alles-over-weeen

Alles over weeën

Leestijd: 4 min

Als je last krijgt van weeën dan weet je in ieder geval één ding zeker: het kan nooit lang meer duren voordat je gaat bevallen. Er zijn tal van verschillende soorten weeën. Op het moment dat je kunt herkennen van welk soort weeën je last hebt, dan weet je ook hoe lang het ongeveer nog gaat duren voordat de bevalling eraan komt. Wel zo handig, als je nog een eindje moet rijden naar het ziekenhuis. In dit artikel lees je alles over weeën!

Hoe kan ik weeën precies herkennen?

Je kunt vooraf helaas nog niet zeggen wanneer je last krijgt van weeën. Sommige vrouwen krijgen last van voorweeën, maar dit is lang niet altijd het geval. Het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat je met elke soort weeën te maken krijgt. Het is vaak lastig om weeën te herkennen.

Een belangrijk kenmerk van weeën is dat ze regelmatig komen en voortdurend in intensiteit toenemen. Hoewel de weeën in het begin nog niet zo intens zijn en ook nog niet zo snel in intensiteit toenemen, worden ze vlak voor de bevalling elke paar minuten een stuk heftiger.

Ook kun je weeën herkennen aan het feit dat ze een duidelijk begin- en eindpunt hebben. In tegenstelling tot menstruatiepijnen, die doorgaans voortdurend aanwezig zijn, komen en gaan weeën in golven. Vaak voelt het alsof een wee naar een hoogtepunt toewerkt en vervolgens weer langzaam wegebt. Je hebt doorgaans dus niet voortdurend pijn als je last hebt van weeën.

Welke soorten weeën zijn er precies?

Het is handig om te kunnen herkennen van welke weeën je last hebt. Op deze manier weet je namelijk vaak hoe lang het nog ongeveer duurt voordat je gaat bevallen. We hebben een handig overzicht gemaakt van de soorten weeën waar je mee te maken kunt krijgen voor, tijdens en na je bevalling.

Ook interessant:  10 nuttige weetjes over een lage bloeddruk

1. Voorweeën
De eerste weeën waar je mee te maken gaat krijgen zijn de zogenoemde ‘voorweeën’. Hoe voorweeën precies voelen en hoe vaak ze komen verschilt per persoon. Vaak wordt het omschreven als lichte menstruatiepijn, maar sommige mensen ervaren het ook als flinke pijnscheuten.

Voorweeën beginnen meestal al een aantal dagen vóór de werkelijke bevalling en zijn qua intensiteit vaak een stuk milder dan de ‘echte’ weeën.

2. Indalingsweeën
De tweede soort weeën waar je mee te maken kunt krijgen zijn de indalingsweeën. Zoals de naam het eigenlijk al zegt, worden deze soort weeën veroorzaakt door het indalen van het hoofdje van je baby in je bekken.

Ook indalingsweeën worden vaak omschreven als menstruatiepijn, maar vrouwen geven vaak ook aan dat het een stekende pijn in de lies veroorzaakt. Het is echter ook goed mogelijk dat je helemaal niets merkt van de indalingsweeën.

3. Ontsluitingsweeën
Op het moment dat je last krijgt van ontsluitingsweeën, dan weet je dat de bevalling niet meer zo lang op zich zal laten wachten. Ontsluitingsweeën volgen vaak snel op elkaar en kunnen ook elke paar minuten in intensiteit toenemen. Hoewel de ontsluitingsweeën voornamelijk pijn in de buik veroorzaken, kan het ook uitstralen naar andere delen van het lichaam.

4. Weeënstorm
Het komt soms voor dat je in een hele korte tijd, bijvoorbeeld 10 minuten, meer dan 6 weeën krijgt. Dit noemen we ook wel een ‘weeënstorm’ en dit is meestal een voorteken dat de bevalling kort zal duren, want een ontsluiting van zo’n 10 centimeter wordt op deze manier snel gerealiseerd. Wat de benaming al doet vermoeden, wordt een weeënstorm vaak als erg heftig ervaren.

5. Nageboorte weeën
Ook na de bevalling kun je nog last krijgen van zogenoemde ‘nageboorte weeën’. Tijdens de nageboorte weeën zal je lichaam de placenta ofwel het moederkoek uitstoten. De nageboorte weeën zijn vaak lang niet zo pijnlijk als de werkelijke bevalling, maar het kan wel knap vermoeiend zijn.

Ook interessant:  Zwanger worden: 10 handige tips

6. Naweeën
Na de bevalling doet je lichaam er alles aan om de baarmoeder weer de oude vorm aan te laten nemen. Hiervoor zijn de zogenoemde ‘naweeën’ dan ook bedoeld. De naweeën worden vaak als vrij heftig ervaren.

Zeker als je al meerdere bevallingen hebt meegemaakt, zijn de naweeën vaak erg intensief. Het kost je lichaam dan namelijk steeds meer moeite om je baarmoeder weer tot de oude vorm terug te laten krimpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *