voordelen-van-gember

10 voordelen van Gember

Leestijd: 5 min

Dat gember een groot aantal gezondheidsvoordelen heeft wist je waarschijnlijk al, maar welke voordelen dit precies zijn is tegenwoordig nog steeds onderwerp van menig discussie. Hoewel het inderdaad wetenschappelijk is aangetoond dat gember in sommige gevallen aanzienlijke gezondheidsvoordelen heeft, gaan er ook een groot aantal fabeltjes de ronde. Benieuwd wat de 10 belangrijkste bewezen gezondheidsvoordelen van gember zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Gember heeft een ontstekingsremmende werking

Eén van de bekendste voordelen van gember is dat het een ontstekingsremmende werking heeft. In gember zit namelijk de stof 6-ginerol, wat in de medische wereld bekend is als ontstekingsremmer. Vooral bij mensen die last hebben van chronische ontstekingen, zoals de Ziekte van Crohn, kan gember daarom een verzachtende werking hebben.

Gember kan ook in combinatie met reguliere ontstekingsremmende medicatie worden gebruikt. Bij ernstige ontstekingen moet wel een aanzienlijk hoeveelheid gember worden ingenomen om effectief te kunnen zijn.

Gember kan misselijkheid verminderen

Hoewel vroeger gember al vaak werd gebruikt voor het verminderen van misselijkheid, is pas recent wetenschappelijk aangetoond dat gember hier inderdaad voor kan worden gebruikt. Uit een aanvullend onderzoek blijkt dat gember ook effectief is voor het verminderen van de intensiteit van zwangerschapsmisselijkheid.

Ook wanneer je merkt dat je vooral in de ochtend vaak misselijk bent of snel last hebt van reisziekte, kun je gember op die momenten nemen om de misselijkheid te verminderen.

Gember kan menstruatiepijn verlichten

Hoewel vrouwen tijdens menstruatiepijn vaak pijnstillers als Ibuprofen en paracetamol innemen, blijkt uit onderzoek dat gember een vrijwel identieke verlichting kan bieden bij deze klachten. Doordat het uiteraard de voorkeur heeft om pijnklachten met een natuurlijk middel als gember te verlichten, wordt tegenwoordig steeds vaker geadviseerd om tijdens de menstruatie gember in te nemen in plaats van de eerdergenoemde medicatie.

Ook interessant:  Onderbuikpijn: 15 oorzaken en oplossingen voor lage buikpijn

Gember heeft een cholesterolverlagende werking

Een relatief onbekend gezondheidsvoordeel van gember is dat het cholesterol kan verlagen. Recent zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd om de cholesterolverlagende werking van gember te bevestigen. In deze studies wordt bevestigd wat veel mensen al lang dachten, namelijk dat gember inderdaad een cholesterolverlagend effect heeft.

Wel moet een aardige dosering van 3 maal daags 3 gram gember worden ingenomen om dit effect te bewerkstelligen.

Gember voorkomt mogelijk Alzheimer

De vervelende hersenziekte Alzheimer zorgt ervoor dat de conditie van de hersenen in rap tempo verslechterd. Hoewel de oorzaak van Alzheimer nog niet volledig duidelijk is, zijn er recent wel een aantal belovende onderzoeken gepubliceerd die aantonen dat gember mogelijk (deels) kan voorkomen dat mensen Alzheimer krijgen.

Uit deze onderzoeken blijkt namelijk dat gember een beschermde werking op de hersenen heeft, waardoor de achteruitgang van de hersenen kan worden voorkomen. Helaas is het meeste wetenschappelijke onderzoek vooralsnog gebaseerd op onderzoeken met dieren, maar de resultaten zijn in ieder geval hoopvol.

Gember werkt effectief bij diarree en Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS)

Uit een in 2015 gepubliceerd onderzoek blijkt dat gember effectief kan zijn bij de behandeling van diarree en overige buikklachten. In het onderzoek gaat het wel specifiek om diarree als gevolg van het eten van besmette voedingsmiddelen.

Daarnaast is aangetoond dat gember een verzachtende werking kan hebben op maag- en darmklachten van mensen die het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) hebben. Deze klachten kunnen naast diarree en constipatie ook uit een opgeblazen gevoel en een algeheel ongemakkelijk gevoel in de maag- en darmregio bestaan.

Gember voorkomt infecties

Uit wetenschappelijk onderzoek uit 2008 blijkt dat infecties aan het tandvlees, zoals parodontitis en gingivitis, kan worden voorkomen en behandeld met gember. De werkzame stof die infecties voorkomt is wederom 6-ginerol, de stof die ook een ontstekingsremmende werking heeft.

Aanvullend heeft een studie uit 2013 aangetoond dat gember mogelijk ook een remmende werking heeft op het RSV virus. Dit virus zorgt ervoor dat je verkouden wordt.

Ook interessant:  Hierdoor zijn Dadels zo gezond

Gember maakt afvallen makkelijker

Het innemen van gember om gemakkelijker en sneller af te vallen wordt al lange tijd geadviseerd door menig diëtist. Uit een in 2012 uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek blijkt inderdaad dat mensen die na de maaltijd gemberpoeder in heet water drinken doorgaans gemakkelijker en sneller afvallen.

Dat heeft ermee te maken dat gember ervoor zorgt dat je langer een vol gevoel hebt. Hierdoor ben je minder snel geneigd een extra tussendoortje te nemen. Het is hierbij wel belangrijk om de gemberoplossing pas na de maaltijd in te nemen, want anders is de werking niet optimaal.

Gember kan mogelijk kanker voorkomen

Vooral de laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen het innemen van gember en de groei van kankercellen. Uit onderzoek uit 2010 en 2014 blijkt inderdaad dat de stof ‘6-ginerol’, wat in grote hoeveelheden in gember zit, naast een ontstekingsremmende en infectie-bestrijdende werking mogelijk ook een kanker-voorkomende werking heeft.

Aanvullende onderzoeken tonen aan dat gember mogelijk effectief is bij eierstokkanker en alvleesklierkanker, maar het wetenschappelijke bewijs hiervoor is nog vrij beperkt. Het is momenteel dus nog niet met zekerheid te zeggen dat  gember daadwerkelijk kanker kan voorkomen of (deels) behandelen, maar de resultaten zijn vooralsnog hoopvol.

Gember kan de pijn bij artrose verminderen

Ook voor mensen die last hebben van artrose is gember een wondermiddel. De reumatische ziekte zorgt ervoor dat kraakbeen sneller beschadigd en langzamer hersteld, waardoor vaak symptomen als pijn aan de handen, voeten, rug of nek ontstaan. Doordat genezing van deze ziekte nog vrij lastig is, worden meestal alleen de pijnsymptomen bestreden.

Hoewel dokteren voorheen vooral pijnstillende medicatie voorgeschreven, wordt tegenwoordig ook geadviseerd om gember in te nemen als je last hebt van artrose.

Een recent onderzoek onder patiënten met artrose heeft namelijk aangetoond dat het pijnniveau van patiënten die gember innemen significant lager is dan die van de controlegroep. Dit betekent dat inname van gember ervoor kan zorgen dat er minder reguliere pijnmedicatie ingenomen hoeft te worden.

Hoewel enkele studies met overtuigende bewijzen zijn gekomen, zijn de meningen over de werking van gember bij artrose nog steeds verdeeld. Als je last hebt van deze ziekte, is het in ieder geval zeker het proberen waard om een tijdje gember te nemen en het effect zelf te ontdekken. Wist je dat je gember ook in handige capsules kunt kopen?

Video – 10 voordelen van Gember

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *