andere-mensen-begrijpen

Andere mensen beter begrijpen

Leestijd: 3 min

Inlevingsvermogen kan een lastig iets zijn. Een inlevingsvermogen hebben is voor een klein deel namelijk aangeboren, deels middels je ontwikkeling en een ander deel in hoeverre je er zelf voor open (wilt) staan om jezelf in te leven in anderen. Jezelf inleven in een ander betekent niet dat je zwak bent, of dat je niet stoer of sterk genoeg bent. Integendeel zelfs! Iemand met een hoog inlevingsvermogen kan zichzelf beter ontwikkelen dan iemand zonder. Dit komt omdat de persoon met een ontwikkeld inlevingsvermogen anderen beter zal kunnen begrijpen en daar zelf ook lessen uit zal halen.

Mensen observeren

Het begrijpen van andere mensen ontwikkel je niet zomaar. Mensen zijn ontzettend verschillend van elkaar, maar toch zijn er veel gelijkenissen. We zullen niet alle gelijkenissen meteen verklappen, want daarmee beperk jij je eigen ontwikkeling in het begrijpen van anderen. Wel geven wij je graag een hoop tips mee om dagelijks in de praktijk mee te nemen.

Het is een kunst om onopvallend mensen te observeren. Wanneer je mensen observeert leer je wat mensen doen en zie je vaak ook waarom ze het doen. Luister naar mensen en kijk naar hun lichaamstaal. Zie hoe ze bewegen, hoe hun gezichtsuitdrukking is en wat voor zinnen ze gebruiken. Stellen ze veel (retorische) vragen? Geven ze een duidelijke mening zonder verder open te staan voor andermans mening of een andere kant van het verhaal? Hoe zijn deze mensen in het dagelijkse leven?

Doe dit allemaal niet tegelijk, maar bouw het deel voor deel op. Let steeds iets meer op, kijk hoe ze doen en onthoud dit ook zodat je ook het gevolg daaraan kunt koppelen. Wanneer iemand bijvoorbeeld eerst met zijn rug tegen de leuning zit, vervolgens meer naar voren gaat zitten en vervolgens opstaat, dan is dit een gevolg.

Ook interessant:  Accepteer het loslaten van een relatie

Een belangrijk onderdeel van het observeren van anderen is niet oordelen. Je hoeft niet altijd een mening te vormen over een ander en je hoeft geen oordeel te vellen over de ander. De ander is niet beter of minder dan jijzelf, dus probeer puur te aanschouwen wat de ander doet, leer hiervan en ontwikkel jezelf verder en verder.

Niet oordelen, maar puur observeren en daarvan leren. Wat een les is voor jou, kan voor een ander iets heel anders betekenen. Dat het voor jou niet zal werken, kan voor een ander heel goed werken. Daarom is het zinloos om te oordelen. Iedereen heeft zijn eigen lessen.

Jezelf observeren

Nog leuker, maar moeilijker (!), dan anderen observeren is jezelf observeren! Let eens op wat je doet, hoe je lichaam beweegt, wat voor woorden en zinnen je gebruikt. Denk eens na waarom je doet wat je doet. Zodra je dit namelijk ziet, kan je het steeds meer onder controle krijgen. Zo beheers je straks je emoties, zelfvertrouwen, bewegingen, en ben je meer bewust van jezelf. Veel dingen die mensen doen, doen ze op de automatische piloot.

Hier is op zich niks mis mee, maar jezelf onder controle hebben zal veel voordelen bieden. Probeer jezelf niet gek te maken en maak jezelf al helemaal niet onzeker, want onthoud dat alles wat jij doet goed is! Je kunt jezelf alleen maar verbeteren en hierdoor zal je lekkerder in je vel zitten, meer zelfvertrouwen hebben en dit zal je ook (onbewust) uitstralen.

Inlevingsvermogen = meer begrip = meer zelfontwikkeling

Wanneer je andere mensen kunt begrijpen, zal je meer kalmte in jezelf voelen. Je zal beter om kunnen gaan met stress en stressvolle situaties. Daarnaast zal je meer steun kunnen bieden aan de persoon of personen die dit nodig hebben. Verder zal jouw ontwikkelde inlevingsvermogen jezelf behoeden voor de vervelende situaties welke de ander al heeft meegemaakt of misschien nog vaker zal meemaken. Wees bewust!

Ook interessant:  Zo bescherm jij je Personal Space

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *