Groene thee is een theesoort dat wordt gemaakt van het stomen, paneren en drogen van de bladeren van de Camellia sinensis plant. Het is één van de meest populaire dranken die wereldwijd wordt gedronken en wordt al duizenden jaren gebruikt.
Er wordt zelfs gedacht dat groene thee veel voordelen heeft voor de gezondheid van degenen die het regelmatig drinken. Hier zijn vijf mogelijke voordelen van groene thee en hoe je het in je dieet kunt opnemen.
- Het drinken van groene thee is goed voor je hersenen, botten, huid en hart.
- De voordelen van groene thee komen van cafeïne en L-theanine, die het geheugen en de aandacht verbeteren.
- Groene thee kan ook huidveroudering tegengaan wanneer het plaatselijk of oraal wordt gebruikt.
Inhoud
Verbetert de werking van de hersenen
Eén van de belangrijkste ingrediënten van groene thee is cafeïne. Cafeïne kan een chemische boodschapper in de hersenen blokkeren, adenosine genaamd, die bepaalt wanneer je je slaperig of wakker voelt. Het blokkeren van adenosine kan slaperigheid voorkomen, wat de reden is waarom zo veel mensen cafeïne gebruiken om wakker en mentaal scherp te blijven.
Een overproductie van adenosine in de hersenen is ook in verband gebracht met cognitieve aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. Onderzoek toont aan dat regelmatige consumptie van cafeïne het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen kan verminderen.
De hoeveelheid cafeïne in groene thee is veel lager dan in koffie, zodat je een aantal van de voordelen van cafeïne krijgt zonder de onaangename bijwerkingen, zoals nervositeit.
Groene thee bevat ook een aminozuur genaamd L-theanine, waarvan is ontdekt dat het helpt stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Onderzoek toont aan dat de combinatie van cafeïne en L-theanine de hersenfunctie verbetert door het werkgeheugen en de aandacht te versterken, en angst te verminderen.
Een kleine studie uit 2019 observeerde de effecten van het drinken van groene thee op de hersenfunctie, met als conclusie dat regelmatige theedrinkers hogere cognitieve functies en beter georganiseerde hersengebieden hebben, in vergelijking met niet-theedrinkers. Een 2017 review van 21 studies over de voordelen van groene thee stelde ook vast dat het drinken van groene thee gunstig is voor de cognitie en de hersenfunctie.
Houdt je hart gezond
Groene thee blijkt een rol te spelen bij de gezondheid van het hart door de risicofactoren die hartziekten veroorzaken te verminderen.
Hoge bloeddruk is één van de meest voorkomende risicofactoren voor hartziekten. Uit onderzoek blijkt dat de consumptie van groene thee de systolische en diastolische bloeddruk, de twee verschillende getallen waarmee de bloeddruk van een persoon wordt gemeten, aanzienlijk verlaagt.
Een grote studie uit 2006 toonde ook aan dat mensen die zes of meer kopjes groene thee per dag consumeerden, in vergelijking met degenen die minder dan één per week consumeerden, 33% minder kans hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen.
Groene thee kan meerdere klassieke hartrisicofactoren aanpakken, zoals lipiden, bloeddruk, en diabetes.
Bovendien werden in een zeer grote langetermijnstudie, gepubliceerd in 2020, twee groepen gevolgd die geen voorgeschiedenis van hartaandoeningen hadden. De eerste groep bestond uit mensen die meer dan drie keer per week groene thee dronken, en de tweede groep bestond uit mensen die nooit groene thee dronken, of het niet gewoonlijk dronken. Bij een follow-up ongeveer zeven jaar na het begin van de studie stelden de wetenschappers vast dat degenen die regelmatig thee dronken op de gemiddelde leeftijd van 50 jaar 1,4 jaar langer vrij zouden zijn van coronaire hartziekte dan degenen die dat niet deden.
Verlaagt het cholesterolgehalte
Catechine is een belangrijk bestanddeel van groene thee. Catechinen zijn natuurlijke antioxidanten met antioxidatieve, ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende effecten. Ze verlagen het cholesterolgehalte door de opname van cholesterol in het lichaam te verminderen.
Een analyse uit 2011 van 14 studies toonde aan dat het drinken van gemiddeld twee kopjes groene thee per dag gedurende 10 jaar resulteerde in significante verlagingen van het LDL-cholesterolgehalte. LDL-cholesterol staat ook bekend als slecht cholesterol, omdat het plaque kan veroorzaken in de slagaders, waardoor het risico op een hartaanval of een beroerte toeneemt.
Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat het drinken van groene thee of het gebruik van groene thee-extracten het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte kan verlagen en het HDL-cholesterolgehalte (goede cholesterol) kan verhogen. Het mechanisme hiervoor is niet goed gedefinieerd, maar één theorie is dat epigallocatechin gallate (ECGC), een verbinding van groene thee, invloed heeft op de circulatie van galzuren, wat helpt bij het reguleren van cholesterol.
Versterkt botten
Groene thee helpt ook om je botten gezond en sterk te houden. Onderzoek toont aan dat het kan helpen bij de behandeling en preventie van osteoporose, een aandoening die je botten zwakker maakt en vatbaarder voor breuken.
Theebladeren bevatten fluoride, dat osteoporose zou kunnen vertragen, evenals nuttige verbindingen zoals flavonoïden en fyto-oestrogenen. Flavonoïden zijn en fyto-oestrogenen zijn plantaardige chemicaliën die de botvorming kunnen versterken en de afbraak van botweefsel kunnen voorkomen.
In een studie uit 2017 werden 171 postmenopauzale vrouwen met zwakke botten en een lage botmassa in vier groepen gezet. De resultaten van de studie toonden aan dat de groep vrouwen die verbindingen uit groene thee kregen toegediend, een opmerkelijke verbetering van hun botgezondheid ondervonden.
Een studie uit 2009 concludeerde eveneens dat groene thee de gezondheid van de botten ten goede kan komen, na onderzoek van botvormende cellen. De onderzoekers stelden de cellen bloot aan epigallocatechine (EGC), gallocatechine (GC) en gallocatechine gallate (GCG), allemaal hoofdbestanddelen van groene thee. Na enkele dagen stelden zij vast dat EGC de botgroei tot 79% bevorderde. Ze stelden ook vast dat hoge concentraties EGC de activiteit van osteoclasten, een cel die botten verzwakt, verstoorden.
Voorkomt huidveroudering
Het drinken van groene thee – of het plaatselijk gebruik ervan – heeft vele voordelen voor je huid.
Groene thee bevat een micronutriënt genaamd epigallocatechin gallate (EGCG) dat verantwoordelijk kan zijn voor de huidherstellende eigenschappen van groene thee. Sommige onderzoeken tonen aan dat EGCG antioxidanten bevat, die schade door de zon helpen voorkomen. Het bevordert ook de hydratatie en het vasthouden van vocht in de huid en voorkomt rimpelvorming.
Groene thee heeft ook bewezen anti-verouderingseigenschappen te hebben. Een kleine studie uit 2005 onderzocht de effecten van het gebruik van orale supplementen en het plaatselijk aanbrengen van groene thee op de verouderende huid gedurende 8 weken. Onderzoekers stelden vast dat de combinatie van topisch en oraal gebruik van groene thee bij de deelnemers leidde tot een verbetering van de elasticiteit van de huid.
Catechine, een polyfenol in groene thee, helpt ook ontstoken huid te kalmeren wanneer het plaatselijk wordt gebruikt.
Conclusie
Groene thee is er in verschillende vormen, maar om optimaal van de voordelen van thee te genieten, drink je het beste gewoon puur, zonder suiker. Sommige onderzoeken suggereren dat het toevoegen van melk een aantal van de gezondheidsvoordelen van het drinken van thee teniet kan doen.
Het is belangrijk om te weten dat groene thee cafeïne bevat, dus als je overgevoelig bent voor cafeïne, kun je het beter in kleinere hoeveelheden drinken.