Niet alleen worden kruiden en specerijen vaak gebruikt als smaakmaker aan gerechten, ook gebruiken veel mensen specifieke kruiden vanwege de talloze gezondheidsvoordelen. Hoewel van de meeste kruidensoorten niet wetenschappelijk is aangetoond dat de gezondheidsvoordelen daadwerkelijk te danken zijn aan de consumptie van deze kruiden, hebben veel mensen wel degelijk profijt bij het gebruik van bepaalde kruiden. Er worden ook steeds meer nieuwe kruidensoorten ontdekt waar nog überhaupt geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan. Vooral in de Oosterse geneeskunde is het heel gebruikelijk om ziektes en aandoeningen te behandelen met kruiden en specerijen. Ook in de westerse landen is er steeds meer aandacht voor de gezondheidseffecten van geneeskrachtige kruiden en specerijen. We hebben een overzicht gemaakt van de 10 meest gezonde kruiden.
Kurkuma
Je hebt er waarschijnlijk al wel eens van gehoord, maar de kans is groot dat je het nog nooit hebt gegeten. We hebben het over kurkuma. De laatste jaren is er flink wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze kruidensoort en de resultaten zijn veelbelovend. Zo zou kurkuma de lever zuiveren, de stofwisseling weer in balans brengen en daarnaast ook ontstekingsremmend werken. Deze ontstekingsremmende werking heeft kurkuma te danken aan de stof ‘curcumine’.
Regelmatige consumptie van kurkuma zou meerdere chronische ziektes kunnen voorkomen, waaronder tal van hart- en vaatziekten, artritis en mogelijk zelfs kanker. De werking van kurkuma op het doden van kankercellen is weliswaar nog maar met een beperkt aantal onderzoeken aangetoond, maar de reeds uitgevoerde onderzoeken hebben er wel al bewijs voor gevonden. Kurkuma is één van de populairste kruiden in India, een land waar specifieke soorten kanker aanzienlijk minder vaak voorkomen. Kurkuma mag dus zeker niet ontbreken in je kruidenkastje.
Peterselie
Het gebruik van peterselie is ook in de Westerse keuken ondertussen heel normaal geworden. Goed nieuws voor de mensen die regelmatig met peterselie koken, want deze kruidensoort biedt tal van gezondheidsvoordelen. Zo is deze kruidsoort rijk aan vitamine A en C en mineralen als foliumzuur en kalium. Daarnaast is peterselie ook rijk aan vezels, wat een positieve werking heeft op de stoelgang.
Doordat peterselie relatief veel antioxidanten bevat, is regelmatige consumptie van deze kruid erg goed voor het voorkomen van hart- en vaatziektes. Wist je daarnaast dat het kauwen op peterselie ook voor een heerlijk frisse adem zorgt? Als je van plan bent om peterselie te kopen, dan kun je het best kiezen voor bladpeterselie. Peterselie is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf kweken.
Kaneel
Ook in de Westerse keuken is kaneel vaak een vast onderdeel op de ingrediëntenlijst van gerechten. Niet alleen is kaneel een perfecte smaakmaker aan je gerecht, consumptie van deze kruid biedt ook nog eens een groot aantal gezondheidsvoordelen. Zo is aangetoond dat kaneel de vetverbranding in je lichaam stimuleert en de bloedsuikerspiegel stabiliseert.
Vanwege de verbrandende werking, wordt het toevoegen van kaneel aan het dieet vaak aangeraden aan mensen die overgewicht hebben en graag willen afvallen. Kaneel stimuleert ook de aanmaak van eiwitten, waardoor je spieren minder snel stijf worden en je na het sporten minder snel last krijgt van spierpijn. Tot slot bevat kaneel ook ontzettend veel antioxidanten.
Gember
Je hebt vast al wel eens gehoord dat je het best gemberthee kunt drinken als je misselijk bent. Gember wordt wereldwijd al honderden jaren gebruikt voor het bestrijden van allerlei maag- en darmklachten, waaronder chronische misselijkheid. Gember stimuleert ook de vetverbranding in je lichaam, waardoor de kans op het ontstaan van overgewicht afneemt.
Tot slot zou het drinken van gember het herstelproces na genezing van darmkanker stimuleren. Zeker als je regelmatig last hebt van maag- en/of darmklachten, dan is gember dus een echte aanrader.
Nootmuskaat
Nootmuskaat is typisch een kruidsoort waar je van moet houden. Het geeft namelijk een krachtige smaak af aan de gerechten waarin het wordt verwerkt, waar niet iedereen even dol op is. Naast het feit dat nootmuskaat één van de populairste smaakmakers aan gerechten is, is het ook nog eens één van de gezondste kruidensoorten. Zo zou nootmuskaat de hersenwerking stimuleren, vermoeidheid en stress verminderen en ontstekingen kunnen behandelen.
Nootmuskaat wordt in de Chinese geneeskunde vaak gebruikt voor het behandelen van maag- en darmklachten als winderigheid, obstipatie, diarree en een opgeblazen gevoel. Zeker als je met enige regelmaat last hebt van buikpijn, dan is het een aanrader om wat vaker met nootmuskaat te koken.
Saffraan
Hoewel saffraan oorspronkelijk enkel werd gebruikt in de Perzische geneeskunde, komt deze kruidensoort tegenwoordig in vrijwel elke keuken voor. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de geneeskrachtige werking van saffraan. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat saffraan erg effectief is bij het behandelen van het premenstrueel syndroom (PMS).
Saffraan wordt in de Perzische geneeskunde gezien als een natuurlijk middel om depressies te verlichten. Afgezien van deze belangrijke gezondheidsvoordelen, is saffraan natuurlijk ook gewoon een heerlijke smaakmaker.
Rozemarijn
Van rozemarijn is bekend dat het een positief effect heeft op de hersenwerking. Verschillende onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat zelfs de geur van rozemarijn in een ruimte er al voor kan zorgen dat mensen beter presteren tijdens examens.
Rozemarijn wordt tegenwoordig vaak toegevoegd aan vlees, omdat het kan voorkomen dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan tijdens het bakken van vlees. Natuurlijk geeft rozemarijn ook simpelweg een heerlijke smaak en geur aan gerechten, wat een minstens zo belangrijke reden is om regelmatig met rozemarijn te koken.
(Zwarte) peper
In de Westerse keuken is het heel gebruikelijk om peper toe te voegen aan gerechten. De meeste Nederlanders hebben daarom standaard een potje met peper in hun keukenkastje staan. Naast het feit dat peper vaak een belangrijke smaakmaker is, biedt deze kruidensoort ook tal van gezondheidsvoordelen.
Zo zou peper ontstekingsremmend werken, vetverbranding stimuleren, het slechte LDL-cholesterol verlagen en het goede HDL-cholesterol verhogen. Regelmatige consumptie van peper zou het ontstaan van bepaalde hart- en vaatziektes daarom kunnen voorkomen. Het is wel aan te raden om te kiezen voor zwarte peper.
Salie
Salie is typisch één van die kruidensoorten waar je waarschijnlijk wel eens ooit van hebt gehoord, maar waar je nog nooit mee hebt gekookt. Eeuwig zonde, want salie is niet alleen ontzettend lekker in tal van gerechten, deze kruidensoort biedt ook nog eens enorm veel gezondheidsvoordelen. Zo hebben onderzoeken bijvoorbeeld bewijs gevonden dat salie de ziekte van Alzheimer al in een vroeg stadium kan afremmen.
Daarnaast zijn er ook nog tal van andere onderzoeken die hebben aangetoond dat salie de hersenwerking verbetert. Tot slot is er ook een onderzoek gepubliceerd waarin is aangetoond dat salie mogelijk keelpijn kan verzachten. Salie wordt tegenwoordig ook vaak in capsulevorm verkocht, aangezien veel mensen het gebruiken voor en tijdens examens en geheugentesten.
Tijm
Misschien wel één van de oudste kruidensoorten is tijm. Deze kruidensoort werd in de tijd van de Romeinen en Grieken al gebruikt voor het behandelen en verzachten van allerlei kwaaltjes, waaronder hoofdpijn en gewrichtsklachten. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat tijm bloedzuiverend en antibacterieel werkt.
Consumptie van tijm zou tijdens een grote maaltijd een positief effect hebben op je spijsvertering en de vetverbranding in je lichaam. Genoeg redenen dus om wat vaker met tijm te koken!
Heel uitgebreide informatie over gezonde kruiden