ontwikkeling. Je zal meer ideeën krijgen, je durft meer en je kunt jezelf veel beter uiten op een kalme maar bewuste manier.
Geef liefde aan onbekenden
Probeer eens 21 dagen lang iedereen die je tegenkomt in gedachte liefde te geven. Zeg in gedachte tegen jezelf terwijl je (kort) naar de ander kijkt: “ik hou van jou”. Dit staat los van een liefdesrelatie en dit staat ook los van seksualiteit. Je houdt van de ander, omdat je de ander accepteert. Je hebt de ander lief zoals de ander is. Niets meer en niets minder. Je hoeft niet met de ander te praten of contact te leggen. Je hoeft de ander niet eens te kennen. Zeg in gedachte gewoon richting de ander “ik hou van jou”. En eindig het voor jezelf desnoods met een kleine glimlach.
Wat je met deze kleine, onschuldige, maar oh zo sterke oefening zal merken is dat mensen aardiger tegen je zullen doen (vaak zonder specifieke reden), je zal zekerder zijn over jezelf en wie je tegenkomt. Misschien maak je zelfs nieuwe vrienden, omdat de ander (onbewust) jouw onvoorwaardelijke liefde écht aanvoelt. En je zal beter in je vel zitten, omdat jij bewust met je gedachten omgaat en je gedachten ook nog eens een zeer positieve uiting hebben. Positieve uitingen kunnen (op lange termijn) nooit resulteren in een negatieve situatie.
Zolang iets negatief lijkt te zijn, is het nog niet voorbij.
Vroeg of laat komt alles goed
Uiteindelijk is positief het resultaat, ongeacht de start of de race. Het einde is altijd positief. Dus zolang het nog niet positief is, is het nog niet voorbij en moet je doorgaan. Stop niet, blijf positief, ga bewust om met je gedachten en zie het gewenste resultaat al voor je.
Wanneer je anderen accepteert, wil dat niet zeggen dat je anderen niks mag leren of de ander mag helpen ontwikkelen. Integendeel zelfs, want het is alleen maar goed als je een ander helpt met zijn ontwikkeling. Je accepteert zoals de ander is, maar je staat wel klaar voor de ander als hij verder wilt groeien. Niemand is volgroeid, nooit. Groei bestaat altijd en zal ook altijd blijven bestaan, ongeacht leeftijd, afkomst, lengte, dikte of geslacht. Het helpt je daarom ontzettend door anderen te accepteren en jouzelf daarmee ook.