voordelen-van-diepe-ontspanning

10 voordelen van diepe ontspanning

Leestijd: 3 min

We leven in een maatschappij waarin alles alsmaar sneller lijkt te gaan. Overal kan er nog wat bovenop. Het kan sneller, beter, groter, meer! Maar waar ligt de grens? Hoog tijd om even een stap achteruit te nemen en ons te verdiepen in de voordelen van diepe ontspanning.

Slaap…

Jij bent toch niet iemand die zichzelf alleen ontspanning gunt wanneer het tijd is om te gaan slapen? Ik hoop het niet! Het is heerlijk om alle beslommeringen van de dag los te laten tijdens de slaap, maar ook gedurende de dag heeft het lichaam zo nu en dan behoefte aan ontspanning.

Diepe ontspanning kan zelfs als natuurlijk genezend ‘medicijn’ worden toegepast.

Overdag diepe ontspanning

Er zijn vele manieren om overdag te genieten van diepe ontspanning als tegenbalans van de dagelijkse inspanningen. Zelfs bij een zittend beroep kan het heilzaam zijn om gedurende de dag heel bewust de verschillende spiergroepen te ontspannen. Gespannen schouders en kaken, een stijve nek en geklemde vuisten zijn allemaal subtiele tekens van overmatige inspanning. In het begin onschuldig, maar het kan gemakkelijk escaleren tot pijnlijke lichamelijke klachten. Voorkomen dus!

Alle voordelen op een rij

Wanneer je er een gewoonte van maakt om je lichaam gedurende de dag te ontspannen, doe je jezelf en je gezondheid een groot plezier. De uitwerkingen zullen niet ongemerkt voorbij gaan, ook niet voor anderen die met jou in aanraking komen.

Mensen die bewust diepe ontspanning toepassen door middel van o.a meditatie, ademhalingsoefeningen, middagdutjes en meer beamen de vele voordelen. Wij hebben er in dit artikel 10 op een rij gezet:

1. Hart bescherming
Door vaker te ontspannen, bescherm je je hart. De hartslag gaat omlaag en stimuleert een gevoel van rust dat door het hele lichaam resoneert. Een rustig en gestaag kloppend hart is de basis van een goede gezondheid.

Ook interessant:  Goede voornemens blijven volhouden

2. Verbeterde concentratie
Door te ontspannen verminderen stresshormonen en wordt het concentratievermogen verbetert.

3. Verlaagde bloeddruk
Mensen met een verhoogde bloeddruk kunnen enorm veel baat hebben bij het doen van ontspanningsoefeningen of het nemen van een uitgebreide lichaamsmassage. De bloeddruk wordt aanzienlijk verlaagd en de uitwerkingen hiervan kunnen jarenlang doorzetten.

4. Stralende huid
Er zijn diverse huidproblemen gekoppeld aan stress, wat een vicieuze cirkel creëert als je er niet op let. Kies iedere keer weer voor ontspanning wanneer je merkt dat je in de stress begint te schieten. Een stralende huid is één van de vele beloningen.

5. Minder hoofdpijn
Diepe ontspanning stimuleert de bloedtoevoer en hormonen die pijn verlichten naar de hersenen en spieren

6. Sneller herstel van blessure
In een ontspannen toestand komen de lichaamsprocessen optimaal op gang. Herstel van een blessure of operatie verloopt sneller wanneer er zo min mogelijk stress in het spel is.

7. Betere beheersing van emoties
Mensen die vaak in een ontspannen toestand verkeren hebben een betere beheersing over hun emoties. Gevoelens van woede, verdriet, spanningen en frustraties worden minder heftig en minder frequent.

8. Verminderde spierspanning
We spannen vaak onbewust spieren aan die op hun beurt weer een stressreactie veroorzaken. Tijdens het kijken van een spannende wedstrijd of een spannende film worden de schouders, nek, kaken en handen afgeknepen van een normale bloeddoorstroming. Door bewust te ontspannen verminder je eenvoudig spierspanningen op momenten dat het niet nodig is om gespannen te zijn.

9. Verhoogde vruchtbaarheid
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mannen en vrouwen die een kind proberen te verwekken, meer kans op slagen hebben wanneer ze lange periodes van ontspanning aanhouden. Dit in tegenstelling tot stress en spanning.

10. Trager verouderingsproces
Regelmatige diepe ontspanning vertraagt het verouderingsproces. Gezonde cellen blijven langer actief en het immuunsysteem wordt versterkt.

Kiezen voor diepe ontspanning is hetzelfde als kiezen voor een stralende gezondheid. Reden genoeg om er meer tijd aan te besteden. Het is daarbij ook een fijne en goedkope manier om in jezelf te investeren. Wie wil dat nou niet?

Ook interessant:  Zo train jij je geheugen het best

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *