Van kinds af aan wordt je aangeleerd dat het belangrijk is om elke dag voldoende groente te eten. De meeste groentesoorten bevatten namelijk specifieke voedingsstoffen die we niet of te weinig uit andere voedingsmiddelen kunnen halen. Welke voedingsstoffen er precies in zitten verschilt per groentesoort. Het is daarom van belang om voldoende af te wisselen tussen de verschillende soorten groenten. Benieuwd wat de meest gezonde groenten zijn of wil je simpelweg inspiratie opdoen welke groentesoorten je nog een keer wilt proberen? We hebben een overzicht van de 10 meest gezonde groentesoorten voor jou.
Inhoud
Hoeveel groente moet ik eigenlijk per dag eten?
Voordat we beginnen aan ons lijstje met 10 meest gezonde groentesoorten is het handig om te weten hoeveel groente je nu eigenlijk per dag moet eten. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Je leest het inderdaad goed: dit is een minimale waarde.
Als je bijvoorbeeld weinig fruit en toch graag voldoende vezels binnen wilt krijgen, dan kun je beter wat meer groente eten. Het is overigens niet noodzakelijk om de volledige 250 gram groente in één maaltijd binnen te krijgen. Je mag dit dus gerust verspreiden over alle maaltijden die je op een dag eet.
Daarnaast maakt het in principe ook niet uit op welke manier je de groente klaarmaakt. Je kunt het dus zowel rauw eten als koken, stomen, bakken, grillen en wokken. Onthoud wel dat bij bereiding op hoge temperaturen er vitamines verloren kunnen gaan. Dit is bij stomen nauwelijks het geval. Nu je een goed beeld hebt van hoeveel groente je dagelijks nodig hebt is het tijd om inspiratie op te doen met ons lijstje van 10 meest gezonde groentesoorten.
Boerenkool
Laten we meteen met één van de meest Nederlandse groentesoorten beginnen: boerenkool! Boerenkool is familie van broccoli, spruiten en andere koolsoorten als bloemkool. Boerenkool kan op talloze manieren worden bereid. Zo maken veel mensen er bijvoorbeeld het liefst een overheerlijke boerenkoolstamppot van, maar je kunt boerenkool ook prima rauw verwerken in een smoothie of salade.
Boerenkool is rijk aan een aantal belangrijke vitamines, waaronder vitamine A, B6, C en K. Daarnaast bevat boerenkool ook een grote hoeveelheid mineralen, waaronder calcium, kalium, koper en mangaan.
Broccoli
Een andere gezonde groentesoort die je waarschijnlijk wel bekend voorkomt is broccoli. Niet alleen behoort broccoli tot de gezondste groentesoorten ter wereld, ook is het één van de populairste groenten in Nederland. Broccoli is rijk aan vitamine C, een belangrijke vitaminesoort voor ons lichaam die we doorgaans maar beperkt uit andere voedingsmiddelen halen.
Broccoli bevat ook belangrijke mineralen als foliumzuur, ijzer, calcium en magnesium. Broccoli kan op verschillende manieren worden klaargemaakt, maar de meeste mensen kiezen ervoor om het te koken, stomen of roerbakken.
Spruitjes
Terwijl de één het liefst elke week spruitjes eet, lust de ander het helemaal niet. Over vrijwel geen enkele groentesoorten zijn de meningen zo verdeeld als bij spruitjes. Dat is eeuwig zonde, want spruitjes zijn wel één van de gezondste groentesoorten die je in Nederland kunt kopen.
Spruitjes zijn namelijk niet alleen rijk aan vitamine C en K, maar ook aan mineralen als calcium, ijzer en foliumzuur. Vergelijkbaar met broccoli, zijn ook spruitjes rijk aan de voedingsstof ‘sulforafaan’. Van deze stof wordt gedacht dat het mogelijk het ontstaan van kankercellen kan voorkomen. Spruitjes kunnen op verschillende manieren worden bereid. Je kunt er, afhankelijk van je eigen voorkeur, voor kiezen om ze te koken, stomen of roerbakken.
Spinazie
Hoewel je waarschijnlijk altijd dacht dat het een fabeltje is dat je van het eten van spinazie sterk wordt, is deze uitspraak wel degelijk op waarheid gebaseerd. Spinazie bevat namelijk een grote hoeveelheid ijzer, wat onder andere een belangrijke rol speelt bij de spierontwikkeling. Daarnaast is spinazie ook rijk aan allerlei vitamines, waaronder vitamine B2, vitamine B6, vitamine C, vitamine K en vitamine A.
Spinazie bevat ook veel magnesium, calcium, selenium, mangaan, tryptofaan en belangrijke aminozuren. Doordat spinazie ook ontzettend veel vezels bevat, heeft het daarnaast ook een positieve werking op de spijsvertering. Daarnaast hebben onderzoeken aangetoond dat de voedingsstoffen in spinazie het ontstaan van hart- en vaatziektes kunnen voorkomen en de hersenwerking stimuleren.
Asperges
Een groot gedeelte van de Nederlanders is dol op asperges. En dat is maar goed ook, want asperges zijn ontzettend gezond! Asperges zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C en vitamine K en mineralen als kalium en foliumzuur. Onderzoeken hebben aangetoond dat asperges een vochtafdrijvende werking hebben. Stoffen in asperges zorgen ook voor een gezonde bacteriesamenstelling in de darmen.
Helaas zijn asperges in Nederland meestal alleen in de zomer verkrijgbaar. Soms tref je ze ook in het najaar nog wel eens aan in de supermarkt, maar dan betreffen het vaak asperges die uit het buitenland zijn geïmporteerd. Dat maakt ze niet minder lekker, maar ze zijn in die periode daardoor vaak wel een stuk duurder.
Tuinerwten
Tuinerwten bewijzen dat het formaat van een groentesoort absoluut niets zegt over hoe gezond het is, want tuinerwten horen beslist tot de gezondste groentesoorten die je in Nederlandse supermarkten kunt kopen. Tuinerwten bevatten niet alleen een grote hoeveelheid vitamine B6, vitamine C en vitamine K, maar is ook rijk aan talloze mineralen.
Van de voedingsstoffen die in tuinerwten zitten is aangetoond dat ze hart- en vaatziektes kunnen voorkomen en daarnaast zorgen voor sterkere botten. Vaak kiezen mensen, vanwege het kleine formaat van deze groente, ervoor om tuinerwten te verwerken in gerechten als soep en salades. Tuinerwten kun je gedurende het hele jaar in vrijwel elke Nederlandse supermarkt kopen.
Wortelen
In de Westerse gerechten wordt steeds vaker wortel toegevoegd. En dat is een goede ontwikkeling, want wortelen zijn een zeer gezonde groentesoort. Je hebt waarschijnlijk al wel eens gehoord dat het eten van wortelen zorgt voor gezonde ogen. Dit heeft ermee te maken dat de stoffen in wortelen ervoor zorgen dat ons lichaam vitamine A kan aanmaakt. Vitamine A heeft vervolgens weer een direct effect op ons zicht.
Vitamine A heeft nog een aantal andere belangrijke functies in het menselijk lichaam, bijvoorbeeld dat het zeer goed voor de botten is, maar ook voor de huid en het gebit. Tot slot kan vitamine A bepaalde hart- en vaatziektes voorkomen. Bijkomend voordeel van wortelen is dat deze groente erg eenvoudig klaar te maken is. Je kunt ervoor kiezen om ze rauw te eten, maar het is ook erg lekker als je ze hebt gekookt of gestoomd.
Uien
Ui is wereldwijd gezien misschien wel één van de populairste groentesoorten. En dat is ook niet zo vreemd, want je kunt ui in vrijwel elke gerecht verwerken zonder dat de smaak te overheersend wordt. Ui is rijk aan een aantal belangrijke voedingsstoffen die we als mensen beslist nodig hebben, waaronder vitamine C, chroom en flavonoïden.
Onderzoek heeft aangetoond dat de stoffen in ui zorgen voor een betere spijsvertering, bloedsuiker kunnen verlagen en ontstekingsremmend werken. Vaak worden uien kort meegekookt of meegebakken met andere ingrediënten, maar je kunt het ook zonder problemen rauw eten. Hoewel het eten van een rauwe ui wellicht niet je voorkeur heeft, bevat het op dat moment nog wel de meeste flavonoïden.
Rode bieten
Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de stoffen in rode bieten het ontstaan van hart- en vaatziektes kunnen voorkomen. Rode bieten bevatten voedingsstoffen die een ontstekingsremmende werking hebben en mogelijk zelfs effectief zijn in het bestrijden van verschillende soorten kanker.
Rode bieten kun je het hele jaar door in de Nederlandse supermarkt vinden. Je hoeft rode bieten niet eerst te koken voordat je het eet, maar veel mensen vinden dit wel lekkerder. Rode bieten kunnen perfect worden verwerkt in salades, smoothies en soep. Ook kun je er ook een heerlijke stamppot van maken.
Bleekselderij
Tot slot mag ook bleekselderij niet ontbreken in ons lijstje van meest gezonde groenten. Bleekselderij is rijk aan vitamine B en C en bevat daarnaast een grote hoeveelheid kalium. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat bleekselderij de bloeddruk en het slechte cholesterol kan verlagen.
Bleekselderij kan in talloze gerechten worden verwerkt en tevens op verschillende manieren worden klaargemaakt. Je kunt bleekselderij rauw eten, maar vaak is het toch wat lekkerder om het even kort te koken of te bakken. Bleekselderij wordt vaak in gerechten verwerkt en maar zelden los gegeten.