dingen-die-je-kunt-herleiden-aan-je-darmen

10 dingen die je kunt herleiden aan je darmen

Leestijd: 3 min

Hoewel de meeste Nederlanders denken dat de gezondheid van hun darmen prima in orde is, is dit lang niet altijd het geval. Vaak wordt er veel te weinig gelet op wat je darmen je eigenlijk proberen te vertellen, terwijl je wel een hoop over je gezondheid kunt herleiden aan je darmen. We hebben een overzicht gemaakt van de 10 belangrijkste dingen die je aan je darmen kunt herleiden.

Je hebt last van stinkende winden

Als je winden erg stinken, dan kan dit een teken zijn als het je lichaam niet lukt om eiwitten te verteren. Daarnaast kan dit ook een teken zijn dat je erg veel last hebt van stress. Om stinkende winden te voorkomen is het belangrijk om niet te veel eiwitten binnen te krijgen en tijdens het eten goed te kauwen.

Je winden maken veel geluid

Als je winden erg veel geluid maken, dan kan dit een teken zijn dat je lichaam koolhydraten niet goed kan verteren. Daarnaast kan dit ook betekenen dat je simpelweg veel te veel koolhydraten binnenkrijgt. De oplossing is vaak simpelweg de hoeveelheid koolhydraten in je voedsel te beperken.

Je hebt last van natte winden

Als je last hebt van natte winden, dan kan dit een teken zijn dat je lichaam vetten niet goed kan verteren. In principe kunnen er tal van oorzaken zijn waarom je lichaam vetten niet goed kan verbeteren. De meeste oorzaken kunnen alleen door middel van medisch onderzoek worden vastgesteld. Wel kan het eten van bittere kruiden natte winden vaak verminderen.

Ook interessant:  Wat te doen bij een snelle of verhoogde hartslag

Je hebt last van stinkende ontlasting

Als je last hebt van stinkende ontlasting, dan wordt dit vaak veroorzaakt door hetgeen je eet. Het is daarom belangrijk om je dieet eens kritisch te bekijken als je vaak stinkende ontlasting hebt. Het is ook mogelijk dat je last hebt van een darmparasiet of andere ziekteverwekkende bacteriën. In sommige gevallen is onderzoek daarom wel degelijk noodzakelijk.

Je hebt last van harde ontlasting

Ook als je ontlasting te hard is, kan er wat aan de hand zijn. Vaak is dit een teken dat je onvoldoende vezels eet of een te eenzijdig voedingspatroon hebt. Vaak helpt het om simpelweg wat meer vezels te eten en meer te bewegen. Daarnaast is het belangrijk om extra veel te drinken als je last hebt van harde ontlasting.

Je hebt na de stoelgang nog steeds een vol gevoel

Als je na de stoelgang nog steeds een vol gevoel hebt in je buik, dan kan dit een teken zijn dat je last hebt van een verstopping in je darmen. In dat geval helpt het vaak om wat meer vezels te eten en extra veel te drinken.

Je hebt buikpijn na het eten van zuivel

Als je buikpijn krijgt na het eten van zuivelproducten, dan kan dit een teken zijn dat je darmen lactose niet goed kan verteren. Dit zou dus kunnen betekenen dat je lactose-intolerant bent. Probeer lactose eens een tijdje te laten staan om te kijken wat dit met je klachten doet.

Je hebt onverteerd voedsel in je ontlasting

als je vaak onverteerd voedsel in je ontlasting hebt, dan kan dit een teken zijn dat je niet goed genoeg kauwt. Het is echter ook zo dat sommige voedingsmiddelen simpelweg niet verteren in onze darmen, waardoor je ze altijd in het toilet terug zult vinden.

Je hebt een slechte weerstand

Wist je dat een slechte weerstand kan worden veroorzaakt door je darmen? Als de gezondheid van je darmen slechter wordt, dan zul je dit direct merken in je weerstand!

Ook interessant:  12 belangrijkste symptomen van een burn-out

Je valt snel af of komt juist aan

Ook als je snel gewicht verliest of juist veel kilo’s aankomt kan dit een teken zijn dat het niet zo goed gaat met je darmen. De darmen zijn namelijk voor het grootste deel verantwoordelijk voor de opname van alle voedingsstoffen uit hetgeen je eet en drinkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *