5-kilo-afvallen-in-1-week-met-het-ziekenhuisdieet

5 kilo afvallen in 1 week met het ziekenhuisdieet

Leestijd: 6 min

Voor veel mensen is het kwijtraken van overtollige kilo’s een lastige opgave. De gemakkelijkste manier om af te vallen is door (blijvende) aanpassingen te maken in je dieet. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om intensieve dieetprogramma’s, waaronder het ziekenhuisdieet, te volgen. Het ziekenhuisdieet is een zogenaamd ‘crashdieet’, wat concreet betekent dat het volgen van het ziekenhuis om drastische, ingrijpende aanpassingen in je dieet vraagt.

Hoewel het ziekenhuisdieet in de loop der jaren één van de bekendste en effectiefste dieetvormen is geworden, zijn de meningen over de gezondheidseffecten van dit dieet nog steeds verdeeld. Als je verder gezond bent kun je het ziekenhuisdieet prima voor een korte tijd volgen, maar het is geen geschikt dieet om langere tijd aan te houden. De resultaten van het ziekenhuisdieet liegen er niet om. Zo kun je met het ziekenhuisdieet in 1 week tot wel 5 kilo afvallen. Benieuwd wat het ziekenhuisdieet precies inhoudt en of het een geschikt dieet is voor jou? Lees dan vooral verder.

Wat is het ziekenhuisdieet precies?

Zoals de naam van het dieet eigenlijk al prijsgeeft, vindt het ziekenhuisdieet zijn oorsprong in het ziekenhuis. Oorspronkelijk werd het ziekenhuisdieet vaak voorgeschreven bij patiënten die vanwege medische redenen op zeer korte termijn veel overtollige kilo’s kwijt moesten zien te raken. Voor bepaalde operaties is het namelijk noodzakelijk dat een patiënt geen overgewicht heeft. Juist doordat het ziekenhuisdieet erg effectief is gebleken in het verhelpen van overgewicht, is dit dieet in de loop der jaren ook buiten het ziekenhuis populair geworden.

Tegenwoordig behoort het ziekenhuisdieet tot een van de bekendste afvaldiëten. Vooralsnog zijn de meningen over het ziekenhuisdieet bij critici verdeeld. Hoewel blijkt dat het ziekenhuisdieet erg effectief is in het verminderen van overgewicht, kan het voor langere tijd volgen van dit dieet voor allerlei tekorten in het menselijk lichaam zorgen.

Als je van plan bent om het ziekenhuisdieet te volgen, dan is het altijd aan te raden om dit in samenspraak met een arts of diëtist te doen. Het ziekenhuisdieet is van oorsprong bedoeld om gedurende korte tijd, bijvoorbeeld enkele weken, te volgen. Het wordt dus absoluut afgeraden om het ziekenhuisdieet langere tijd te volgen, ongeacht of dit onder begeleiding van een diëtist is of niet.

Hoe werkt afvallen met het ziekenhuisdieet?

Zoals eerder aangegeven is het ziekenhuisdieet een crashdieet. Dat betekent dat er ingrijpende veranderingen plaatsvinden in eetpatroon van de persoon die het dieet gaat volgen. Bij het ziekenhuisdieet ligt de totale geconsumeerde energiewaarde onder de 1000 calorieën per dag. Normaal gesproken ligt het onderhoudsniveau voor mannen rond de 2500 calorieën en voor vrouwen rond de 2200 calorieën per dag.

Ook interessant:  10 dingen die je kunt herleiden aan je darmen

Aangezien het risico op het ontstaan van een tekort aan bepaalde voedingsstoffen met een dusdanige lage consumptie aan calorieën erg groot is, geeft dit nogmaals aan hoe belangrijk het is om het ziekenhuisdieet uitsluitend in samenspraak met een diëtist te volgen.

Voordelen van het ziekenhuisdieet

Het grootste voordeel van het ziekenhuisdieet is dat de resultaten doorgaans snel zichtbaar zijn. Door het ziekenhuisdieet te volgen kun je namelijk binnen enkele dagen (bijvoorbeeld 3 tot 5 dagen) meerdere kilo’s kwijtraken. Daarnaast hoef je voor het volgen van het ziekenhuisdieet geen speciale producten te kopen, alles is namelijk gewoon in de supermarkt te koop. Doordat het ziekenhuisdieet in de loop der jaren razend populair is geworden, zijn er daarnaast op het internet tal van handige eetschema’s te vinden. Hierdoor hoef je dus niet meer zelf uit te stippelen hoe je maaltijden eruit moeten gaan zien.

Nadelen van het ziekenhuisdieet

Natuurlijk heeft het crashdieet ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel van het ziekenhuisdieet is dat het een erg ingrijpend dieet is. Vaak ervaren mensen die het ziekenhuisdieet volgen de omschakeling van een normale consumptie van ongeveer 2500 of 2200 calorieën per dag naar een maximale consumptie van 1000 calorieën per dag als lastig. Daarnaast denken veel mensen te lichtzinnig over het ziekenhuisdieet, waardoor veel mensen kort nadat ze met het dieet gestart zijn er alweer mee stoppen. Om het ziekenhuisdieet vol te kunnen houden is vastberadenheid zeker een vereiste.

Een ander nadeel van het ziekenhuisdieet is dat het alleen voor de korte termijn werkt. Tijdens het volgen van dit dieet leer je dus geen nieuwe levensstijl aan, waardoor je na een tijdje eenvoudig weer kunt terugvallen in je (slechte) eetpatroon en de zojuist kwijtgeraakte kilo’s weer aankomt. Daarnaast kun je het ziekenhuisdieet maximaal 10 dagen aaneengesloten volgen en zelfs dan bestaat de kans dat je tekorten krijgt van bepaalde voedingsstoffen. Het advies is daarom belangrijk om het ziekenhuisdieet altijd in overleg met een diëtist te volgen.

Het laatste nadeel van het ziekenhuisdieet is dat de maaltijden vaak als erg saai worden ervaren. Je eet en drinkt namelijk vrijwel elke dag exact dezelfde producten.

Voorbeeldmaaltijden tijdens het ziekenhuisdieet

Voordat je aan een dieet begint, is het belangrijk om alvast een goed beeld te krijgen van wat je te wachten staat. Het ziekenhuisdieet wordt doorgaans tussen de 3 en 10 dagen gevolgd, waarna weer een periode normaal gegeten wordt. Het wordt afgeraden om het ziekenhuisdieet langer dan 10 dagen aaneengesloten te volgen, omdat dan het risico op het ontstaan van tekorten te hoog wordt. Ook tijdens het volgen van het ziekenhuisdieet is het van belang om gezond en divers te eten. Hoewel je jezelf moet houden aan het maximale aantal calorieën per dag, kun je alsnog prima voldoende gezonde producten eten. Zodoende krijg je alsnog alle benodigde voedingsstoffen binnen.

Ook interessant:  Wat kun je doen tegen steelwratjes op je huid?

Voorbeeld van een ontbijt tijdens het ziekenhuisdieet
Het ontbijt tijdens het ziekenhuisdieet komt wellicht wat saai over, maar het zorgt er wel voor dat je de dag niet op een lege maag hoeft te beginnen. Tijdens het ziekenhuisdieet mag je bijvoorbeeld ontbijten met een sinaasappel of 2 mandarijnen in combinatie met een beschuitje of een geroosterde boterham zonder beleg. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om in de ochtend al voldoende te drinken. Zo mag je bijvoorbeeld water, thee of zwarte koffie drinken. Wel is het belangrijk om niets aan de drank toe te voegen. Voor koffie en thee betekent dit dus dat je er beter geen suiker of melk in kunt doen.

Voorbeeld van een lunch tijdens het ziekenhuisdieet
Tijdens de lunch van het ziekenhuisdieet mag je wat meer eten dan tijdens het ontbijt, maar het geheel wordt toch vaak nog als weinig en saai ervaren. Tijdens de lunch mag je wederom een sinaasappel of 2 mandarijnen eten, in combinatie met een gekookt ei (het toevoegen van wat peper en zout mag!), een grote beker met yoghurt of kwark (naturel) en 2 beschuitjes of 2 geroosterde boterhammen zonder beleg. Zorg er ook tijdens de lunch voor dat je voldoende drinkt. Je mag wederom kiezen uit water, thee of koffie zonder verdere toevoegingen.

Voorbeeld van een avondmaaltijd tijdens het ziekenhuisdieet
De avondmaaltijd is ook tijdens het ziekenhuisdieet de grootste maaltijd. Een avondmaaltijd bestaat tijdens het volgen van het ziekenhuisdieet bijvoorbeeld uit 100 gram gebakken kip (gebakken in olijf- of zonnebloemolie), wederom een sinaasappel of 2 mandarijnen, een beschuitje of een geroosterde boterham met niks erop en tot slot een beker yoghurt of kwark (naturel) als nagerecht. Zorg er in ieder geval voor dat je gedurende de dag ongeveer 2 liter vocht binnen hebt gekregen. Dit doe je bijvoorbeeld door voor en na elke maaltijd in ieder geval één groot glas water te drinken. Daarnaast is het toegestaan om gedurende de dag ook koffie en thee zonder toevoegingen te drinken.

Wat is jouw ervaring met het ziekenhuisdieet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *