Heb je net een lekkere maaltijd gegeten, heb je na een klein uurtje alweer flinke trek. Het is helemaal niet vreemd dat je na het eten nog altijd een hongergevoel blijft houden. Knap vervelend natuurlijk als je jezelf aan een strikt dieet probeert te houden en die extra kilo’s er echt niet bij wilt hebben. Er zijn verschillende redenen waarom je na het eten nog steeds een hongergevoel kan hebben.
Doorgaans kun je door enkele aanpassingen in je dieet door te voeren ervoor zorgen dat het hongergevoel na het eten een stuk minder wordt, of dat het voortaan een stuk langer duurt voordat je na het eten weer een hongergevoel hebt. In dit artikel geven we je een overzicht van de 11 voornaamste redenen voor een hongergevoel na het eten en concrete tips hoe je van jouw hongergevoel af kunt komen!
Inhoud
Reden 1: Je slaat regelmatig maaltijden over
Als je regelmatig maaltijden overslaat, dan is het niet vreemd dat je na het eten van een flinke maaltijd binnen de kortste keren alweer trek hebt. Afhankelijk van je mate van activiteit gedurende de dag, vraagt je lichaam om een bepaalde hoeveelheid energie. Pas op het moment dat deze hoeveelheid energie is bereikt, geeft het lichaam een signaal aan de hersenen dat het hongergevoel mag stoppen. Op het moment dat je regelmatig een maaltijd overslaat, dan is het verzadigingsniveau waarschijnlijk nog lang niet bereikt. Het gevolg is dat je vlak na het eten van een maaltijd alweer een hongergevoel ervaart.
Reden 2: Je eet te snel
Ook te snel eten kan ervoor zorgen dat je direct na het eten alweer trek hebt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het ongeveer 20 minuten duurt voordat je lichaam een signaal aan de hersenen geeft dat je voldoende hebt gegeten. Als je elke keer al binnen 10 minuten klaar bent met eten, dan heeft je lichaam dus nog geen tijd gehad om dit signaal aan de hersenen te versturen. Het gevolg is dat je nog steeds een hongergevoel hebt, terwijl je eigenlijk al voldoende hebt gegeten. Als je vaak een hongergevoel ervaart na het eten, dan is het verstandig om voortaan wat rustiger te eten.
Reden 3: Je verwart dorst met een hongergevoel
Je bent echt niet de enige die veel te weinig drinkt dan eigenlijk zou moeten. Een gevoel van dorst kan eenvoudig worden verward met een hongergevoel, want het zijn beide processen die door de hersenen worden aangestuurd. Als je direct na het eten een gevoel van honger ervaart, vraag jezelf dan eerst af of je gedurende de dag eigenlijk wel voldoende hebt gedronken. Is dit niet het geval? Probeer dan een extra glas water te drinken op het moment dat je een hongergevoel ervaart.
Reden 4: Veel stress
Je wist waarschijnlijk al wel dat stress veel negatieve effecten kan hebben op het menselijk lichaam, maar wist je ook dat stress ervoor kan zorgen dat je constant honger hebt? Als je merkt dat je eigenlijk gedurende de hele dag, maar ook direct na een maaltijd, een hongergevoel hebt, dan is het verstandig om voor wat extra ontspanning te zorgen.
Reden 5: Te weinig slaap
Ook als je te weinig slaapt kun je na het eten van een maaltijd nog steeds een hongergevoel hebben. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die weinig slapen doorgaans calorierijker en meer eten gedurende de dag. Als je voortdurend last hebt van een hongergevoel, dan is het verstandig om voortaan wat eerder te gaan slapen en de nodige maatregelen te treffen voor een betere nachtrust.
Reden 6: Je eet te weinig eiwitten
Eiwitten zijn één van de voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je een verzadigd gevoel hebt. Als je te weinig eiwitten eet, dan is het logisch dat je eigenlijk voortdurend honger hebt. Als je last hebt van een vervelend hongergevoel, dan kan het verstandig zijn om voortaan wat meer eiwitrijke producten in je dieet op te nemen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld eieren, noten, melkproducten, vlees en vis.
Reden 7: Je eet te weinig vezels
Door voldoende vezels te eten kun je ervoor zorgen dat je langer een verzadigd gevoel houdt. Wist je bijvoorbeeld dat mannen, gemiddeld genomen, 40 gram vezels en vrouwen 25 gram vezels moeten eten? De kans is dus vrij groot dat je een te vezelarm dieet hebt! Door wat meer groente en fruit te eten, kun je de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt flink verhogen. Mogelijk lost die ook je constante hongergevoel op.
Reden 8: Snelle spijsvertering
Natuurlijk hoeft de oorzaak van het hongergevoel helemaal niet in je dieet te liggen. Het kan ook zomaar dat je simpelweg een snelle spijsvertering hebt en daardoor vaak een hongergevoel ervaart. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat in Nederland ongeveer 32% van de mensen last heeft van een snelle spijsvertering. Dit blijkt ook vaak uit het feit dat je veel kunt eten, maar dit niet in je gewicht terugziet. Als je door meer te eten wel snel aankomt, dan betekent dit in ieder geval dat je geen last hebt van een snelle spijsvertering. Mensen die wel last hebben van een snelle spijsvertering mogen best wat meer eten om het hongergevoel te stillen, maar maak het niet te gek!
Reden 9: Je eet op basis van emotie
Onze emoties staan in direct verband met ons eetgedrag. Beloon jij jezelf ook wel eens op een heerlijke (ongezonde) maaltijd nadat je goed hebt gepresteerd? Je bent niet de enige! Een constant gevoel van honger kan echter ook komen door het feit dat je niet lekker in je vel zit. Probeer voortaan te herkennen waar het gevoel van honger vandaan komt en hier actief iets mee te doen.
Reden 10: Je doet allerlei andere dingen tijdens het eten
In de huidige maatschappij is het niet vreemd om je lunch achter je laptop op te eten en de avondmaaltijd op de bank te nuttigen, terwijl je tv kijkt. Door tijdens het eten allerlei andere dingen te doen, verstoor je als het ware de communicatie tussen je lichaam en je hersenen. Je hersenen zijn namelijk veel te druk met het verwerken van alle informatie en negeert daardoor sommige signalen van het lichaam voor langere tijd.
Het gevolg is dat je na de maaltijd nog steeds een hongergevoel hebt. Probeer je aandacht tijdens het eten volledig op de maaltijd te richten. Om dit voor jezelf gemakkelijker te maken, kun je het best op een plek eten waar je niet kan worden gestoord.
Reden 11: Je richt je aandacht voortdurend op eten
Sommige mensen vinden eten dusdanig lekker, dat ze er eigenlijk de hele dag aan denken. Je zult jezelf er vast wel in herkennen dat als je een vrije zondag voor de televisie doorbrengt, je voortdurend denkt aan heerlijke snacks. Aangezien je hersenen zowel aan eten denkt als het hongergevoel aanstuurt, is het natuurlijk niet vreemd dat deze zaken vaak hand in hand gaan. Wees jezelf ervan bewust als je vaak aan eten denkt en probeer hier actief iets aan te doen.
Ik ben gestopt met roken, dus dacht dat dat de reden was van de hele dag een hongergevoel. Maar ik heb gelezen over drinken. Nou ik ga meer water drinken overdag, want dit kan zo echt niet langer doorgaan
volgens mij zijn er weinig manieren om van het hongergevoel af te komen als je bezig bent om gewicht kwijt te raken en je dus minder wilt toegeven aan tussendoor iets te eten
Heb alles goed doorgenomen. Ik merk dat ik te weinig drink. Zal daar meer aandacht voor geven.