Hoewel het misschien beangstigend klinkt, is het hebben van een lage bloeddruk doorgaans geheel onschuldig en tevens ongevaarlijk. Toch kunnen de symptomen die bij een lage bloeddruk horen erg vervelend zijn, waardoor het niet meer dan logisch is dat je je bloeddruk graag wilt verhogen.
Inhoud
Wat is een lage bloeddruk precies?
We spreken van een lage bloeddruk op het moment dat je bloeddruk dusdanig laag is dat je er klachten door ervaart. Welke bloeddruk je precies moet hebben alvorens er sprake is van een lage bloeddruk is afhankelijk van je geslacht. Bij mannen is er sprake van een lage bloeddruk als de bloeddruk lager ligt dan 110/70 mmHg en bij vrouwen is er sprake van een lage bloeddruk als de bloeddruk lager ligt dan 100/60 mmHg.
Het is niet zo dat je altijd de symptomen van een lage bloeddruk hoeft te ervaren als je bloeddruk lager is dan normaal. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld helemaal geen last van hun lage bloeddruk, terwijl een ander bij een kleine verlaging van de bloeddruk al klachten ervaart.
Feitjes over een lage bloeddruk
Er is op het internet veel te lezen over een te lage en een te hoge bloeddruk. Helaas klopt veel van deze informatie niet, of betreft het onvolledige informatie. Om je een beter beeld te geven van wat een lage bloeddruk (niet) is, hebben we een overzicht gemaakt van 10 nuttige weetjes over een lage bloeddruk.
Een lage bloeddruk is vaak onschuldig
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is een lage bloeddruk vaak onschuldig. Het is dus lang niet alleen noodzakelijk om een huisarts te bezoeken als je last hebt van een lage bloeddruk. Wel is het belangrijk om je bloeddrukwaarden goed in de gaten te blijven houden als je eenmaal last hebt van een lage bloeddruk. Als de waarden erg laag worden, is het namelijk wel belangrijk om je huisarts om advies te vragen.
Een lage bloeddruk kan talloze oorzaken hebben
Er zijn talloze oorzaken die een lage bloeddruk kunnen veroorzaken. Als je last hebt van een lage bloeddruk, dan hoeft dit daarom helemaal niet te betekenen dat er iets ergs met je aan de hand is.
Mogelijke oorzaken van een lage bloeddruk zijn bijvoorbeeld bloedverlies (bijvoorbeeld als gevolg van heftige menstruatie), vochtverlies (bijvoorbeeld als gevolg van een heftige buikgriep waarbij je veel moet braken en diarree hebt), bepaalde infecties (waaronder maag-darminfecties, waarbij je tevens veel moet braken en/of diarree hebt), zwangerschap (het is heel gebruikelijk om tijdens de zwangerschap een lage bloeddruk te hebben) en het gebruik van bepaalde medicijnen (bijvoorbeeld plaspillen).
Een lage bloeddruk tijdens de zwangerschap is heel normaal
Ben je zwanger en heb je last van een lage bloeddruk? Dan hoef je jezelf absoluut geen zorgen te maken. Het is namelijk heel normaal dat je last hebt van een lage bloeddruk tijdens je zwangerschap. Wel is het belangrijk om je bloeddrukwaarden goed in de gaten te houden, want een té lage bloeddruk kan wel degelijk gevaarlijk zijn.
Een lage bloeddruk kan worden veroorzaakt door bepaalde medicijnen
Merk je dat je last hebt van een lage bloeddruk sinds je bepaalde medicijnen gebruikt? Het is goed mogelijk dat de lage bloeddruk een bijwerking is van deze medicijnen. Controleer altijd in de bijsluiter van je medicijnen of dit het geval is. In principe is een lage bloeddruk een onschuldige bijwerking van medicijnen, maar de symptomen kunnen wel erg vervelend zijn.
Als je veel klachten ervaart als gevolg van je lage bloeddruk, dan kun je aan je huisarts vragen of er ook een alternatief medicijn zonder deze bijwerking voorgeschreven kan worden.
Je kunt zelf iets doen aan je lage bloeddruk
Als je erg veel last hebt van klachten als gevolg van je lage bloeddruk, dan kun je zelf een aantal dingen doen om je bloeddruk te verhogen. Eén van die dingen is meer zout eten. Zout zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer water vasthoudt. Als je een lage bloeddruk hebt, dan is het zeker in de zomer belangrijk om voldoende zout binnen te krijgen.
Probeer daarnaast hitte en drukte zoveel mogelijk te mijden, want dit kan je bloeddruk verder verlagen.
Artsen schrijven doorgaans geen medicatie voor bij een lage bloeddruk
Aangezien een lage bloeddruk onschuldig is, schrijven artsen doorgaans geen medicatie voor als je last hebt van een lage bloeddruk. Enkel als de klachten als gevolg van je lage bloeddruk dusdanig sterk aanwezig zijn, of als je bloeddruk een gevaarlijk lage waarde aanneemt, kan een arts ervoor kiezen om medicijnen voor te schrijven die de bloeddruk verhogen.
Vaak zal de arts echter samen met jou willen onderzoeken wat de oorzaak van de lage bloeddruk precies is. Vaak kun je door het wegnemen van de oorzaak van de lage bloeddruk je bloeddruk eenvoudig verhogen.
Een lage bloeddruk kan duidelijke symptomen hebben
Als je last hebt van een lage bloeddruk, dan kun je last krijgen van allerlei symptomen, maar dan hoeft niet. Het is namelijk ook goed mogelijk dat je wel een lage bloeddruk hebt, maar hier geen klachten door ervaart. Als je een lage bloeddruk hebt, dan voel je jezelf vaak duizelig op het moment dat je ineens opstaat.
Daarnaast kun je regelmatig het gevoel hebben dat je flauw gaat vallen, maar ook daadwerkelijk flauwvallen behoort tot de bekende symptomen van een lage bloeddruk. Mensen met een lage bloeddruk hebben daarnaast vaak ook een wat bleek uiterlijk en hebben regelmatig last van ernstige vermoeidheid. Als je jezelf herkent in de symptomen van een lage bloeddruk, dan kan het verstandig zijn om je bloeddruk te (laten) controleren.
Een lage bloeddruk is gemakkelijk aan te tonen
Gelukkig is het erg eenvoudig om aan te tonen of je wel of geen last hebt van een bloeddruk. Dit kun je namelijk zelf doen met een bloeddrukmeter, maar je kunt dit ook bij de huisartsenpost of in het ziekenhuis laten doen. Als je regelmatig last hebt van een lage of juist een hoge bloeddruk, dan is het verstandig om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen. Op die manier kun je je bloeddrukwaardes zelf voortdurend in de gaten blijven houden.
Een lage bloeddruk hoef je meestal niet te behandelen
Het is heel normaal om een wat verlaagde of juist verhoogde bloeddruk te hebben. Het is in de meeste gevallen dus niet noodzakelijk om een lage bloeddruk te behandelen. Enkel wanneer de bloeddrukwaardes gevaarlijk laag worden of als je veel klachten ervaart als gevolg van de afwijkende bloeddrukwaardes kan er in overleg met de huisarts voor worden gekozen om met een behandeling te starten.
Veel water drinken kan de symptomen van lage bloeddruk verlichten
Als je last hebt van een lage bloeddruk, dan is het verstandig om voldoende water te drinken. Doe bij voorkeur ook wat zout in het water, want met een lage bloeddruk is het belangrijk om voldoende zout binnen te krijgen. Een minimaal hoeveelheid van 2 liter water per dag is het uitgangspunt bij een lage bloeddruk.