alles-over-bacteriele-infecties

Alles over bacteriële infecties

Leestijd: 5 min

Iedereen krijgt er in zijn of haar leven wel eens zelf of in directe omgeving mee te maken: Bacteriële infecties. De symptomen van een bacteriële infectie lopen geheel uiteen en zijn voornamelijk afhankelijk van de soort infectie. Het kan daarom vaak nog knap lastig zijn om de symptomen van een bacteriële infectie te onderscheiden van mogelijke andere aandoeningen. Maar wat zijn bacteriële infecties nu eigenlijk precies, welke symptomen horen doorgaans bij een dergelijke infectie en welke behandelingen zijn er mogelijk? We hebben het voor je uitgezocht!

Wat is een bacteriële infectie eigenlijk?

Laten we beginnen met een korte uitleg over wat een bacteriële infectie nu eigenlijk precies is en hoe deze ontstaat. In je lichaam leven ontelbare hoeveelheden bacteriën die ervoor zorgen dat het lichaam functioneert zoals wij dat van ons lichaam verwachten. Heel soms dringt er van buitenaf een ziekteverwekkende bacterie binnen. Wanneer je last hebt van een bacteriële infectie, dan is er een ziekteverwekkende bacterie je lichaam binnengedrongen om zich daar vervolgens te gaan vermenigvuldigen. De reactie van het menselijk lichaam hierop is het ontstaan van een ontsteking. Ziekteverwekkende bacteriën kunnen op veel verschillende manieren en op elke plek je lichaam binnendringen. Zo kunnen deze bacteriën bijvoorbeeld in je voedsel of het drinkwater zitten, maar zweven ze ook door de lucht. Je hebt bijvoorbeeld al wel eens gemerkt dat je ook sneller ziek wordt als je langere tijd in de omgeving bent geweest van iemand die flink aan het snotteren is. Daarnaast kunnen ziekteverwekkende bacteriën ook gemakkelijk je lichaam binnendringen als je een wondje niet goed ontsmet.

Moet er altijd wat worden gedaan aan een bacteriële infectie?

Gelukkig is het immuunsysteem van het menselijk lichaam doorgaans dusdanig goed, dat een groot gedeelte van de ziekteverwekkende bacteriën zonder problemen kunnen worden gedood. Het doden van ziekteverwekkende bacteriën is voor het lichaam een intensief proces, hetgeen kan resulteren in het ervaren van de symptomen die bij een bacteriële infectie horen. Zo is bijvoorbeeld het verhogen van je lichaamstemperatuur, waarbij je last krijgt van koorts, enkel een methode van je lichaam om de kwaadwillende bacteriën te doden voordat ze verdere schade kunnen veroorzaken. Hoewel het lichaam in staat is om veel van de bacteriële infecties zelf op te lossen, kunnen sommige infecties dusdanig heftig zijn dat deze ook met medicatie moet worden behandeld om verdere schade te voorkomen. Vooral bij risicodoelgroepen zoals ouderen en zwangere vrouwen worden bacteriële infecties al snel met medicatie behandeld, omdat het lichaam van die mensen mogelijk niet voldoende kracht heeft om de infectie zelf te bestrijden.

Ook interessant:  Baking soda: zuiveringszout voor je gezondheid

Belangrijkste symptomen van een infectie

Juist doordat ziekteverwekkende bacteriën eigenlijk op elke plek het lichaam kunnen binnendringen, is het vaak lastig om bij het ervaren van symptomen direct de link met een bacteriële infectie te leggen. Daarnaast zit er ook een aanzienlijk verschil in heftigheid van de symptomen bij de verschillende bacteriële infecties. Zo kan het zomaar dat je niet eens hebt gemerkt dat je lichaam druk in de weer is geweest om een ziekteverwekkende bacterie te doden. Doordat sommige bacteriële infecties wel degelijk moeten worden behandeld, is het toch belangrijk om zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van mogelijke symptomen en deze ook zelf tijdig te kunnen herkennen.

De meest voorkomende symptomen van een bacteriële infectie zijn:

  • Zwelling van de geïnfecteerde plek
  • Roodheid van de geïnfecteerde plek
  • Warmte rondom de geïnfecteerde plek of zelfs door het hele lichaam
  • Pijn op de geïnfecteerde plek
  • Verlies van de functie van de geïnfecteerde plek (vaak pas in een laat stadium van de bacteriële infectie)

Zwelling, roodheid en warmte rondom de geïnfecteerde plek zijn de eerste symptomen van een bacteriële infectie. Wanneer het lichaam niet in staat is om de bacterie zelf te doden, of wanneer te lang wordt gewacht met de behandeling ervan, kan er pijn op de geïnfecteerde plek ontstaan. Wanneer de bacterie dan nog niet met medicatie wordt bestreden, kan deze zich verspreiden in de bloedbaan van je lichaam. Het gevolg kan het verlies van de functie van de geïnfecteerde plek zijn, maar ook het ontstaan van hoge koorts en koude rillingen behoort tot de symptomen van een vergevorderde bacteriële infectie. Het advies is om in dat geval met je huisarts te bespreken of een behandeling noodzakelijk is en welke behandeling het meest geschikt is voor jouw bacteriële infectie.

Voorkomen van een bacteriële infectie

Natuurlijk wil je een bacteriële infectie graag voorkomen. Toch is het niet altijd mogelijk om het binnendringen van ziekteverwekkende bacteriën in je lichaam volledig te voorkomen. Doordat ziekteverwekkende bacteriën een besmettende werking hebben, is het verstandig om op gepaste afstand te blijven van bijvoorbeeld iemand die buikgriep heeft. Daarnaast is het welbekende advies om regelmatig je handen te wassen nog altijd actueel. Veel bacteriën nestelen zich namelijk op je handen en proberen op een later moment je lichaam binnen te dringen. Verder is het natuurlijk aan te raden om goed te letten op de houdbaarheidsdatum en kwaliteit van je voedsel en het drinkwater. In landen waar de kwaliteit van het water lager ligt dan in Nederland kun je flink ziek worden van een glaasje kraanwater. Neem daarom het zekere voor het onzekere en drink in landen waar de kraanwaterkwaliteit slecht is altijd uit flessen water. Zelfs als je de nodige maatregelen neemt, is het vrijwel niet te voorkomen dat je vroeg of laat last krijgt van een bacteriële infectie. En dat is maar goed ook, want hierdoor leert je lichaam constant de juiste antistoffen aan te maken voor het bestrijden van ziekteverwekkende bacteriën.

Ook interessant:  Hierom wil jij ook aan Oil Pulling doen

Behandelen van bacteriële infecties

Van sommige bacteriële infecties, zoals een buikgriep, wordt verwacht dat een menselijk lichaam de ziekteverwekkende bacterie prima zelf kan bestrijden. Vaak wordt voor dergelijke infecties een behandeling afgeraden. Voor andere infecties, bijvoorbeeld een prostaatontsteking of blaasontsteking en luchtweginfecties zoals een longontsteking of keelontsteking wordt doorgaans sneller een behandeling voorgeschreven. Het is voor het lichaam namelijk niet altijd even makkelijk om deze infecties te bestrijden. Daarnaast worden bacteriële infecties bij risicodoelgroepen zoals ouderen en zwangere vrouwen doorgaans eerder behandeld met medicatie, omdat zij door een verslechterd immuunsysteem meer moeite hebben met het bestrijden van de infectie. In Nederland wordt een bacteriële infectie doorgaans behandeld met een antibioticakuur, maar vanwege de vervelende bijwerkingen hiervan kiezen steeds meer mensen voor een behandeling met natuurlijke middelen zoals gember.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *