handige-weetjes-over-teken

10 handige weetjes over teken

Leestijd: 6 min

Teken behoren misschien wel tot de meest gevreesde insecten. En dat is ook niet zo vreemd, want je kunt door een tekenbeet knap ziek worden. Toch gaan er ook een hoop fabeltjes de rondte over teken en de gevolgen van een tekenbeet. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van 10 handige weetjes over teken, zodat je voortaan de feiten goed op een rijtje hebt.

Van een tekenbeet hoef je niet altijd ziek te worden

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is het niet zo dat je altijd ziek wordt als je gebeten bent door een teek. De kans dat een teek de ziekte van Lyme overbrengt wordt wel groter op het moment dat deze zich langer op de huid heeft genesteld. Het is daarom belangrijk om een teek, zo snel mogelijk nadat je deze hebt ontdekt, van je huid te verwijderen.

Alleen teken die drager zijn van de ziekte van Lyme kunnen deze ziekte op mensen overbrengen. Aangezien slechts een klein gedeelte van alle teken drager is van deze ziekte, is de kans dat je de ziekte van Lyme als gevolg van een tekenbeet krijgt dus relatief laag.

De ziekte van Lyme is lastig te herkennen

Maar als een teek dan toch de ziekte van Lyme heeft overgebracht, dan is deze ziekte vaak lastig te herkennen. De eerste symptomen van de ziekte van Lyme zijn namelijk vrij mild. Eerst zul je enkel een rode kring op de huid ontdekken op de plek waar je gebeten bent door de teek. Vaak nestelen teken zich op plekken waar je niet zo vaak kijkt, bijvoorbeeld in je knieholte of onder je oksel.

De kans dat je deze rode kringen daarom snel opmerkt is meestal relatief klein. Pas een hele tijd later zul je last krijgen van de andere symptomen van de ziekte van Lyme, maar behandeling van de ziekte is dan al een stuk lastiger. Het wordt daarom geadviseerd om jezelf regelmatig te controleren op de symptomen van de ziekte van Lyme als je regelmatig een boswandeling maakt.

Ook interessant:  10 voordelen van Gember

Teken komen niet alleen in bossen voor

Een ander fabeltje over teken is dat deze insecten alleen in bossen voorkomen. Dit is echter geheel onjuist. Teken kunnen in principe overal voorkomen, maar houden zich wel het liefst schuil in de bosjes. Vaak nestelen ze zich op het uiteinde van takjes, zodat ze zich gemakkelijk op hun prooi kunnen laten vallen.

Aangezien er nu eenmaal meer bosjes en takken aanwezig zijn in beboste gebieden, tref je teken in grote hoeveelheden aan in bossen. Ze kunnen echter ook gewoon in de bosjes in je achtertuin zitten. Ook als je nooit een boswandeling maakt moet je jezelf dus regelmatig controleren op de aanwezigheid van teken en tekenbeten.

Teken zitten graag op warme plekjes

Het is ook een feit dat teken graag op warme plekjes gaan zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan plekken als je oksels, liezen en knieholtes. Doordat teken zich vanaf takken laten vallen, nestelen ze zich ook vaak op je hoofdhuid.

Doordat je doorgaans deze plekken niet zo snel controleert op de aanwezigheid van insecten, worden teken vaak pas (te) laat ontdekt. Maak dus niet dezelfde fout en controleer tijdens het tekenseizoen ook deze plekjes goed op teken.

Je kunt teken weren met middelen als DEET

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het wel degelijk mogelijk om teken te weren met insecten-werende middelen. Je kunt hiervoor het best het middel ‘DEET’ gebruiken. DEET zorgt er niet alleen voor dat insecten als muggen je niet meer zo interessant vinden, het middel houdt ook teken op afstand.

Zeker als je van plan bent om tijdens het tekenseizoen een lekkere boswandeling te maken, is het aan te raden om jezelf goed in te smeren met DEET. Het middeltje stinkt wel een beetje, dus laat je hier niet door afschrikken.

Bescherm jezelf vandaag nog tegen tekenbeten

Je moet altijd een tekentang gebruiken voor het verwijderen van teken

Veel mensen raken na het ontdekken van een teek op de huid in paniek en proberen het insect zo snel mogelijk van zich af te trekken. Dit is echter een verkeerde manier om teken te verwijderen. Door een teek op een willekeurige manier van je huid af te trekken, vergroot je namelijk de kans dat een gedeelte van de teek achterblijft in de huid. Niet alleen kan de tekenbeet op deze manier gaan ontsteken, ook kan de teek nog steeds de ziekte van Lyme overbrengen.

Ook interessant:  Hierdoor heb je last van Rugpijn

De enige juiste manier om een teek te verwijderen is met een tekentang. Je kunt het best altijd een tekentang meenemen als je een boswandeling gaat maken, zodat je eventuele teken direct van je huid kunt verwijderen. Het is wel belangrijk om ook de tekentang op een juiste manier te gebruiken. Als je een tekentang koopt, dan ontvang je hierbij altijd gebruikersinstructies.

Je moet altijd naar de huisarts met de symptomen van de ziekte van Lyme

Als je de (eerste) symptomen van de ziekte van Lyme herkent, bijvoorbeeld een rode cirkel rondom de tekenbeet, dan is het belangrijk om hier altijd mee naar de huisarts te gaan. Op het moment dat de ziekte van Lyme in een vroeg stadium wordt ontdekt, dan is behandeling ervan vaak nog relatief eenvoudig.

Hoe langer je hiermee wacht, hoe lastiger de ziekte te behandelen is. Noteer in ieder geval altijd de datum en het tijdstip waarop je een tekenbeet hebt ontdekt. De huisarts zal hier altijd naar vragen om in te kunnen schatten welke behandelmethode het effectiefst zal zijn.

Teken zijn er in allerlei soorten het maten

Voor veel mensen is het lastig om teken te onderscheiden van andere soorten insecten. Dat is ook niet zo vreemd, want teken zijn er in allerlei soorten en maten. Het formaat van een teek kan namelijk aanzienlijk toenemen op het moment dat deze zich vol met bloed heeft gezogen.

Gelukkig is er tegenwoordig een officiële teken-app van het RIVM waarmee je kunt achterhalen of het wel of geen teek betreft. Het is altijd verstandig om na het verwijderen van een insect even te controleren of het een teek betrof. Als het een teek betreft moet je namelijk andere maatregelen nemen na een tekenbeet dan bij andere insectensoorten.

Er bestaat echt zoiets als een ‘tekenseizoen’

Hoewel je het wellicht niet zou denken, bestaat er wel degelijk zoiets als een ‘tekenseizoen’. Een ‘tekenseizoen’ is eigenlijk niets anders als een periode in het jaar waarin er een grote hoeveelheid teken voorkomen.

Er zijn verschillende websites waarop je kunt controleren of er bij jou in de buurt op dit moment naar verwachting ook veel teken leven. Hier kun je vervolgens rekening mee houden tijdens je voorbereiding op een boswandeling.

Een tekenbeet is geen reden voor paniek

Jaarlijks worden veel Nederlanders door een teek gebeten. Als je door een teek gebeten wordt, dan is dit echter geen reden voor paniek. In de meeste gevallen is een tekenbeet volledig onschuldig. Probeer de teek wel zo snel mogelijk te verwijderen, noteer de datum waarop je de tekenbeet hebt ontdekt en blijf jezelf in de dagen tot weken daarna controleren op de eerste symptomen van de ziekte van Lyme.

Eén van de eerste symptomen is het ontstaan van een rode kring rondom de tekenbeet. Herken je jezelf in de eerste symptomen van de ziekte van Lyme? Ga hier dan wel zo snel mogelijk mee naar de huisarts. Een passende behandeling kan in dat geval snel worden gestart, waardoor de kans op restklachten nihil is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *