meest-gezonde-fruitsoorten

10 meest gezonde fruitsoorten

Leestijd: 6 min

Fruit is niet alleen een ideaal tussendoortje om de dag wat beter door te kunnen komen, ook bevat het voedingsstoffen die cruciaal zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Het is daarom belangrijk om elke dag voldoende fruit te eten. Vaak denken mensen dat ze minder fruit hoeven te eten als ze veel groente eten. Dit is echter niet het geval. In fruit zitten namelijk ook voedingsstoffen die meestal niet of maar beperkt in groente zitten. Doordat niet elke fruitsoort dezelfde voedingsstoffen bevat en je natuurlijk geen tekort wilt krijgen aan bepaalde voedingsstoffen, is het belangrijk om regelmatig af te wisselen tussen de verschillende soorten fruit. 

Hoeveel fruit moet ik eigenlijk per dag eten?

Veel mensen vinden het maar onduidelijk hoeveel fruit ze per dag moeten eten om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen om minimaal 2 stuks fruit per dag te eten, hetgeen gelijkstaat aan ongeveer 200 gram per dag. In principe maakt het niet uit voor je welke fruitsoorten je kiest. Daar waar één appel, peer of banaan wel als één stuk fruit telt, telt bijvoorbeeld één kers of aardbei niet als één stuk fruit.

Je zult daarom regelmatig fruit moeten wegen om te achterhalen of je aan het advies van het Voedingscentrum voldoet. Natuurlijk is het geen probleem om een keer een dag wat minder fruit te eten en dit de volgende dag te compenseren, maar als je jezelf aan het advies van het Voedingscentrum houdt is de kans klein dat je tekorten krijgt.

Appel

Niet alleen is de appel één van de bekendste en populairste fruitsoorten ter wereld, het is ook nog eens ontzettend gezond om dagelijks een appeltje te eten. Appel is namelijk rijk aan vitamine B en vitamine C en tal van antioxidanten. Daarnaast bevatten appels ook veel vezels, wat een positieve werking op de spijsvertering heeft. Was de appel altijd wel goed als je deze met schil eet. Je kunt appels het hele jaar door in de Nederlandse supermarkt vinden. Vaak zijn de appels die in de supermarkt worden verkocht van Nederlandse bodem, wat het ook een zeer goedkope fruitsoort maakt.

Ananas

Deze tropische vrucht is niet alleen ontzettend lekker, maar ook erg gezond. Als je per dag ongeveer 200 gram ananas zou eten, dan krijg je maar liefst 125% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Daarnaast is ananas ook rijk aan bromelaïne, wat volgens onderzoek het lichaam kan ondersteunen in het opnemen en verteren van eiwitten.

Ook interessant:  Vlierbloesem heeft geneeskracht

Ook hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat ananas bloeddrukverlagend werkt, de spijsvertering stimuleert, het immuunsysteem verbetert, de botten versterkt en de vruchtbaarheid verbetert. Ananas is dus niet alleen een heerlijke snack, maar ook erg gezond! Je kunt ananassen het hele jaar door in de supermarkt kopen, aangezien deze fruitsoort uit het buitenland wordt geïmporteerd.

Kiwi

Een eenvoudige manier om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C te komen is het eten van één kiwi per dag. Eén kiwi bevat namelijk al meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Kiwi’s zijn het hele jaar door verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten, maar de prijs van deze fruitsoort is in de zomerperiode veruit het laagst. Veruit het grootste gedeelte van de kiwi’s die je in de Nederlandse supermarkt koopt worden namelijk geïmporteerd uit het buitenland.

Banaan

Een smaakvolle maar bovenal ontzettend gezonde fruitsoort is banaan. Het grootste gedeelte van de fruitetende Nederlanders eet in ieder geval één keer per week een banaan. En dat is ook niet zo vreemd, want bananen zijn in Nederlandse supermarkt erg goedkoop, relatief lang houdbaar en makkelijk mee te nemen naar school of werk.

Bananen zijn vooral rijk aan vitamine B en belangrijke mineralen als kalium, magnesium, ijzer en selenium. Daarnaast bevatten bananen veel vezels, hetgeen zorgt voor een betere spijsvertering. Hoewel je banaan natuurlijk als gezonde snack kunt eten, kun je het ook in tal van gerechten verwerken.

Sinaasappel

Sinaasappels zijn niet alleen geschikt voor het maken van smoothies, maar ook om los te eten. Sinaasappels zijn, net als de meeste andere fruitsoorten, vooral rijk aan vitamine C. Daarnaast staan sinaasappels erom bekend veel vezels te bevatten, wat een positieve werking op je spijsvertering heeft. In de supermarkt wordt vaak ook sinaasappelconcentraat verkocht.

Onderzoek heeft echter aangetoond dat deze drankjes uit de supermarkt veel minder vitamine C bevatten dan zelf geperste sinaasappelsap. In de loop der jaren is er veel wetenschappelijke onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van de voedingsstoffen in sinaasappels.

Uit deze onderzoeken blijkt dat de voedingsstoffen die voorkomen in sinaasappels de bloeddruk kunnen verlagen, nierstenen kunnen bestrijden, het slechte cholesterol kunnen verlagen en reuma kunnen voorkomen.

Avocado

Sinds een aantal jaren in avocado ook in Nederland een ontzettend populaire fruitsoort. Niet alleen kunnen veel mensen de frisse smaak van avocado erg waarderen, ook zijn steeds meer mensen op de hoogte van de gezondheidsvoordelen van avocado. In tegenstelling tot de meeste andere vruchten, bevatten avocado’s veel gezonde vetten die belangrijk zijn voor ons lichaam.

Ook interessant:  Zo voorkom je verkoudheid

Daarnaast zijn avocado’s ook rijk aan vezels, kalium en magnesium. Als je dagelijks één hele avocado zou eten, dan zou je namelijk al bijna 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid kalium binnenkrijgen. Avocado’s zijn het hele jaar door te koop in Nederlandse supermarkten. Doordat avocado’s niet goed kunnen groeien in het Nederlandse klimaat en daardoor geïmporteerd moeten worden in het buitenland, is het een relatief dure fruitsoort.

Bosbessen

De kans is groot dat je niet zo vaak bosbessen eet, want deze fruitsoort komt in Nederland wat minder voor. Het is dus vaak goed zoeken in de supermarkten om bosbessen voor een betaalbare prijs te kunnen vinden. Dat is erg jammer, want bosbessen zijn wel erg gezond. Deze fruitsoort bevat namelijk een grote hoeveelheid vitamine C, vitamine K, mangaan en vezels.

Ook bevatten bosbessen veel antioxidanten, die het ontstaan van Alzheimer, verschillende hartaandoeningen en diabetes kan voorkomen.

Peren

Als we het over gezonde fruitsoorten hebben, dan mogen peren natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Peren zijn rijk aan vitamine A, vitamine C, vitamine E en vitamine K. Daarnaast bevatten peren ook veel calcium, foliumzuur, magnesium, koper en mangaan. Het is echter wel zo dat peren relatief veel suikers bevatten. Dit maakt deze fruitsoort wat minder geschikt als je juist probeert om minder suiker te eten.

Je kunt peren het hele jaar door in de supermarkt kopen. Doordat peren ook in Nederland groeien en daardoor niet het hele jaar door hoeven te worden geïmporteerd uit het buitenland, behoren peren tot de goedkoopste fruitsoorten van Nederland.

Aardbeien

Wist je dat aardbeien naast een heerlijke snack ook nog eens heel gezond zijn? Deze fruitsoort is namelijk rijk aan vitamine C, mangaan, kalium en folaat. Doordat aardbeien ook relatief veel suikers bevatten, is het aan te raden om deze fruitsoort wel met mate te eten.

De prijs van aardbeien in de Nederlandse supermarkt verschilt erg per seizoen. In de zomermaanden groeien aardbeien namelijk ook prima in Nederland, waardoor je ze ook goedkoop in de supermarkt kunt kopen. In de wintermaanden moeten de aardbeien worden geïmporteerd, waardoor de prijs van een bakje aardbeien flink kan oplopen.

Veenbessen

Je hebt er wellicht nog nooit van gehoord, maar veenbessen zijn één van de gezondere fruitsoorten die er zijn. Naast vitamine C zijn veenbessen ook rijk aan vitamine E, vitamine K1 en koper. Daarnaast bevatten veenbessen ook nog eens een grote hoeveelheid antioxidanten die tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengen.

Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de antioxidanten van veenbessen urineweginfecties kunnen behandelen. Het is even zoeken om veenbessen in Nederlandse supermarkten te kunnen vinden, maar bij de meeste grote supermarkten kun je ze wel kopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *