alles-over-borstvoeding

Alles over borstvoeding

Leestijd: 3 min

Het wel of niet geven van borstvoeding is vaak een lastige keuze. Hoewel er tal van voordelen kleven aan het geven van borstvoeding, is het voor een vrouw vaak ook heel ingrijpend. Er gaan heel wat fabels de rondte over borstvoeding, waardoor het niet vreemd is dat je niet precies meer weet wat wel en niet waar is over borstvoeding. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de 7 belangrijkste feiten over borstvoeding.

Borstvoeding is de gezondste voeding voor je baby

Het is een feit dat borstvoeding de gezondste voeding is voor je baby. Dit heeft ermee te maken dat er in moedermelk allerlei belangrijke stoffen zitten die je baby niet uit flesvoeding kan halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke afweerstoffen en bepaalde vitamines en mineralen.

Of je nu wel of geen borstvoeding wilt geven in de eerste maanden na de geboorte, het wordt in ieder geval wel vaak aangeraden om de eerste dagen na de geboorte borstvoeding te geven. Je baby heeft deze afweerstoffen in de eerste dagen namelijk hard nodig voor het ontwikkelen van zijn of haar immuunsysteem.

Borstvoeding zorgt voor een band tussen moeder en baby

Een ander feit over borstvoeding is dat het geven van borstvoeding voor een sterke band tussen de moeder en de baby zorgt. Dit wordt veroorzaakt door het hormoon ‘oxytocine’. Dit hormoon wordt ook wel eens het ‘knuffelhormoon’ genoemd en komt onder andere vrij tijdens het geven van borstvoeding. Bijkomend voordeel is dat het vrijkomen van deze stof ook stressverlagend blijkt te werken. Mooi meegenomen natuurlijk in de stressvolle periode na de geboorte.

Ook interessant:  11 redenen waarom je een hongergevoel hebt na het eten

Borstvoeding kan je kindje tegen bepaalde ziektes beschermen

Het is ook een feit dat het geven van borstvoeding je kindje tegen bepaalde ziektes kan beschermen. In moedermelk zitten namelijk veel belangrijke antistoffen die je baby helpen bij het ontwikkelen van zijn of haar immuunsysteem. Het nadeel van flesvoeding is dat hier geen antistoffen in zitten, waardoor je baby minder goed beschermd is tegen ziektes.

Het geven van borstvoeding is goed voor de lijn

Wist je dat het geven van borstvoeding ook goed is voor de lijn? Het blijkt namelijk dat je met het geven van borstvoeding ongeveer 500 calorieën per dag verbruikt. Mooi meegenomen natuurlijk als je snel van die zwangerschapskilo’s af wilt komen!

Met borstvoeding hoef je niet te doseren

In tegenstelling tot wanneer je flesvoeding zou geven, hoef je bij het geven van borstvoeding niet te doseren. Als jij je baby borstvoeding geeft op het moment dat hij of zij erom vraagt, dan weet je vrijwel zeker dat je baby niet te weinig of te veel voeding binnenkrijgt.

Het doseren van flesvoeding is vaak een stuk lastiger, waardoor je vaak te veel of te weinig voeding geeft aan je baby. Nog een reden om voor borstvoeding te kiezen!

Kolven is een prima alternatief voor rechtstreekse borstvoeding

Vind je het niet zo fijn om rechtstreeks borstvoeding te geven aan je baby? Dan is het ook prima om de melk te kolven. Door vooraf de melk al te kolven, kun je het voeden van de baby ook een keer aan je partner overlaten. Bij het geven van rechtstreekse borstvoeding is dit natuurlijk een ander verhaal. Bewaar de melk na het kolven wel op een goede manier, want het is niet heel lang houdbaar.

Hoelang je moedermelk kunt bewaren:

Maximale bewaarheid Temperatuur
Kamertemperatuur Tot en met 6 uur 16 tot 26 ºC
Geïsoleerde koeltas 24 uur Tot 4 ºC
Koelkast Tot 5 dagen Tot 4 ºC
Vriesvak koelkast 2 weken -15 ºC
Diepvriezer Tot 6 maanden optimaal,
tot 12 maanden bruikbaar
-18 tot -20 ºC
Ook interessant:  Wanneer doe je een zwangerschapstest?

Je kunt door borstvoeding last krijgen van kwaaltjes

Helaas maar waar; je kunt door het geven van borstvoeding last krijgen van verschillende kwaaltjes. Vooral de eerste dagen na de bevalling is het niet vreemd dat je borsten na het geven van borstvoeding pijnlijk aanvoelen. Na verloop van tijd kunnen er ook andere kwaaltjes ontstaan, waaronder stuwing, borstontsteking en tepelkloven.

Het is echter wel zo dat lang niet iedereen last krijgen van deze kwaaltjes door het geven van borstvoeding. Daarnaast kun je deze kwaaltjes vaak voorkomen door enkele maatregelen te nemen.

Video – Alles over borstvoeding

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *