pijlers-voor-echte-vriendschap

10 pijlers voor échte vriendschap

Leestijd: 5 min

Sociale contacten en bijbehorende vriendschappen worden in de huidige maatschappij steeds vluchtiger. Het is daardoor steeds lastiger om een échte langdurige vriendschap op te bouwen. Het opbouwen van een échte vriendschap duurt jaren en voor het onderhouden hiervan zijn de inspanningen van eenieder in de vriendschap nodig. Een echte vriendschap is gemakkelijk te onderscheiden van een normale vriendschap.

Je vriend(in) zegt wanneer je fout zit

Fouten maken is menselijk en iedereen maakt in principe fouten. Een échte vriend(in) zal niet schromen het je te zeggen als je fout zit.  Als je iemand pas kort kent, dan is het voor diegene een stuk moeilijker om eerlijk tegen je te zijn over de fouten die je hebt gemaakt. Op het moment dat je vriend(in) je met enige regelmaat wijst op je fouten, dan is dit een duidelijk kenmerk van een gezonde vriendschap.

Je vriend(in) luistert echt naar wat je te zeggen hebt

Soms merk je dat iemand helemaal niet geïnteresseerd is in wat je precies zegt, maar het gesprek liever naar zijn of haar eigen hand wilt zetten. Échte vrienden vinden het geen enkel probleem om rustig te luisteren naar wat je te vertellen hebt en actief mee te denken. Een gesprek tussen echte vrienden heeft openheid en evenwichtigheid als kenmerken.

Je vriend(in) is er voor je als hij of zij nodig is

Echte vrienden zou je in principe dag en nacht moeten kunnen bellen op het moment dat je iets kwijt wilt. Merk je dat je vriend(in) er vaak juist niet is op de momenten dat je hem of haar het meest nodig hebt? Dan kun je jezelf afvragen of het wel een echte vriendschap is. Natuurlijk is het niet alleen belangrijk dat je vriend(in) aanwezig is, ook is het belangrijk dat diegene actief naar je luistert. Tijdens moeilijke gesprekken zal een echte vriend(in) daarom nooit op zijn of haar telefoon kijken.

Ook interessant:  Irritaties en ruzies oplossen en voorkomen

Je vriend(in) geeft je meer zelfvertrouwen

Een ander belangrijk kenmerk van een echte vriendschap is dat je vriend(in) probeert om je meer zelfvertrouwen te geven. Vaak hebben we vrienden het meest nodig als we onszelf verdrietig, boos of gekwetst voelen. Echte vrienden voelen perfect aan wanneer je een extra steuntje in de rug nodig hebt. Je kunt een echte vriendschap dus eenvoudig herkennen aan het feit dat deze vrienden er alles aan doen om je een beter gevoel te geven over jezelf en je zelfvertrouwen en eigenwaarde te verhogen.

Je vriend(in) geeft je eeuwige steun

In een vriendschap is het belangrijk om elkaar in mindere tijden te steunen. Kun je op elk moment je verhaal kwijt aan je vriend(in) en kun je daarbij gegarandeerd rekenen om steun? Dan is dat een duidelijk kenmerk dat jullie een échte vriendschap hebben. Natuurlijk werkt dit twee kanten op. Op het moment dat je vriend(in) steun nodig heeft, dan sta jij ook altijd voor hem of haar klaar.

Je vriend(in) zorgt voor minder stress

Zorgt je vriend(in) voor meer stress? Dan is dit een teken dat jullie vriendschap waarschijnlijk niet zo sterk is als je denkt. Echte vrienden zorgen er namelijk juist voor dat de ander door hun aanwezigheid of steun minder stress ervaren. Natuurlijk gaan ook vriendschappen lang niet altijd over rozen. Het is dus helemaal niet vreemd dat ook je échte vrienden soms voor wat extra stress zorgen. Dit is echter geen teken dat jullie vriendschap niet echt is.

Je vriend(in) kan je slecht nieuws brengen en je steunen

Een belangrijk kenmerk van een échte vriendschap is dat je elkaar slecht nieuws kan brengen. Neem bijvoorbeeld een situatie waarin je ziet dat je vriend of vriendin wordt bedrogen en diegene dit zelf niet ziet. Als je een échte vriend bent, dan zal je geen moment twijfelen om je vriend of vriendin het slechte nieuws te brengen.

Ook interessant:  Knuffelen maakt je gezonder

Het komt maar al te vaak voor dat vrienden elkaar geen slecht nieuws durven te brengen, of simpelweg niet de moeite doen om elkaar voor onheil te behoeden. In sommige gevallen kan je het idee hebben dat het brengen van slecht nieuws de vriendschap in gevaar kan brengen. Echte vrienden kunnen slecht nieuws echter goed van elkaar accepteren.

Je vriend(in) maakt tijd voor je

Zeker als jullie wat ouder worden en ook moeten denken aan je relatie of huwelijk, kinderen of je carrière is het vaak een stuk lastiger om de vriendschap actief te onderhouden. Vaak zie je daarom dat vriendschappen minder hecht worden of zelfs volledig sneuvelen op het moment dat iemand ouder wordt.

Toch is het nog altijd zo dat échte vriendschappen voor het leven zijn. Je kunt een échte vriendschap daarom eenvoudig herkennen aan het feit dat jullie zonder problemen tijd voor elkaar maken, zelfs als jullie druk zijn met andere zaken in jullie leven.

Je vriend(in) is vergevingsgezind

Iedereen maakt wel eens fouten. Zo is dit ook niet anders in vriendschappen. Echte vrienden kunnen elkaar echter een heleboel vergeven, zonder wrok te koesteren. Natuurlijk hebben ook échte vriendschappen grenzen en het is helemaal niet vreemd dat bepaalde zaken minder gemakkelijk te vergeven zijn.

Een kenmerk van een échte vriendschap is echter wel dat jullie elkaar uiteindelijk altijd zullen vergeven, ondanks dat hier soms wat minder tijd voor nodig is. Een ander belangrijk kenmerk is dat échte vrienden conflicten altijd zo snel mogelijk met elkaar bespreken, in plaats van hierover te roddelen met andere mensen.

Je vriend(in) gunt je alles

Ook jaloersheid is een doodnormale menselijke eigenschap. Hoewel jaloezie ook in échte vriendschappen met enige regelmaat kan voorkomen, gunnen jullie elkaar uiteindelijk alles. Echte vrienden kunnen gevoelens van jaloezie eenvoudig met elkaar bespreken en relativeren, waardoor dit doorgaans geen effect heeft op de vriendschap. Vriendschappen waarin jaloezie een hoofdrol speelt zijn doorgaans geen échte vriendschappen.

Video – 10 pijlers voor échte vriendschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *