tips-voor-een-lagere-cholesterol

11 Tips voor een lagere cholesterol

Leestijd: 2 min

Langdurig slechte cholesterolwaarden vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Gelukkig is het niet nodig om hierbij alleen op medicatie te vertrouwen en is het ook mogelijk om het cholesterol op natuurlijke wijze te verlagen. Dit zijn enkele punten die belangrijk zijn voor een lagere cholesterol.

1. Vermijd verzadigde- en transvetten

Verzadigde- en transvetten zorgen voor een toename van het ‘slechte’ LDL-cholesterol. Deze vetten zijn vaak van dierlijke oorsprong en zijn o.a te vinden in boter, vlees, zuivelproducten, gefrituurde snacks en chocolade. Lees de ingrediëntenlijst van verpakkingen goed om te voorkomen dat je iets aanschaft waar deze vetten in zitten.

2. Voorkom overgewicht

Een stabiel lichaamsgewicht is belangrijk om gezond ouder te worden. Overgewicht verergert bestaande aandoeningen en draagt bij aan de risico’s die komen kijken bij een te hoog cholesterol.

3. Zorg voor voldoende beweging

Minimaal 3 uur in de week sporten is al voldoende is om ‘goede’ HDL-cholesterol waarden te verhogen en verbeteringen te zien in het LDL-Cholesterol. Zorg daarom regelmatig voor voldoende beweging.

4. Meer vezels

Toevoeging van dagelijks 5-10 gram oplosbare vezels in het dieet zorgt voor een opmerkelijke daling van het LDL-cholesterol. Varieer verspreid over de dag met vezelrijke voeding zoals bonen, pruimen en havermout.

5. Ontspanning

Stress zorgt voor een stijging van het ‘slechte’ LDL-cholesterol en om dat zoveel mogelijk tegen te werken, wordt het aangeraden om meer te ontspannen en stressvolle situaties te vermijden.

6. Kies voor olijfolie

Olijfolie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Deze vetten zijn beschermend voor hart en bloedvaten. Door dagelijks minimaal twee eetlepels olijfolie in het dieet op te nemen, wordt het risico op hart- en vaatziekten gehalveerd!

7. Niacine (Vitamine B3)

Niacine verlaagt het LDL-cholesterol en zorgt voor een toename van het HDL-cholesterol. Natuurlijke bronnen van dit in water oplosbare vitamine zijn o.a zaden, groene groenten en peulvruchten.

Ook interessant:  Hierdoor is een Zoete Aardappel Gezonder dan een Gewone

8. Plantensterolen

Plantensterolen zorgen voor een beschermende laag in de darmen waardoor de opname van het LDL-cholesterol in de bloedbaan wordt tegengehouden.

Koop vandaag nog een verpakking plantensterolen

9. Eet meer noten

Noten met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren verlagen het LDL-cholesterol gehalte in het bloed. Varieer eens met noten als pecan, macadamia, amandel en pistache.

10. Meer lachen

Lachen is gezond! Dit lichaamseigen medicijn verhoogt het HDL-cholesterol. Geniet van het leven, lach veel en doe dingen waar je een goed gevoel van krijgt. Extra tip als je moeite hebt met lachen: Forceer 20 seconde lang de grootste smile op je gezicht en tel in gedachte. Hierna zul je je absoluut beter voelen, want door dit te doen komen er meteen endorfines vrij.

11. Stoppen met roken

Stoppen met roken kan ook zorgen voor een sterke toename in HDL-cholesterol waarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *