dingen-waar-een-introvert-behoefte-aan-heeft

10 dingen waar een introvert behoefte aan heeft

Leestijd: 5 min

Als je introvert bent, dan heb je doorgaans behoefte aan andere dingen dan wanneer je extravert zou zijn. Zo vindt een introvert het prima om een hele dag alleen een boek te lezen, terwijl een extravert het liefst de hele dag onder de mensen is en op de vrijdagavond vaak in de kroeg te vinden is. Het is goed om van jezelf te weten of je introvert of juist extravert bent.

Daarnaast is het belangrijk dat de mensen in je omgeving ervan op de hoogte zijn wat voor type mens je bent, zodat ze beter begrijpen waarom je bepaalde keuzes maakt in je leven. Ben je benieuwd waar introverte mensen doorgaans behoefte aan hebben, zodat je kunt bepalen of je zelf ook introvert bent? In dit artikel hebben we een lijstje gemaakt van 10 dingen waar een introvert meestal behoefte aan heeft.

Diepgaande gesprekken

Introverte mensen vinden het heerlijk om diepgaande gesprekken te hebben. Daar waar iemand die extravert is het liefst gesprekken met zoveel mogelijk mensen heeft, kiest een introvert secuur zijn of haar gesprekspartners. Hoewel een introvert doorgaans prima oppervlakkige gesprekken kan hebben, bijvoorbeeld een gesprek over het weer of het nieuws, is een introvert pas tevreden als het gesprek wat meer de diepte ingaat. Dit betekent overigens niet dat je tijdens elk gesprek met een introvert de diepte in hoeft te gaan.

Een moment van rust na een drukke dag

Introverte mensen vinden het fijn om na een drukke dag een moment van rust te hebben. Een introvert is doorgaans namelijk erg gevoelig voor prikkels en wat minder goed in het verwerken van al deze prikkels dan een extravert. Een introvert heeft na een drukke dag een moment voor zichzelf nodig om alle prikkels te kunnen verwerken en even tot rust te kunnen komen.

Ook interessant:  5 Voordelen van Groene Thee voor je geheugen, huid en hart

Pas na wat rust genomen te hebben zal een introvert zich weer voldoende energiek en comfortabel voelen om volgende prikkels te ontvangen. Hoe een moment van rust er voor een introvert precies uitziet verschilt per persoon. Voor de één is het voldoende om even een kwartiertje alleen te kunnen zijn, terwijl de ander hier de rest van de avond voor nodig heeft.

Momenten van stilte

Daar waar extraverte mensen doorgaans niet zo goed tegen stilte kunnen, vinden introverte mensen stilte heerlijk. Introverte mensen hebben er behoefte aan om in het gezelschap van mensen te zijn die een moment van stilte ook kunnen waarderen. Een introvert zal zich doorgaans ergeren aan extraverte mensen die elk moment van stilte proberen op te vullen met geklets. Niet vreemd dus dat een introvert meestal het liefst tijd spendeert met andere introverte mensen.

Voldoende tijd voor interesses en hobby’s

Voor een introvert is het belangrijk om voldoende tijd te kunnen besteden aan zijn of haar interesses en hobby’s. Deze behoefte komt sterk overeen met de behoefte aan rust na een drukke dag. Voor introverte is het uitoefenen van een hobby, bijvoorbeeld wandelen, schilderen, tuinieren of koken, een manier om tot rust te komen. Tijdens het beoefenen van de hobby krijgen introverte mensen namelijk de kans om alle prikkels van de dag te verwerken.

Een eigen plekje

Voor een introvert is het heel belangrijk om een eigen plekje te hebben. Dit kan zoiets simpels zijn als een eigen kamer waar hij of zij zich in kan terugtrekken om het moment dat daar behoefte aan is. Een introvert werkt ook het liefst in een afgesloten kantoor en deelt de ruimte bij voorkeur met niemand. Introverte mensen kunnen zich slecht concentreren op het moment dat ze in een grote ruimte moeten werken. Als een introvert toch in een grote menigte moet werken, dan zal hij of zij zich zoveel mogelijk proberen af te sluiten van de rest, bijvoorbeeld door een koptelefoon te dragen.

Tijd om na te denken tijdens een gesprek

Voor een introvert is het doorgaans erg lastig om direct een antwoord te formuleren in een gesprek. Introverte mensen hebben daarom wat meer tijd nodig om rustig na te kunnen denken, waarna ze met een goed doordacht antwoord komen waar ze zelf helemaal achter staan. Extraverte mensen hebben er doorgaans juist geen problemen mee om snel een antwoord te formuleren, maar besteden daardoor vaak minder tijd om het antwoord goed te overdenken. Juist doordat introverte mensen het liefst rustig nadenken over wat ze precies willen zeggen, geven zij de voorkeur aan contact op afstand (bijvoorbeeld via e-mail of een app) dan in persoon.

Ook interessant:  Relaties waar beide personen wat aan hebben

Begrip van vrienden

Een introvert vindt het net als een extravert prettig om sociale contacten te onderhouden, maar doet dit wel op een andere manier dan een extravert. Een introvert probeert zich daarom te omringen met mensen die er begripvol voor zijn dat hij of zij liever gezellig een avondje thuis spendeert met vrienden dan naar een kroeg of club gaat. Een introvert hangt doorgaans meer waarde aan het begrip van anderen dan een extravert.

Een betekenisvolle baan

Voor een introvert is het belangrijk om een baan met betekenis te hebben. Doorgaans vinden introverte mensen het belangrijker om een baan te hebben waarin ze echt wat voor andere mensen kunnen betekenen, dan dat ze veel geld verdienen. Voor een extravert is het weliswaar ook belangrijk om een betekenisvolle baan te hebben, maar extraverte mensen hechten doorgaans ook veel waarde aan de hoogte van het salaris.

Ruimte om niet te hoeven reageren

Soms weet een introvert simpelweg de juiste woorden niet te vinden om ergens goed op te kunnen reageren. Een introvert heeft daarom vaak behoefte aan ruimte om zichzelf niet uit te hoeven leggen tegenover anderen. Als je een introvert wat langer de tijd geeft, zal een reactie vaak na een tijdje alsnog volgen.

Ongestoord kunnen werken

Voor een introvert is het belangrijk om ongestoord te kunnen werken. Introverte mensen kiezen er daarom vaak voor om wat eerder op kantoor te zijn, zodat ze zich gedurende de eerste uren van de dag maximaal kunnen concentreren. Op het moment dat het drukker wordt op kantoor, zal de introvert zich steeds minder goed kunnen concentreren. Een introvert heeft vaak de behoefte om op zoek te gaan naar een ander rustig plekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *